Qurius verovert Spanje

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 01/06/2008 13:50
30 mei 2008 Internationalisatie Dynamics-dienstverlener zoekt schaalvoordeel op lokale markten
- Overname Bíndar betekent Spaans marktleiderschap
- Toegang tot andere marktverticals is ‘slagroom’ op deal

Qurius is van plan het Spaanse IT-bedrijf Bíndar over te nemen. Bíndar houdt zich, net als Qurius zelf, bezig met leveringen en projecten rond Microsofts geïntegreerde bedrijfssoftware Dynamics. Het bedrijf behaalde vorig jaar met ongeveer tachtig medewerkers een omzet van 5,9 miljoen euro.

De overname verbetert vooral Qurius’ schaalgrootte in Spanje. “Door schaalvergroting kunnen we beter op de markt reageren en onze marges verbeteren”, zegt directeur Tom Stolk, verantwoordelijk voor Qurius’ internationale operaties. Stolk typeert Spanje als een van de belangrijkste landen voor Qurius’ internationalisatieprogramma. In Spanje draait Qurius op dit moment met 165 medewerkers een omzet van ongeveer 16 miljoen euro, vanuit vestigingen is Barcelona, Madrid, Bilbao en Valencia. Bíndar voegt daar onder meer aanwezigheid in de regio Sevilla aan toe. Op basis van de overname, die per 1 september effectief moet worden, kan Qurius in Spanje de status van marktleider in Dynamics-technologie opeisen. De bedrijven zijn een overnameprijs overeengekomen van zesmaal de winst voor belasting over het lopende jaar.

De markt voor IT-diensten rond bedrijfssoftware van Microsoft is nogal versnipperd en Qurius is kennelijk niet van plan de noodzakelijke consolidatie aan anderen over te laten. Dit ondanks zijn in de meeste landen tevreden stemmende autonome groei. Als omzetdoelstelling voor 2010 heeft het beursgenoteerde bedrijf 250 miljoen euro geformuleerd, een bedrag dat volgens Stolk alleen door overnames haalbaar zal zijn. Behalve in Nederland en Spanje is Qurius ook actief in België, Duitsland, Denemarken, Engeland, Italië, Zweden en Noorwegen. Het bedrijf telt inmiddels ruim duizend medewerkers, waarvan ruim een derde deel in Nederland werkt.

Behalve schaalvoordeel zit er tussen Bíndar en Qurius ook een technologiesynergie. Terwijl Qurius in Spanje vooral actief is met het voor grotere bedrijven bedoelde Dynamics AX, is Bíndar vooral sterk in het op het middenbedrijf toegespitste Dynamics NAV. Ook kruisverkoop van Qurius’ Microsoft-CRM-kennis en capaciteiten aan klanten van Bíndar behoort volgens Stolk waarschijnlijk tot de mogelijkheden.

Daarnaast vullen Qurius en Bíndar elkaar aan wat betreft focus op branches. Qurius is vooral succesvol in de retailsector. Bíndar is daar ook actief, maar voegt daar een interessant trackrecord in de sectoren engineering en media aan toe. Volgens Stolk zijn er niet onmiddellijk plannen om de daar ontwikkelde kennis en concepten van Bíndar ook in andere Europese landen in te zetten, maar als optie voor de toekomst acht hij het wel degelijk interessant: “Ik zie het als de slagroom op de deal.”

In de achttien jaar dat Bíndar actief is op de Spaanse retailmarkt zijn meer dan vijfhonderd implementaties gerealiseerd. Prominente klanten zijn onder meer de modeketen Roberto Verino, het mediaconcern Vocento en de verzekeraar Mutua Madrilena.

Dikke vrienden met Microsoft
Qurius is sterk verknocht aan Microsoft. Vorig jaar werd de IT-dienstverlener door de Amerikaanse softwareleverancier nog in het zonnetje gezet als wereldwijde ‘Dynamics Partner of the Year’. Terwijl ook op het terrein van bedrijfsapplicaties de open-source-initiatieven uit de grond schieten en ook concurrenten als SAP en Oracle het zeker niet slecht doen, piekert Qurius niet over de mogelijkheid van verbreding of diversificatie richting andere technologieën dan Microsofts Dynamics.

Tom Stolk: “Natuurlijk brengt die focus een zeker risico met zich mee, maar gezien de investeringen die Microsoft doet, geloven wij dat dat risico voorlopig zeer gering is. Zolang we onze groeidoelstellingen binnen de Microsoft-omgeving kunnen realiseren, is er geen aanleiding om ons met andere platformen bezig te gaan houden. Voor de toekomst wil ik natuurlijk niets uitsluiten, maar voorlopig kiezen we eerst voor geografische verbreding, onder meer om niet onnodig ‘dunner’ te worden in onze competentiesBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL