Gebouwen die anders aanvoelen leveren gezondheidswinst

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 23/06/2021 11:20
Terug naar kantoor? Vanaf 26 juni ‘mag’ het weer. Gezondheid is met de pandemie meer dan ooit relevant en dus onderzocht Sweco de relatie tussen gezondheid en gebouwen. Nu dat we meer dan 90% van onze tijd binnen doorbrengen, 100 miljoen Europeanen last heeft van geluidsoverlast, 80% van de wereld letterlijk overbelicht is en we vanaf volgende week de kantoortuin weer gaan verkennen, is gebouwgezondheid relevanter dan ooit. Veel oplossingen worden gezocht in techniek, maar dé sleutel ligt daar niet alleen. Juist sociale, ontwerpmatige en natuurlijke oplossingen leveren gezondheidswinst op, zo stelt het nieuwste Urban Insight rapport van Sweco.

Sociaal én technisch perspectief

Licht, lucht, groen, beweging én geluid zijn de knoppen om aan te draaien. Het onderzoek toont aan dat niet alleen high tech oplossingen zoals sensoren en klimaatinstallaties bijdragen aan gezondheidswinst. Het is juist de combinatie met andere, meer heilzame, oplossingen die een gigantische gezondheidswinst opleveren zo toont de analyse van bijna 20 internationale Sweco-projecten aan. Zou gezondheid bovendien onderdeel worden van handhaving en regulering voor de bouw, net als brandveiligheid, dan ligt de weg vrij voor nog meer gezondheid. Niet alleen in kantoren, maar ook in woningen en bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen.

Van kijkgroen, naar actief groen

In het Olivia Business Centre in Gdansk waar Sweco aan werkte, zorgen 3.000 planten voor een fijner uitzicht, maar zijn zij gelijk ook de plek om te ontspannen en te werken. Hetzelfde actieve effect hebben daksportparken en anders vormgegeven en gesitueerde trappen.

Van mechanische naar natuurlijke ventilatie

Het Pallazo Verde in België gaat uit van de natuurlijke impact van groen op luchtkwaliteit. De vele bomen op de balkons geven een prachtige uitstraling, maar absorberen ook CO2 en dragen bij aan luchtvochtigheid en biodiversiteit.

Van geluid naar weldadige stilte

In het Bloomberg gebouw hartje Londen, zijn akoestische panelen aangebracht om de grote en hoge ruimtes leefbaar en stil te houden. In de collegezalen van het universitair medisch centrum AMC pasten we houten latten op minerale wol toe om de ruimte-akoestiek te verbeteren. Voor de hele stad Frederiksberg (Denemarken) maakten we een geluidskaart als vertrekpunt voor gezond en stiller wonen.

“Het Bouwbesluit is kader stellend voor de realisatie van gebouwen, maar gaat niet ver genoeg in op gezondheid. Daar is nog veel te winnen. Denk aan het binnenklimaat in scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. In Nederland zou hier meer op gehandhaafd moeten worden, zoals dat ook gebeurt voor brandveiligheid. Laat het onderdeel zijn van bouwkaders. Ons rapport toont aan dat dit op veel manieren kan. High en ‘low’ tech.” Johan Kats, Building Services, Sweco

Link naar het rapport: https://www.swecourbaninsight.com/healthy-buildings-cities-and-you-how-to-design-future-living-environments/


Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL