AFM legt een boete op aan de heer B.J.G. Baars voor marktmanipulatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 21/12/2010 13:20
20-12-2010
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 19 oktober 2010 een bestuurlijke boete van € 24.000,-- opgelegd aan de heer B.J.G. Baars. De heer Baars heeft naar het oordeel van de AFM het verbod op marktmanipulatie overtreden. De volgende feiten en omstandigheden zijn voor dat oordeel van belang geweest.

De heer Baars heeft van 1 januari 2008 tot en met 30 maart 2009 in de fondsen Qurius N.V. (Qurius) en Tie Holding N.V. (Tie) zeer regelmatig 1 aandeel gekocht, vaak ook op het einde van de handelsdag. In 76% van de transacties die hij in het fonds Qurius verichtte en in 80% van de transacties die hij verrichtte in het fonds Tie, heeft hij hiermee een verhoging van de (slot)koers veroorzaakt. Uit verklaringen van de heer Baars bleek dat zijn opzet er ook expliciet op was gericht om met deze wijze van handelen de koers van deze fondsen te verhogen. Dat dit zijn opzet was, wordt naar het oordeel van de AFM ook ondersteund door andere omstandigheden. Zoals het feit dat hij in een groot aantal gevallen voor dan wel na zijn transacties enthousiasmerende berichten over de twee fondsen heeft geplaatst op het internet.

Naar het oordeel van de AFM heeft de heer Baars hiermee in strijd gehandeld met artikel 5:58, eerste lid,onderdeel b, van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Deze bepaling verbiedt partijen die actief zijn op de financiële markten om de markt te manipuleren.

De AFM heeft de boete gematigd van € 96.000,-- naar € 24.000,--.

Het besluit van de AFM kan door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.
Het volledige besluit kunt u hiernaast downloaden als PDF-bestand. Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0900-5400 540 (0,05 euro per minuut).

reactie XEA.nl
Eindelijk worden deze personen aangepakt.
Mogen ze Whippet ook wel eens onder de "loep" leggen. Ook die "kraait" victorie op het internet als de koers van USG en Octoplus plots is gedaald met een handjevol stukken.
Meestal binnen 10 tot 20 minuten is hij op 't internet met negatieve berichtgevingen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL