Resultaten KBC Groep, 1kw 2008

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 15/05/2008 07:21
KBC sloot het eerste kwartaal van 2008 af met een nettowinst (IFRS) van 554 miljoen euro. Dat is 44% minder dan in het eerste kwartaal van 2007, toen KBC kon genieten van uitzonderlijke inkomsten door de verkoop van aandelen Intesa Sanpaolo. De onderliggende nettowinst voor het eerste kwartaal van 2008 - d.i. de nettowinst zonder de uitzonderlijke elementen -- bedroeg 573 miljoen euro. Dat was 15% onder het niveau van het vorige kwartaal en 22% onder dat van het eerste kwartaal van 2007, hoofdzakelijk tegen de achtergrond van zwakke kapitaalmarkten. Het overeenkomstige onderliggende rendement op eigen vermogen was 14%.

André Bergen, CEO van de KBC-groep, gaf als commentaar hierop: "Het was niet het ideale begin van het jaar. Doordat de beleggingsrendementen daalden en de volatiliteit hoog bleef, hadden de prestaties van Merchantbanking en Assetmanagement daaronder te lijden. Anderzijds vertoonden de prestaties in de tweede helft van het kwartaal duidelijke tekenen van verbetering. Tot nu toe zette zich dat door in de eerste helft van het tweede kwartaal. Bijgevolg laat het tweede kwartaal tot nu toe sterke prestaties zien. We waren ook blij te zien dat de ontwikkeling van de kredietverlening, de depositowerving en de verkoop van levensverzekeringen stevig bleef. Vooral Centraal- en Oost-Europa bleef het heel goed doen, met een organische groei van de kredietverlening van 26% tegenover de overeenkomstige periode van vorig jaar en een stijging van de onderliggende nettowinst van het bankbedrijf met 27%. Dat bevestigt de rol van die regio als groeimotor voor de groep. Doordat de inkomsten uit het verzekeringsbedrijf in de regio beïnvloed werden door niet-recurrente elementen, bleef de groei van de totale nettowinst van die Divisie beperkter."

Financiële hoofdlijnen - 1kw 2008
André Bergen, groeps-CEO, vat de financiële hoofdlijnen voor het eerste kwartaal van 2008 als volgt samen:
"De ontwikkeling van de kredietverlening, de depositowerving en de verkoop van levensverzekeringen blijft erg bemoedigend op onze kernmarkten. In België werden er tegenover een jaar eerder 10% meer hypotheekleningen afgesloten, terwijl in Centraal- en Oost-Europa de woningkredieten over dezelfde periode organisch met 50% stegen. In België waren bankdeposito's bijzonder in trek als alternatief voor beleggingsfondsen en er kwam een einde aan de dalende spreads op depositoproducten. Dat kon de veranderde depositostructuur echter niet volledig goedmaken. Organisch stegen de onderliggende Nettorente-inkomsten met 10% in België en met 21% in Centraal- en Oost-Europa, vergeleken met het eerste kwartaal van 2007. In de Divisie Merchantbanking werd de groei van de kredietverlening tijdelijk wat teruggeschroefd. Dat gebeurde niet vanwege verminderde financieringsmogelijkheden, maar om tegen de achtergrond van een mondiale conjunctuurvertraging een adequaat risico-rendementniveau te verzekeren. De verkoop van levensverzekeringen van de groep steeg met 54% ten opzichte van vorig jaar."
"Anderzijds woog de terugval van om en bij de 17% in de brede aandelenindexen in het betrokken kwartaal op de trading- en assetmanagementactiviteiten. Nieuwe gelden van retailcliënten stroomden veelal naar veilige producten, zoals termijndeposito's en levensverzekeringen met gegarandeerde rentevoet. Inkomsten uit institutionele verkopen en trading, lokale corporate finance en private banking werden ook beïnvloed door het negatieve marktsentiment."
"De afwaardering van onze portefeuille gestructureerde kredieten bleef beperkt. Er werd een invloed van -93 miljoen euro op de inkomsten na belastingen geboekt. De invloed op het eigen vermogen bedroeg -61 miljoen euro. Dit kwartaal was het niet nodig om de voorzieningen ter afdekking van de risicopositie ten aanzien van monolineverzekeraars te verhogen."
"In het algemeen bleef de cliëntenkredietkwaliteit degelijk. De kredietverliesratio bedroeg amper zes basispunten: drie basispunten voor de Belgische retailbusiness, 38 basispunten in de Divisie Centraal- en Oost-Europa en Rusland en nihil in de Divisie Merchantbanking. We weten dat iedereen rekening houdt met veel hogere verliezen nu de conjunctuur aan een omslag toe is, maar zelfs vandaag stellen we slechts een geringe afname van de kwaliteit van de activa vast."
"Onze solvabiliteit blijft robuust. Eind maart bedroeg de Tier 1-ratio voor de bankactiviteiten 8,6% volgens de Basel II-kapitaalvereisten. Volgens Basel I-regels was de ratio 8,0%, terwijl de solvabiliteitsratio voor de verzekeringsactiviteiten 191% bedroeg."
"We hebben voorzichtige minimale solvabiliteitsdoelstellingen van 8% voor de Tier 1-ratio voor de bankactiviteiten en 200% voor de solvabiliteitsratio van de verzekeringsactiviteiten. De laatste jaren hebben we meer in endogene en exogene groei geïnvesteerd. Samen met het aandeleninkoopprogramma hebben deze investeringen het kapitaal dat volgens deze solvabiliteitsdoelstellingen overbodig was bijna volledig opgebruikt. Momenteel bestaat er nog steeds onzekerheid over de vraag wanneer de problemen op de financiële markten definitief voorbij zullen zijn en of de eigenvermogensreglementering zal worden aangescherpt. Daarom geloven we dat het beter is een veeleer voorzichtige houding aan te nemen. Het lopende aandeleninkoopplan zal tijdelijk worden stopgezet om ons endogene en exogene groeipotentieel te vrijwaren."


Belangrijkste resultaatsontwikkelingen - eerste kwartaal 2008
De onderliggende Nettorente-inkomsten voor de groep bedroegen 1 202 miljoen euro, 13% meer dan in het eerste kwartaal van 2007, hoofdzakelijk dankzij de stevige organische groei in zowel kredieten als deposito's.

De Bruto verdiende premies, verzekeringen, bedroegen 1 236 miljoen euro. Dat is 42% meer in vergelijking met het eerste kwartaal van 2007. Na aftrek van de Technische lasten lagen deze verzekeringsinkomsten 47 miljoen euro hoger (+47%). De gecombineerde ratio van de schadeverzekeringen bedroeg 90%.

Op onderliggende basis bedroeg de nettowinst op financiële instrumenten tegen reële waarde een negatieve 28 miljoen euro. Dit bevatte een afwaardering van 141 miljoen euro op door activa gedekte waardepapieren (asset-backed securities) en collateralised debt obligations (93 miljoen euro, na belastingen) bij inbegrepen. De inkomsten uit trading werden negatief beïnvloed door het nadelige klimaat op de kapitaalmarkten.

Er werd een hoger-dan-gemiddelde winst uit activa beschikbaar voor verkoop gerealiseerd (198 miljoen euro, hoofdzakelijk op aandelen van de Divisie België). Een deel van dat bedrag compenseert de toegenomen waardeverminderingen op diezelfde portefeuille (zie verder). Na aftrek van waardeverminderingen lagen de netto gerealiseerde meerwaarden van de Divisie België 65 miljoen hoger dan het kwartaalgemiddelde van 2007.

De onderliggende nettoprovisie-inkomsten bedroegen 464 miljoen euro. Dat is 9% onder het niveau van een jaar eerder, hoofdzakelijk door de gedaalde beleggingsactiviteit van cliënten als gevolg van de hoge volatiliteit van de aandelenmarkten in de loop van het kwartaal .

De exploitatiekosten bedroegen 1 278 miljoen euro. De kostenstijging van 6% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2007 wordt grotendeels verklaard door de nieuwe overnames en door muntappreciaties. Zonder die factoren bedroeg de kostenstijging minder dan 1%.

De kosten van de bijzondere waardeverminderingen bedroegen 98 miljoen euro, waarvan een kleine 27 miljoen euro gerelateerd was aan bijzondere waardeverminderingen op kredieten. Door de daling op de aandelenmarkten werden bijzondere waardeverminderingen op (vooral aandelen in) de beleggingsportefeuille aangelegd voor een bedrag van 71 miljoen euro.

De belastingen bedroegen 144 miljoen euro. Het belastingtarief lag in de lijn van het gemiddelde voor boekjaar 2007.
Om het cijfer van de onderliggende winst te berekenen worden factoren die geen verband houden met de normale bedrijfsuitoefening buiten beschouwing gelaten. Dit kwartaal bedroegen die -19 miljoen euro en hadden ze te maken met mark-to-marketaanpassingen op derivaten gebruikt in het kader van het balansbeheer.

Eind maart 2008 bedroeg het eigen vermogen 15,6 miljard euro (45,7 euro per aandeel). Het eigen vermogen daalde tegenover het begin van het jaar (-1,8 miljard euro) doordat de winst van het kwartaal (+0,6 miljard euro) meer dan gecompenseerd werd door uitgekeerde dividenden (-1,3 miljard euro), een daling van de herwaarderingsmeerwaarde van voor verkoop beschikbare financiële activa (-0,8 miljard euro) en de inkoop van eigen aandelen (-0,2 miljard euro).


Toekomstige ontwikkelingen
André Bergen: "In het eerste kwartaal van het jaar was de bedrijfsomgeving te onzeker om een gedetailleerd zicht te krijgen op de winstverwachtingen op korte termijn. Hoewel het nog wat vroeg is om hierover definitieve uitspraken te doen, zagen we recentelijk verschillende tekenen van verbetering en kunnen we in elk geval stellen dat het tweede kwartaal veel beter is begonnen. Uitgaande van ons businessmodel en onze strategie, heb ik alle vertrouwen in ons groeipotentieel op middellange termijn."
Gezien het belang van Centraal- en Oost-Europa en Rusland voor de strategie van de groep, is KBC bijzonder verheugd de jaarlijkse Investor Day dit jaar te kunnen organiseren in Moskou. Op 5 en 6 juni verstrekt KBC daar ten behoeve van de beleggerswereld meer bijzonderheden over zijn verdere groeiambities voor de regio (meer informatie kunt u verkrijgen via investor.relations@kbc.com).


* Dit nieuwsbericht bevat informatie waarop de transparantieregelgeving voor beursgenoteerde bedrijven van toepassing is





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL