K/W's en verwachtingswaarden.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 03/11/2007 14:37

De koers/winst verhoudingen zijn eenvoudig te berekenen of te benaderen.
Je neemt de winst per aandeel op jaarbasis en deel die op de koers van het aandeel. Dat is voor elke branches een ander getal.
Maar neem nu eens Numico, die juist uit de notering is gegaan. Circa 5/6 jaar geleden was het kommer en kwel, bij dat bedrijf. Kon je daar een k/w berekenen? Jawel, maar dan zou die negatief zijn/geweest. Je schoot er dus niet veel mee op. Enige tijd later kwam de heer Bennink en die begon aan een sanering en een "nieuwe strategie" voor het bedrijf.

Dus bedrijven die weer op de kaart gezet moeten worden of door nieuwe samenwerkingen/voegingen/afsplitsingen, een nieuwe bedrijf zijn geworden, moeten de eerste jaren niet op K/W's afgerekend worden.
Dat is zinloos en niet helder voor de beleggers.
Dan zou je moeten overstappen op de verwachtingswaarde.
Maar die is aanzienlijk moeilijker te meten.
Hoe zouden wij daarmee omgaan? Wij zouden diversen onderdelen een getal willen geven van 1 t/m 10 Daar zou een totaal uitkomen en aan de hand daarvan komt de verwachtingswaarde uit. Jaarlijks zou je die moeten vaststellen, ook bij goed draaiende bedrijven. Als het bedrijf weer terug is in een normale bedrijfsvoering, zou je een combinatie van beide (verwachtingswaarde/k/w) moeten gaan nemen. Daarin zou je de leiding e.a. zaken moeten meenemen, dat maakt je beleggingsbeslissingen een stuk eenvoudiger.
.
Wij zouden beginnen met de leiding, die er bij zo’n bedrijf wordt neergezet..
Wat heeft die al eerder laten zien en wat is het voor een man/vrouw.
Welke strategie gaan zij uitrollen en welke uitwerking heeft dat op de resultaten, de omzet en winst. Hoe is de verhouding, kader/specialisten en andere medewerkers. Kunnen er medewerkers zo worden gevonden of is dat moeilijker door krapte e.o. oorzaken. Dus werpt hun strategie vruchten af en wordt het nieuwe "profiel" van het bedrijf duidelijk en tastbaar.
Kijk naar een ABN AMRO bank, daar kwam de Heer Groenink, beloofde de aandeelhouders en medewerkers van alles, in de Top zoveel, in de Europese Peer group zoveel etc. etc. en er volgde reorganisatie op reorganisatie. Als de verwachtingswaarde zou zijn berekend, dan had hij (Groenink) na 3/4 jaar door de mand gevallen en hadden toezichthouders kunnen zeggen; "bedankt voor Uw diensten", maar U voldoet niet! Wij kennen/weten allen de gevolgen van zijn beleid/handelen.

Als eenmaal de nieuwe man/vrouw hun strategie hebben neergezet en het profiel is zichtbaar en tastbaar geworden, door resultaten, dan komen zaken als uitbouw en verdere toekomst visie ten "toneel", want je zal autonoom en door uitbouw verder willen groeien.
Dus hier zou een waarderingsgetal op z'n plaats zijn. Dus, ons waarheidsgehalte, wat is er uitgekomen van hun beloften.
Dan komt ook een reële k/w weer ten toneel, want er komen weer winsten uit de bedrijfsvoering.
Samen zouden deze 2, de verwachtingswaarden en de k/w, een veel betrouwbaardere leidraad zijn/worden voor de belegger.

Conclusie;
om een k/w te berekenen bij een verliesgevend bedrijf is geen optie, dus moet je naar andere wegingsfactoren gaan zoeken o.a. de verwachtingswaarde.
Die verwachtingswaarde hanteren wij(redactie XEA.nl) al langer.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL