Verslag van de Alg. vergadering van aandeelhouders Buhrmann.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 14/04/2006 05:39
Hier een beknopt verslag van de ALg. vergadering van Aandeelhouders (AVA) te Amsterdam van Buhrmann. De is/was ook te volgen op de webcast van www.buhrmann.com kijk via AVA en dividendvoorstel, klik hier. Daarom een verkort verslag van ons.
Om 14.00 uur opende de heer P.C. v.d. Hoek de AVA en hij deed dat op een deskundige en voortreffelijke manier, gevat en bedreven. Dat gaf de AVA ook een positief karakter. Aanwezig waren 75.041.670 aandelen (Gew.Aand., CTA etc.) van het totaal uitstaande aantal van 178.749.712 sts. Na het doornemen van de gebruikelijke mededelingen, kreeg de heer F. Koffrie het woord en die nam aan de hand van "sheets" het goed verlopen 2005 door. Er was heel wat gebeurd, maar met het resultaat mogen wij allen best tevreden zijn, een wpa van EUR 0,70. In Noord-Amerika en Australië en de regio daar draaien wij uitstekend, vooral Australie kan niet beter. Daar hebben wij een rendement op het gem. geïnvesteerd vermogen van 99,5% (ROCE = excl. goodwill). Europa is uitdagend, maar daar moeten wij het hebben van onze eigen bedrevenheid, kosten besparingen, inkoop in het land waar wij zitten en Centrale inkoop, om zo de marges op peil te houden. De markt blijft dus moeilijk in Europa.
In Noord Amerika is voor ons de grootste markt voor kantoorartikelen, maar wij zoeken ook samen werkingen elders o.a. Zuid-Amerika. In Nrd. Amerika halen wij ruim 50% van onze omzet vandaan en die levert ons ca. 2/3 deel van de winst op. Ook Australië levert een goede winstbijdrage en in die regio zoeken wij ook naar uitbreiding/afzet.
Wat doen wij allemaal om een zo goed mogelijk resultaat te behalen?
Wij hebben het "single-source supplier concept", = andere producten dan kantoorartikelen tegelijk afzetten bij onze afnemers van kantoorartikelen en "eigenmerken" verkoop. Wij moeten er toch naartoe rijden. Dan moet u denken aan schoonmaakmiddel, snacks en dergelijke. Die leveren een extra (goede) bijdrage aan de winst.
Wij kopen in in het land van levering en Centraal, maar proberen het aantal inkooppunten te beperken, dus voorkeurleveranciers, maar wel wereldwijd.
In het MKB loopt het goed, maar nog niet helemaal naar wens. In 2005 een groei van 2%, terwijl in 2004 nog een kleine daling was. De groei is winstgevend, met de grootste bijdrage in de VS.
Van de totale omzet halen wij al ca.1/4 deel uit verkoop "eigen" merken, hierdoor daalt de omzet wel wat in vergelijking van de A-merken, maar de winstbijdrage is beter. Australie daar hebben wij het project "one source" en dat werkt uitstekend, en in dat land hebben wij al jaren een "succes" verhaal.

ASAP software, door de eSmart/tm verkoop is daar de verkoop fors toegenomen. Met dat systeem kan een bedrijf zien of het teveel of tekort licentie betaald. Bij de divisie Graphic Systems is de order ontvangst groeiende, ook hier groeide de internet verkoop/bestelling in het afgelopen jaar met ca. 20%. Deze industrie toont teken van leven, maar niet meer die hoge van uit het verleden.

De vooruitzichten voor Buhrmann zijn goed en wij zullen er alles aandoen, om het resultaat en de omzetten te vergroten. Nrd.-Amerika en Australië doen het uitstekend en Europa daar moet het resultaat uit eigen besparingen van het bedrijf komen. Opgaande lijn.
Als de economie echt gaat aantrekken, kan de drempel echt genomen worden (red XEA.nl) was onze indruk.

Het dollar risico, weten wij te beperken door o.a. indekkingen, maar wij werken en betalen ook met/in dollars en wij hebben leningen in USA dollars. Het risico is te beperkt voor ons, maar de stukken zijn in euro's en dat zal nog wel even zo blijven.

De vragen waren over o.a. de herfinanciering, wat levert dat nu per saldo op? Dat kwam uit op een extra winstbijdrage per jaar de komende jaren van ca 2/3 cent per aandeel. Wel is het aantal aandelen met ruim 39,3 miljoen toegenomen door die herfinanciering. Ook heeft Buhrmann een totaal fiscaal compensabel verlies uit de periode van het papier van ca. 400 miljoen en dat kan omgezet worden in ca. 100 miljoen winstbijdrage. Maar dan moeten wij in die landen wel winst gaan maken. De grootste "hap" ervan zit in Duitsland (25%) en de rest elders. Dus daar hebben wij zo af en toe kleine "meevallers" uit. In Duitsland gaat Buhrmann geheel uit de duurdere meubels, dat schuiven wij door en gaan in de "eenvoudige" meubelen.
Wij houden de voorraden goed in de gaten en proberen zo het kapitaalsbeslag te beperken en zal dat overzichtelijk blijven. Wel is de vraag aanzienlijk groter geworden, maar het kapitaalsbeslag is naar verhouding met de groei aanzienlijk achtergebleven. En dat is een groot winstpunt.
Ook passen wij de directe levering toe en dat is helemaal mooi.
Door de centrale inkoop zal er in Europa een verbetering winstniveau zijn van 2-3% over enkele jaren, maar het niveau van Nrd.-Amerika en Australië zal niet gehaald worden.
Het dividend is EUR 0,17 of een keuze en die zal op 27 april a.s na sluiting van de beurs bekend gemaakt worden.
Verder punten van benoemingen gingen er vlot door, waarom niet elektronisch stemmen, zo gaat het ook en de kosten zijn vrij duur (ca, 50/60.000 euro red. XEA.nl)
De beloning was ook een punt die tijd in beslag nam en er werd afscheid genomen van de heer A. Jacobs. De voorzitter en wij van XEA.nl hebben dat op onze eigen manier gedaan. Ook had een aandeelhouder een foutje in het dikke verslag gevonden (blz 171) en dat leverde hem nog een "fles" wijn op.
Zo kon een goed jaar voor Buhrmann, door een goed lopende vergadering worden afgesloten om ca. 17.15 uur.

Wij van de redactie zien voor Buhrmann een goede toekomst, het bedrijf heeft de "benen" weer goed onder het lijf en is op winstgevend gebied, de zaken aan het verschuiven. Dat gaat wel wat ten koste van de omzet, maar zoals de heer Koffrie zei, "wat heb je aan omzet die geen geld oplevert"!
Kostenbewaking is hoog en de financiering levert de komende jaren jaarlijks 2/3 cent extra winst op per aandeel. Als je dan het aantal aandelen van ca. 178 miljoen ziet, dan is het "tel uit je winst"!
Buhrmann hebben wij in portefeuille en dat blijft zo.

Kijk voor meer op de webcast bij Buhrmann.

Vanaf
19 april 2006 zullen de aandelen Buhrmann ex-dividend noteren. Er zal geen handel in dividendrechten plaatsvinden. Het dividend zal vanaf 2 mei 2006
betaalbaar worden gesteld.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL