Verslag van de AVA van Buhrmann

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 15/04/2005 06:51
Om 14.00 uur opende de voorzitter Mr. P.C. v.d. Hoek de vergadering van Buhrmann, die hij op een voortreffelijke en gevatte manier leidde. Hij nam de gebruikelijke stukken door en de vergadering was "live" op de webcam te volgen. Ook noemde hij de volmachten op ruim 35 miljoen en er waren 198 aanwezigen met 670.586 aandelen, 8.692 CTA. met daaruit volgende 3.603 stemmen. Notaris C.Visser verzorgde te notulering.
En 3 mei a.s. komen de 1e kwartaalcijfers van 2005. De stemming was ontspannen en goed en die stemming kwam ook tot uiting in de toespraak van de heer Koffrie.
Daarin werd het jaar 2004 (cijfers) toegelicht, die beknopt te vinden was op bladzijde 2 en 3 van het jaarverslag.
Het succes van Buhrmann zit in het nemen van; eigen initiatief, door o.a haar eigen merken en "single-source supplier". Nu is er ook weer groei in het aantal medewerkers in o.a de VS en Australie. Europa blijft achter tot een lichte daling. Buhrmann is groot in het "groot" segment (grotere bedrijven), maar wil zich ook steeds meer bij het Midden en Klein bedrijf zien in te werken en dat lukt vrij goed. Vooral de uitbreiding van eigen merken (hogere marges) ca. 1600 op dit moment en voor de toekomst een verdere uitbreiding naar 2000 tot 2200 eigen merken. Dit antwoord gaf de heer Koffrie op onze vraag, want eens gaat de curve weer dalen. Nu is het nog; grotere omzet hogere marges, maar dat houdt op een gegeven moment op en dat punt ligt bij ca. 2000 tot 2200 eigen merken artikelen. Buhrmann is uit eigen bewegging in de eigenmerken gegaan, waren goedkoper en hebben een betere marges, maar de klanten vroeger er ook om. De verhouding eigen merken is nu 25% van de omzet in Europa en 20% in de VS en er is een stijging van ca. 1,2% per kwartaal in eigen merken tot een maxium van ca. 40% is de inschatting van Buhrmann. E-commerce neemt ca 37% in van de omzet (was in 2003 32%) en dat blijft ook groeien. De terugkoop prefs is ook achter de rug en die is volledig benut, per saldo stijgt hierdoor de wpa in 2005 met EUR 0,02 en in 2007 met EUR 0,04 en EUR 0,08 in 2010. In de VS en Australie draait de economie goed, maar in Europa nog niet, toch wist Buhrmann in Europa een gelijk resultaat te behalen als in 2003. In Australie was een groei van 19%. Ook was er weer groei bij de Graphic Systems, omzet +12% en ging naar 411 miljoen. De strategie Triple S' is belangrijk voor Buhrmann, hierdoor minder gevoelig in de toekomst. Ook scoort Buhrmann heel goed in de klantvriendelijkheid. Ook is de beveiliging bij Buhrmann van het internet is goed. Problemen zoals bij Reed Elseviers dochter hebben wij niet. Uitsluiten kan je het niet, maar wij huren "hackers" in, die ons systeem proberen te "kraken" en zo blfijft ons systeem beschermd en weten wij waar wij moeten "reparen". Er zijn nog geen plannen voor een rapportage in USA dollar, maar zeg nooit, nooit! Want nu komt 2/3 deel van de omzet uit de dollar en die is de laatste jaren steeds gedaald.
Op vragen uit de zaal kwamen goede en duidelijke antwoorden, o.a. de marges op de kantoorartikelen is nu 4,6% naar daar zien wij binnenkort 6,4% staan. Er was een afboeking 2 miljoen van een software systeem geweest. Er wordt per jaar ca. 50 miljoen in Software geinvesteerd, dat onderdeel (voldeed niet) dus hebben wij dat afgeschreven. De arbeidsproductie elders ligt hoger dan in Europa. Gaat U daar wat aandoen? Ja, maar dat zal geleidelijk gaan. Heeft ook onze aandacht en willen dat richting Noord Amerika brengen.
Op onze vraag over Australie, waar de groei verwachting werd bijgesteld voor dit jaar van 4-4,5% naar 2-2,5%, gaat u dat voelen? Ons is dat nog niet bekend, maar dat zullen wij ook wel voelen, maar daar hebben wij een autonome groei van 6-8,5% en die kan dan weleens wat lager worden, maar nog altijd behoorlijk.
Buhrmann wil nog meer naar producten met een hoge omloopsnelheid en dat zijn o.a. de producten van haar eigen merk.
In 2004 zette de verbetering in en vooral het 4e kw. was goed.
Onze (redactie www.XEA.nl) verwachting is dan ook, dat de trend niet zomaar afbreekt,(geen waarschuwing geweest) dus zal het resultaat van het 1e kw. 2005 behoorlijk zijn. Er zullen extra kosten zijn gemaakt voor de omwisseling van de Prefs met alles erbij.
Even na 17.30 uur werd de vergadering afgesloten door de voorzitter en konden de aanwezigen een drankje nemen. Ook waren er kleine kantoorartikelen voor de bezoekers om mee te nemen.
Wij van de redactie van www.XEA.nl gingen naar huis met een goed gevoel, de sfeer was ontspannen en de antwoorden op de vragen, waren helder en duidelijk. Buhrmann gaat met een verder herstel van de economie, naar een hogere winst. Als het herstel in Europa doorzet en de USA dollar stabiel tot stijgende wordt, kan er een winst versnelling bij Buhrmann op treden.
Maar alles niet tegelijk, Buhrmann komt geleidelijk weer naar hogere niveau's
Ook worden de adviezen over Buhrmann weer naar boven bijgesteld en na de AVA lijkt ons dat, een juiste bijstelling.

Het dividend is EUR 0,14 en maandag a.s. gaat Buhrmann ex.dividend en er is een keuze. Ook de nieuwe aandelen uit de claimemissie krijgen het dividend van EUR 0,14 e/o keuze.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL