Vierde-kwartaalresultaten en resultaten gehele jaar 2004 Buhrmann

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 09/02/2005 08:04
HOGERE WINST DANKZIJ STRATEGISCHE INITIATIEVEN

Vierde kwartaal 2004
Ø Het bedrijfsresultaat (EBITAE) uit doorlopende activiteiten steeg met 16,3% tegen gelijke wisselkoersen en met 10,2% tegen actuele koersen;
Ø De positieve trend in groei van toegevoegde waarde zet zich voort dankzij verdere implementatie van initiatieven met betrekking tot onze eigen merken en voorkeursleveranciers;
Ø De totale autonome omzet steeg met 4%; de autonome omzet van de wereldwijde
office-productsactiviteiten steeg met 3%;
Ø De nettowinst* per gewoon aandeel (fully diluted) steeg tot € 0,24; de nettowinst* nam toe
tot € 48 miljoen.

Boekjaar 2004
Ø De nettowinst* steeg tot € 139 miljoen (2003: € 43 miljoen); Nettoresultaat € 80 miljoen
(2003: een verlies van €132 miljoen);
Ø De nettowinst* per gewoon aandeel (fully diluted) steeg tot € 0,69 (2003: € 0,19);
Ø Voorgesteld dividend van € 0,14 per gewoon aandeel (2003: € 0,07).

REACTIE VAN DE VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR
Frans Koffrie, voorzitter van de Raad van Bestuur van Buhrmann, zei over de resultaten van 2004: “Ik ben verheugd over de verbeterde resultaten. In het vierde kwartaal hebben positieve trends zich voortgezet met een verdere verbetering in de onderliggende omzet, de toegevoegde waarde en het bedrijfsresultaat. Dit bevestigt de gunstige invloed die de implementatie van onze strategie heeft op onze resultaten. Daarnaast zien we dat de marktomstandigheden in Amerika zich geleidelijk blijven verbeteren, terwijl deze in de meeste Europese markten betrekkelijk zwak bleven. Corporate Express Australië rapporteerde wederom solide groeicijfers. Al met al zijn wij positief over het vooruitzicht dat 2005 succesvol zal zijn. Dit is gebaseerd op onze verwachtingen dat de marktomstandigheden in Noord-Amerika gestaag zullen verbeteren en dat de effecten van onze maatregelen om de prestaties van onze office-productsactiviteiten in Europa te verbeteren positief zullen zijn.”

VIERDE KWARTAAL BEVESTIGT TREND VAN GESTAGE VERBETERING IN BEDRIJFSPRESTATIES
De autonome omzet van de wereldwijde office-productsactiviteiten steeg met 3%, in vergelijking met 2% in het derde kwartaal. Dit weerspiegelt de verdere groei van onze activiteiten in Noord-Amerika en Australië, terwijl sprake was van een minder sterke daling van de omzet in Europa. De omzetverbetering was een gevolg van het feit dat wij in staat zijn gebleken te voldoen aan de vraag van onze klanten mogelijkheden te bieden hun inkopen te bundelen en zo te besparen op hun inkoopkosten. Ook profiteerden wij van de verbeterende marktomstandigheden in Noord-Amerika, terwijl in de meeste Europese markten de bedrijfsactiviteiten op een betrekkelijk laag niveau bleven. Door een toename van de machineverkopen, werd de Graphic Systems Divisie weer winstgevend.
Het bedrijfsresultaat (EBITAE) als percentage van de netto-omzet steeg in het vierde kwartaal tot 4,3% bij gelijke koersen, ten opzichte van 3,8% een jaar geleden. Het bedrijfsresultaat (EBITAE) van de totale Buhrmann Groep, exclusief Paper Merchanting, steeg in het vierde kwartaal met 10,0% (de toename bedroeg 16,2% bij gelijke koersen) in vergelijking met het voorgaande jaar. De beschikbare kasstroom bedroeg € 96,3 miljoen en de balansratio’s ontwikkelden zich gunstig. De netto-rentedragende schuld nam in 2004 af met € 129,3 miljoen tot € 707,0 miljoen aan het eind van het jaar.

JAARRESULTAAT GESTEGEN DANKZIJ STRATEGISCHE INITIATIEVEN EN FINANCIËLE DISCIPLINE
Het bedrijfsresultaat (EBITAE) over het gehele jaar 2004 bedroeg € 211,2 miljoen. Een verdere verschuiving binnen de omzetmix in de richting van de eigen merken en producten van voorkeursleveranciers had een positief effect op de toegevoegde-waardemarges. Daarnaast droegen de autonome groei – geholpen door de uitbreiding van ons productassortiment – en kostenbeheersing bij aan de groei van de winstgevendheid.
Na de succesvolle introductie van het vernieuwde aanbod aan Corporate Express’ eigenmerkproducten in Noord-Amerika vertegenwoordigt de omzet in eigenmerkproducten nu 20% van de omzet in kantoorartikelen van deze divisie. In Europa bedraagt de omzet in eigenmerkproducten thans zo’n 25% van de omzet in kantoorartikelen. Schoonmaak- en cateringproducten lieten een dubbelcijferige groei zien in Noord-Amerika. Ons Australische bedrijf werkte met succes aan de verdere uitbreiding van het van totaalleveranciersconcept (het “single-source supplier concept”). Wij zijn blijven investeren in de verbreding van ons klantenbestand met onze initiatieven gericht op het MKB. Bij alle onderdelen van ons office-productsbedrijf in Noord-Amerika zijn geïntegreerde verkoopteams aangesteld. Hoewel de resultaten van onze initiatieven gericht op het MKB niet voldeden aan onze verwachtingen, zijn wij ervan overtuigd dat deze nieuwe stappen ons in staat zullen stellen onze aanwezigheid in dit segment gaandeweg uit te breiden.
Financiële posten hadden eveneens een gunstige invloed op onze resultaten. Deze omvatten aanzienlijk lagere rentelasten en enige belastingvoordelen.
De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving van goodwill en exclusief bijzondere baten en lasten steeg tot € 139,4 miljoen, hetgeen resulteerde in een winst van € 0,69 per gewoon aandeel, fully diluted vóór afschrijving van goodwill en exclusief bijzondere baten en lasten.

VOORUITBLIK
Het realiseren van winstgevende omzetgroei blijft onze hoogste prioriteit. Wij voelen ons gesterkt door ons succes in 2004 met het realiseren van waardecreatie door middel van onze strategische initiatieven. Daarnaast zien wij een verdere geleidelijke verbetering van de marktomstandigheden in Noord-Amerika. Wij verwachten dat de positieve effecten van onze maatregelen om de prestaties van onze office-productsactiviteiten in Europa te verbeteren resultaten zullen opleveren. Gezien de huidige omzettrend verwacht Corporate Express Australië in 2005 verdere groei te realiseren. De Graphic Systems Divisie is een langzame herstelfase ingegaan, hetgeen tot uitdrukking komt in de recente omzetgroei en een beter gevuld orderportefeuille.

Voor 2005 verwachten wij dat bij de huidige wisselkoersen de financiële lasten op kasbasis ongeveer € 85 miljoen zullen bedragen (contante rentebetalingen plus dividend op preferente aandelen). De belastingbetalingen zullen naar schatting uitkomen tussen de € 20 miljoen en € 25 miljoen. De kapitaalsinvesteringen zullen naar verwachting zo’n € 70 miljoen bedragen in 2005, terwijl de bestedingen gerapporteerd onder “overige operationele betalingen” (historische voorzieningen voor de effecten van herstructureringen) naar verwachting € 10 miljoen tot € 15 miljoen zullen bedragen. Uitgaande van normale seizoensinvloeden verwachten wij dat de beschikbare kasstroom in het eerste kwartaal van 2005 negatief zal zijn, maar positief voor het gehele jaar.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL