Buhrmann verlost van schulden.., het lijkt erop.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 18/06/2003 17:12
Buhrmann is benaderd met het oog op een mogelijke verkoop van haar Paper Merchanting Divisie aan PaperlinX Limited.
Deze Australische papiergroothandelsgroep en producent heeft Buhrmann een bod gedaan van EUR 746 miljoen (na aflossing van financieringsschulden en exclusief liquide middelen). De gesprekken met PaperlinX hebben thans het stadium bereikt waarin de verwachting is gewettigd dat overeenstemming kan worden bereikt.
In een reactie op de voorgenomen transactie zei Buhrmanns voorzitter van de Raad van Bestuur Frans Koffrie: “Zoals wij hebben aangekondigd, behoort een verdere verlaging van de nettoschuld tot de hoogste prioriteit voor 2003. De gelegenheid die zich nu voordoet, stelt ons in staat Buhrmanns schulden aanzienlijk te verlagen en daarmee het risicoprofiel van de onderneming te verbeteren in het belang van onze aandeelhouders. De geboden overnameprijs komt goed overeen met de reële waarde van de betreffende activa, ondanks het feit dat momenteel sprake is van moeilijke marktomstandigheden. Daarom hebben wij deze unieke kans benut in de overtuiging dat dit in het belang is van onze aandeelhouders.”
Rationale
De beoogde verkoop van de Paper Merchanting Divisie zal onmiddellijk resulteren in een aantal belangrijke voordelen:
· de opbrengst van de transactie zal worden benut voor het reduceren van de uitstaande schuld en zorgen voor lagere financieringslasten in de toekomst;
· focus van Buhrmann als een vooraanstaande distributeur van kantoorartikelen en grafische systemen voor de zakelijke markt zal worden versterkt;
· verbeterde mogelijkheden om verder te investeren in serviceconcepten en groeimogelijkheden voor de office-productsactiviteiten.
Financiële details
Het bod van EUR 746 miljoen vertegenwoordigt 10x het bedrijfsresultaat vóór afschrijving van goodwill (EBITA) van de Paper Merchanting Divisie over 2002. De transactie zal resulteren in een klein boekverlies vóór belastingen. De beoogde structuur van de transactie zal naar verwachting leiden tot een non-cash fiscale last van EUR 50 miljoen.
Omdat de opbrengst uit de transactie zal worden aangewend voor een substantiële verlaging van de schuld, zal bovendien een eenmalige financieringslast ten bedrage van circa EUR 60 miljoen (waarvan EUR 40 miljoen in contanten) worden genomen in verband met de afwikkeling van rente-swapcontracten en een afschrijving van geactiveerde financieringskosten. Dit zal leiden tot lagere financieringslasten in de nabije toekomst.
Over het geheel genomen zal de transactie in combinatie met de eenmalige lasten met betrekking tot de schuldvermindering naar verwachting resulteren in een boekverlies van ongeveer EUR 120 miljoen (bij de huidige wisselkoersen).
Ondanks dit boekverlies lijken er toch betere financiele tijden voor Buhrmann te komen. Dit zal de koers van het aandeel naar hogere oude vertouwde waarden brengen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL