DSM meldt winstgevend eerste kwartaal ondanks moeilijke economische omstandigheden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 28/04/2009 07:24
- Bedrijfsresultaat eerste kwartaal daalt naar EUR 57 miljoen
- Life Sciences-activiteiten blijven sterk presteren
- Meeste Materials Sciences-activiteiten zwaar getroffen door economische teruggang
- Kasstroom blijft sterk: EUR 166 miljoen aan middelen uit bedrijfsactiviteiten
- Geen kwantitatieve winstverwachting voor 2009 vanwege de onzekere economische omstandigheden

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma gaf het volgende commentaar: "Dankzij de aanhoudend sterke resultaten van onze Life Sciences-activiteiten en de scherpe bewaking van kosten en werkkapitaal bleef DSM als geheel winst maken en cash genereren gedurende het kwartaal ondanks de zeer moeilijke economische omstandigheden, waarvan vooral de meeste Materials Sciences-activiteiten last hadden."

"Hoewel er op korte termijn geen verbetering van de vraag in de eindmarkten in zicht lijkt, zien wij op dit moment ook geen verdere verslechtering. Toch komen er moeilijke tijden aan. Wij blijven ons richten op het genereren van cash. We gaan onverkort door met acties om de kosten te verminderen en verwachten nu dat we onze besparingsdoelstelling, EUR 100 miljoen in 2010, zullen overtreffen."

"Intussen blijft DSM vasthouden aan zijn focus op klanten en zijn strategische focus op innovatie en duurzaamheid. Ondanks de uitdagingen waar we nu voor staan, handhaaft DSM zijn strategische koers, die is gebaseerd op maatschappelijke ontwikkelingen op de lange termijn. Onze gezonde financiële positie zal ons in staat stellen te profiteren van de kansen die zeker zullen voortkomen uit deze recessie."

In EUR miljoen eerste kwartaal
2009 2008 +/-
Doorlopende activiteiten:

Netto-omzet 1.837 2.358 -22%

Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA) 167 338 -51%

Bedrijfsresultaat (EBIT) 57 237 -76%
- Nutrition 141 79 78%
- Pharma 11 8 38%
- Performance Materials -17 80
- Polymer Intermediates -30 40
- Base Chemicals and Materials -12 49
- Other activities -36 -19

Totaal DSM:

Netto-omzet 1.837 2.358 -22%

Bedrijfsresultaat (EBIT) 57 237 -76%

Nettowinst vóór bijzondere posten 25 162 -85%

Nettoresultaat bijzondere posten -12 -

Nettowinst 13 162 -92%

Nettowinst per gewoon aandeel in EUR:
- vóór bijzondere posten 0,13 0,95 -84%
- inclusief bijzondere posten 0,06 0,95 -94%

Waar in dit bericht wordt gesproken over:
bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) vóór bijzondere posten;
nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.




Overzicht
De neergang van de reële economie die zich na de financiële crisis begon te manifesteren aan het begin van het vierde kwartaal van 2008, zette door in het eerste kwartaal van 2009. De neergang heeft grote invloed op bijna de helft van de activiteiten van DSM, vooral de activiteiten die verbonden zijn met de automobielindustrie, de elektrotechnische en elektronicasector en de bouwsector. DSM Engineering Plastics, DSM Resins, DSM Fibre Intermediates, DSM Elastomers en DSM Melamine realiseerden allemaal een verlies in het eerste kwartaal van 2009, evenals in het vierde kwartaal van 2008. Bij al deze activiteiten, maar met name bij DSM Fibre Intermediates, bleven de prijzen onder druk staan. Bij Performance Materials daalden de verkoopvolumes verder ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008; dit is een gevolg van de zeer zwakke vraag in de eindmarkten en aanhoudende voorraadafbouw verderop in de bedrijfskolom.

In tegenstelling tot het vorige kwartaal was de negatieve invloed van voorraadherwaarderingen beperkt (circa EUR 15 miljoen). Hierdoor, en doordat de eerste effecten van de voortvarende kostenbeheersingsmaatregelen zichtbaar werden, konden de bedrijfsresultaten van de meeste van de getroffen activiteiten duidelijk verbeteren ten opzichte van het vierde kwartaal.

De activiteiten van DSM Agro kwamen onder druk te staan als gevolg van de late start van het kunstmestseizoen en het terughoudende koopgedrag van klanten, wat zich ook vertaalde in lagere prijzen.

De clusters Nutrition en Pharma en DSM Dyneema toonden veerkracht omdat hun eindmarkten minder worden beïnvloed door de economische teruggang.

DSM bleef vasthouden aan zijn overheersende focus op cash, om een sterke financiële positie te handhaven. Er wordt hoge prioriteit gegeven aan een goed beheer van het bedrijfskapitaal, kredietbewaking, verantwoorde vermindering van investeringen en kostenbeheersing. Het op 15 december aangekondigde programma voor structurele kostenbesparing is in volle gang en de eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar. DSM verwacht inmiddels duidelijk meer te kunnen besparen dan de in eerste instantie genoemde EUR 100 miljoen. De focus op cash was wederom succesvol, zoals blijkt uit de sterke kasstroom uit bedrijfsactiviteiten in het eerste kwartaal (EUR 166 miljoen). De nettoschuld daalde met EUR 40 miljoen.

Netto-omzet

In EUR miljoen eerste kwartaal
2009 2008 delta volumes prijzen valuta-
koersen overig

Nutrition 707 652 8% -14% 15% 6% 1%
Pharma 197 207 -5% 3% -1% 0% -7%
Performance Materials 395 601 -34% -33% -4% 3% 0%
Polymer Intermediates 139 342 -59% -20% -43% 4% -
Base Chemicals and
Materials
275 431 -36% -36% -1% 1% -
Other activities 124 125

Totaal 1.837 2.358 -22% -21% -4% 3% 0%

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 gaf de omzet een niet eerder vertoonde daling van 22% te zien. Vrijwel alle activiteiten hadden te maken met een terugval van de vraag, vooral bij Materials Sciences en bij Base Chemicals and Materials. Ook binnen Nutrition is er sprake van een wat zwakkere vraag, vooral bij Animal Nutrition and Health. De prijzen bleven bij Nutrition op het niveau van het vorige kwartaal, maar waren dankzij de stijging in de loop van 2008 hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Bij DSM Fibre Intermediates zijn de prijzen zeer zwak als gevolg van hevige concurrentie.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2008 daalde de omzet met 12% als gevolg van een volumedaling van 4% (vooral bij Performance Materials) en 8% lagere prijzen (vooral bij Polymer Intermediates).

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal daalde aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar als gevolg van de sterk afgenomen economische bedrijvigheid. De resultaten van Performance Materials, Polymer Intermediates en Base Chemicals and Materials stonden onder zware druk door de sterk gedaalde volumes, lagere marges en enkele additionele voorraadafwaarderingen. Er was al een verlaging van de vaste kosten merkbaar, maar duidelijk te weinig om de afgenomen bedrijvigheid te compenseren.

Nutrition bleef sterk presteren, daarbij profiterend van de in 2008 doorgevoerde prijsstijgingen. Het resultaat voor Pharma was stabiel maar lag op een te laag niveau.

Zoals eerder is bekendgemaakt, zijn de IFRS pensioenkosten (non cash) met circa EUR 18 miljoen per kwartaal toegenomen als gevolg van de lagere waarde van de beleggingen van de toegezegd-pensioenregelingen. Dit is de belangrijkste oorzaak van het lagere resultaat voor Other activities.

Het bedrijfsresultaat was 54% lager dan in het vierde kwartaal van 2008. Dit was het saldo van betere resultaten bij Performance Materials en Polymer Intermediates (beperkte invloed van voorraadafwaarderingen) en slechtere resultaten in de andere clusters (voornamelijk DSM Agro) en Other activities (pensioenen).

Nettowinst
De Nettowinst daalde van EUR 162 miljoen in het eerste kwartaal van 2008 naar EUR 13 miljoen in het eerste kwartaal van 2009.

De Nettowinst per aandeel daalde naar EUR 0,06 per gewoon aandeel.

De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal van 2009 EUR 27 miljoen. Dit betekent een stijging met EUR 9 miljoen ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk veroorzaakt door de hogere gemiddelde nettoschuld en enkele reële waarde-aanpassingen in Overige financiële activa.

Het effectieve belastingpercentage over het eerste kwartaal bedroeg 25%, gelijk aan vorig jaar.

Cash flow, investeringen en financiering
De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen in het eerste kwartaal EUR 166 miljoen.

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het eerste kwartaal EUR 116 miljoen, tegen EUR 124 miljoen in het eerste kwartaal van 2008.

Ten opzichte van ultimo 2008 daalde de nettoschuld met EUR 40 miljoen tot EUR 1.741 miljoen, wat overeenkomt met een gearing-niveau van 27%.

In het eerste kwartaal van 2009 gaf DSM met succes een 5,75% obligatielening uit ter waarde van EUR 500 miljoen. De lening loopt af in 2014. DSM gebruikte de opbrengst om een aanzienlijk deel van zijn kortetermijnfinanciering om te zetten in een langetermijnpositie en zal de rest gebruiken om leningen die in 2009 aflopen te herfinancieren. Dit is in lijn met DSM's conservatieve financiële beleid. Tot 2013, het jaar waarin een lening van USD 150 miljoen afloopt, heeft DSM geen herfinancieringsbehoefte voor de lange termijn. De kredietwaardigheidsbeoordelaars Standard & Poor's (A- met stable outlook) en Moody's (A3 met stable outlook) handhaafden in februari hun langetermijn-kredietwaardigheidsratings voor DSM.

Personeel
Het personeelsbestand daalde over het geheel genomen met bijna 100 ten opzichte van ultimo 2008 en bedroeg 23.495 aan het eind van het eerste kwartaal van 2009. De afname is het saldo van herstructureringsprogramma's en selectieve aannames.

Voortgang van de DSM-strategie Vision 2010
De door DSM in september 2007 aangekondigde versnelling van het strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths is gericht op snellere groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie behelst een transformatie van DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei op basis van belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.

De voornaamste pijlers - marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence - blijven tot de kern van DSM's strategie behoren.

In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg DSM's omzet in China USD 196 miljoen, een daling van 35% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Dit had vooral te maken met de omzet van de caprolactam-activiteiten.

DSM tekende de contracten met betrekking tot zijn investering in North China Pharmaceutical Group Corporation Ltd. (NCPC GroupCo) en de oprichting van drie joint ventures op het gebied van voedingsproducten en anti-infectiva. NCPC en DSM zullen blijven werken aan de voorbereiding en het verkrijgen van goedkeuring voor de oprichting van deze joint ventures.

In India opende DSM Engineering Plastics een nieuwe fabriek voor de productie van compounds van technische kunststoffen en onderstreepte daarmee zijn langetermijn-betrokkenheid bij een van de grootste en snelstgroeiende opkomende economieën ter wereld.

DSM Nutritional Products kondigde de bouw aan van zijn vierde premixfabriek in China (Changchun City) en nam tevens in Zuid-Afrika een nieuwe fabriek voor diervoederpremixen in bedrijf.

DSM NeoResins+ opende een nieuwe fabriek in Waalwijk voor watergedragen acrylharsen. Deze harsen zijn veel minder belastend voor het milieu en veel gebruiksvriendelijker voor schilders dan de traditionele harsen op oplosmiddelbasis, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan hoge prestatie- en duurzaamheidsnormen.

DSM en Roquette maakten bekend dat hun demonstratiefabriek voor barnsteenzuur op biologische basis in het Franse Lestrem eind 2009 in bedrijf zal komen. Op proeffabriekschaal is aangetoond dat deze biologische route voor de productie van barnsteenzuur commercieel rendabel kan zijn. Deze nieuwe route op basis van witte biotechnologie zou kunnen leiden tot een vermindering van de energiebehoefte met 40% ten opzichte van de traditionele methode, en zou positief kunnen bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot omdat het proces juist CO2 verbruikt.

In verband met de versnelde verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences kondigde DSM in september 2007 aan dat een aantal activiteiten die niet passen bij de versnelde strategie zouden worden ontvlochten uit de organisatie en vervolgens verkocht. Het desinvesteringsproces voor Agro en Melamine, Elastomers en Urea Licensing vindt momenteel plaats in de vorm van een gecontroleerde veiling. Zoals eerder is bekendgemaakt heeft DSM het proces vertraagd in verband met de huidige financieel-economische omstandigheden maar streeft de onderneming er nog steeds naar om de desinvesteringen binnen de Vision 2010-periode af te ronden.

DSM heeft ook een begin gemaakt met het desinvesteringsproces voor DSM Energy (DSM's deelnemingen in olie- en gasexploratie), inclusief het belang van 40% in Noordgastransport.

Gedurende het kwartaal werden door DSM veel nieuwe innovaties aangekondigd en geïntroduceerd. Meer informatie hierover is te vinden op de innovatiepagina's van www.dsm.com.

Maatregelen in het kader van de economische teruggang
In december 2008 kondigde DSM een aantal structurele kostenbesparingsmaatregelen aan om de effecten van de economische teruggang aan te pakken en zijn concurrentiepositie te verstevigen. Deze maatregelen worden momenteel uitgevoerd en inmiddels verwacht DSM circa 25% meer kosten te besparen dan de oorspronkelijk beoogde EUR 100 miljoen en ook circa 25% meer arbeidsplaatsen te reduceren dan de oorspronkelijk genoemde 1000. De kostenbesparingen zullen in 2010 volledig worden gerealiseerd. De maatregelen hebben betrekking op drie gebieden: een personeelsvermindering, een sterkere focus op inkoop en overige efficiencyverhogende maatregelen.

Voor het geval er in de tweede helft van het jaar geen verbetering komt in de businessomstandigheden heeft DSM plannen in voorbereiding voor een verdere vermindering van kosten en personeel.

DSM geeft bij zijn investeringen prioriteit aan projecten gericht op toekomstige groei en projecten die noodzakelijk zijn om te voldoen aan wet- en regelgeving, terwijl andere projecten worden uitgesteld of vertraagd. De investeringen zullen in 2009 lager zijn dan in 2008. DSM streeft er tevens naar het bedrijfskapitaal over het gehele jaar verder te verminderen.

DSM blijft tegelijkertijd volledig gefocust op klanten om aan hun behoeften en prioriteiten tegemoet te komen, en blijft ook vasthouden aan zijn prioriteiten ten aanzien van innovatie en duurzaamheid. De onderneming zoekt actief naar nieuwe groeikansen die geboden zullen worden door de huidige omstandigheden in de markt en de economie.

Verwachting
De algehele economische vooruitzichten blijven slecht, financiële markten blijven kwetsbaar en het consumentenvertrouwen blijft laag. De grondstof- en energieprijzen en de valutakoersen blijven volatiel. De omstandigheden in de eindmarkten zullen naar verwachting niet op korte termijn verbeteren, maar anderzijds wordt ook geen verdere verslechtering verwacht. Het business-effect van de afbouw van voorraden zal naar verwachting minder worden. Aannemende dat de grondstofprijzen hun bodem hebben bereikt, verwacht DSM geen verdere voorraadafwaarderingen.

De Nutrition- en Pharma-clusters en DSM Dyneema, die samen ongeveer de helft van de activiteiten van DSM vertegenwoordigen, blijven relatief goed overeind. De overige activiteiten in Materials Sciences en Base Chemicals and Materials worden in aanzienlijke mate getroffen.

De businessomstandigheden voor Nutrition zullen naar verwachting relatief gunstig blijven in 2009, waarbij voor Animal Nutrition and Health de komende kwartalen enige afzwakking zal optreden.

In het Pharma-cluster zullen de prijzen bij DSM Anti-Infectives naar verwachting gemiddeld lager liggen dan vorig jaar en staat DSM Pharmaceutical Products voor uitdagingen die voortvloeien uit het wegvallen van enkele grote custom manufacturing-contracten. De aangekondigde overeenkomst met Shire zal pas vanaf 2010 bijdragen.

Bij Performance Materials verwacht DSM Dyneema voortgezette groei gedurende het jaar. Voor DSM Engineering Plastics en DSM Resins blijft veel onzekerheid bestaan ten aanzien van de vraagontwikkeling. Soortgelijke onduidelijkheid is er bij Polymer Intermediates en Base Chemicals and Materials. Polymer Intermediates zal naar alle waarschijnlijkheid verlies lijden in 2009. Bij Base Chemicals and Materials zullen de verkoopvolumes van DSM Agro naar verwachting verbeteren gedurende de rest van het jaar, maar de prijzen staan onder druk.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden voor sommige activiteiten zal DSM zich inspannen om in 2009 een voldoende grote kasstroom te genereren om de sterke financiële positie te behouden die nodig is om uitvoering te geven aan zijn strategie: DSM houdt vast aan zijn koers.

DSM geeft geen kwantitatieve winstverwachting af voor 2009 vanwege de onzekere economische omstandigheden.









Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL