Weer groei bij CSM?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 26/08/2006 10:31
De cijfers komende week de 30e zullen dat moeten uitwijzen.
Wij van de redactie XEA.nl verwachten wel, dat CSM het keerpunt heeft bereikt.
De suiker divisie is ook verkocht per 21 juli j.l. aan de Cosun (Suiker Unie), voorlopige prijs EUR 200 miljoen.
CSM kocht per 27 juli j.l. CGI Desserts, Inc. (VS) voor een bedrag van USD 70 miljoen in cash (plus schulden ten bedrage van USD 5 miljoen). Dit bedrag komt overeen met circa één keer de omzet. CGI is een vooraanstaande, innovatieve leverancier van kant-en-klare, gedecoreerde cakes en dessertcakes voor de fijnproever, die na ontdooien meteen kunnen worden geserveerd (Thaw & Serve).
De acquisitie leidt tot ‘nummer 1’-positie in Noord Amerikaans retail-kanaal.
Zo bouwt CSM haar belangen uit op een rustige manier, met eigen geld.
De heer Gerard Hoetmer (CEO van CSM) wil verder met de divisies Bakery Supplies en Purac, de dagen van het conglomeraat van CSM zijn over.
Er zijn in 2005 kostenbesparende acties op touw gezet, die moeten in 2008 leiden tot een besparing van EUR 110 miljoen.
Van deze besparingen stopt CSM weer de helft terug in het bedrijf, doormiddel van herinvesteringen.
De kosten van de herstructureringsprogramma, EUR 57,7 miljoen in 2005, zullen in dit jaar naar verwachting EUR 40 miljoen bedragen.
In de Bakery Supplies Noord Amerika verwacht CSM aanhoudende positieve ontwikkeling van haar activiteiten. Europa was door de mindere economie en consumentenbestedingen aan de zwakke kant.
Maar de kostenbesparende maatregels en de aantrekkende Europese economie, zal de consumentenbestedingen, juist in het segment van de Bakery Supplies doen aantrekken (red. XEA.nl).
Hierdoor verwachten wij (red. XEA.nl) een versnelling van het herstel in Europa bij de divisie Bakery Supplies.

Purac,
is wereldmarktleider op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten. Op biochemische wijze wordt "natuurlijk" melkzuur met behulp van fermentatie geproduceerd. In 2005 had deze divisie een omzet van EUR 281 miljoen, wel stond de winstgevendheid in 2005 onder druk, door toegenomen concurrentie.
Toch zal de hoge olieprijs CSM in de kaart spelen, want Purac maakt ook grondstoffen voor het "afbreekbare" plastic (Poly Lactoc Acid of PLA). Ook de komt er in Europa, een voor CSM gunstige wending bij de Overheden voor het gebruik van PLA, maar ook in de Aziatische landen.
De markt groeit voor melkzuur en melkzuurderivaten jaarlijks met ca. 10%, o.a. door nieuwe toepassingen en de sterk toenemende aandacht voor voedselveiligheid.
Daarom is CSM haar vestigingen van deze divisie Purac aan het uitbreiden, nu 6 productie locaties t.w. Nederland 2, de VS 2, Brazilië 1 en Spanje1. De uitbreiding is in Thailand in 2005 begonnen. Waarom daar, minder vervoer van grondstoffen van en naar Azië en goedkopere inkoop van basis materiaal aldaar, voor de productie.
Hierdoor is er een betere geografische spreiding en dat brengt ook zijn kostenvoordelen.

Wat de vorderingen zijn bij CSM met haar "ombouw", als wij (red.XEA.nl) het zo mogen omschrijven, horen wij komende week.
Toch vinden wij (red.) het aandeel CSM matig gewaardeerd, vooral doordat de verwachtingen voor de olieprijs, hoog zullen blijven.
Hierdoor zal het gebruik van PLA met sprongen (duurzaamheid/milieu) vooruitgaan en dat is koren op de molen voor CSM . Afbreekbaar plastics hebben de toekomst en dat kan nu “vorm” krijgen.
Alles bij elkaar verwachten wij weer een opgaande lijn in resultaten en koers van het aandeel.

Per 31/12/2005 stonden 78.354.449 aandelen/cta aandelen uit. Daarvan had CSM zelf 5,21% in bezit en 3 andere grootaandeelhouders met gezamenlijk 16,523% van het totaal aantal uitstaande aandelen/cta.
Huidige koers EUR 23,35



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL