CSM behaalt resultaat van EUR 162,5 miljoen in 2004

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 02/03/2005 08:06
CSM maakt vandaag haar resultaten bekend over het kalenderjaar 2004:

- Resultaat* over 2004 bedraagt EUR 162,5 miljoen (2003**: EUR 177,5 miljoen).
- Nagenoeg gelijkblijvende netto-omzet EUR 3,5 miljard.
- Winst per aandeel*** over 2004: EUR 2,05 (2003**: EUR 2,28).
- Contant dividend voorstel van EUR 0,80 per aandeel.
- Netto schuld daalt tot EUR 881,1 miljoen (2003**: EUR 1.052,1 miljoen).
Bestuursvoorzitter Jaap Vink: “CSM heeft het afgelopen jaar belangrijke strategische keuzes gemaakt en de focus van de onderneming gelegd op business-to-business. In alle onderdelen van de onderneming hebben we maatregelen genomen ter verbetering van het teleurstellend resultaat halverwege het jaar.
Hoewel het is nog te vroeg is om te kunnen spreken van een duidelijke verbetering van de winstgevendheid, was in de laatste maanden van 2004 weer een opgaande lijn zichtbaar.”
Nu CSM transformeert in een wereldspeler op het gebied van Bakery Supplies & Food Ingredients staat de onderneming voor grote uitdagingen. Daarbij staan in deze fase drie begrippen centraal:

Herstructureren, Desinvesteren en Groeien.
Bij CSM Bakery Supplies Europe is dit proces in volle gang. De aangekondigde reorganisatie in Duitsland, de verkoop van Dreidoppel en Lachaise en verdere aandacht voor een efficiëntemanufacturing footprint zijn maatregelen die moeten zorgen voor meer focus en zullen bijdragen aan het herstel van de winstgevendheid. Binnen het door de divisie ontwikkelde Change for Growth-project zijn en worden verdere maatregelen uitgewerkt, die niet alleen voor betere prestaties maar ook voor groei moeten zorgen. De divisie zal meer focus aanbrengen, haar goede positie in het ambachtelijke kanaal verstevigen en marktaandeel winnen in de nieuwe kanalen. Daarbij zijn sneller inspelen op trends en een meer innovatieve marktbenadering van belang.
Ook CSM Bakery Supplies North America staat voor een fiks aantal uitdagingen: de winstgevendheid verbeteren, de organisatie vereenvoudigen, de distributieactiviteiten herstructureren en de manufacturing footprint herzien. Het Phoenix project zal leiden tot een meer efficiënte marketing & sales organisatie voor de segmenten in-store en food service. Ook in Noord-Amerika zal met behulp van een andere - meer gerichte - marktbenadering groei in de nieuwe kanalen worden gerealiseerd.
Bij CSM Biochemicals ligt het accent minder op herstructureren en desinvesteren, maar vooral op winstgevend groeien, kostprijs verlagen en daarmee op investeren. CSM Biochemicals staat aan de vooravond van de bouw van een vijfde melkzuurfabriek en wel in Azië . Het continu laten aansluiten van
de productiecapaciteit op de vraag is één van de belangrijke uitdagingen waar deze divisie voor staat.
Daarnaast zijn van belang voor het behoud van de voorsprong in de markt onder meer de ontwikkeling van Next Generation Technology en nieuwe producten waarmee kan worden ingespeeld op de verwachtingen van de klant. Nieuwe applicaties, nieuwe geografieën en meer medewerkers in verkoop, applicatie en business development moeten zorgen voor versnelde groei.
Ook bij CSM Sugar is sprake van grote veranderingen. Onder het hoofdstuk desinvesteren past de verkoop van ons 39% aandeel in Nedalco, welke kort voor het jaareinde werd afgerond. Met de ontwikkeling van Nedalco in de richting van een bio-ethanol producent en de grote investeringen die hiervoor nodig zijn, paste deze activiteit niet langer binnen onze strategie. De nieuwe Suikermarktordening zal onafwendbaar leiden tot meer en vergaande veranderingen. CSM Suiker heeft in dat kader aangekondigd de bietenverwerking in Breda te zullen beëindigen en deze te zullen concentreren in de fabriek in Vierverlaten (Groningen) om de sterke en rendabele positie van de suikeractiviteiten van CSM te behouden. De productie van suikerspecialiteiten en stropen wordt in Breda voortgezet.
Resultaten
Het resultaat na belastingen vóór afschrijving goodwill over het kalenderjaar 2004 daalde met 8,5% naar EUR 162,5 miljoen (2003: EUR 177,5 miljoen). Op basis van constante wisselkoersen zou het resultaat na belastingen vóór afschrijving goodwill EUR 166,5 miljoen hebben bedragen, een daling van 6,2%.
Het resultaat na belastingen bedroeg EUR 120,1 miljoen (2003: EUR 136,8 miljoen), een daling van 12,2%. Het effect van de bijzondere posten op het resultaat na belastingen bedraagt per saldo EUR 3,6 miljoen positief. De bijzondere posten bestaan voornamelijk uit de opbrengsten van de verkoop van
groepsmaatschappijen, de afwaardering van activa en herstructureringskosten bij de bakkerijdivisies.
De netto-omzet daalde met 0,3% naar EUR 3.475,0 (2003: EUR 3.484,2 miljoen). Tegen constante wisselkoersen zou de omzet EUR 3.580,9 hebben bedragen, een stijging van 2,8%. De bijdrage van acquisities bedroeg EUR 33,7 miljoen. Autonoom steeg de netto-omzet met EUR 63,0 miljoen, zijnde1,7%, voornamelijk bij CSM Bakery Supplies North America en CSM Biochemicals.

Het bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill (EBITA) daalde met EUR 27,4 miljoen (9,3%) naar EUR 266,3 miljoen (2003: EUR 293,7 miljoen). Op basis van constante wisselkoersen zou het bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill met 7,0% zijn gedaald tot EUR 273,2 miljoen. Autonoom daalde het bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill met 15,9% ten opzichte van 2003 voornamelijk als gevolg van de slechte resultaten in Frankrijk en Duitsland bij CSM Bakery Supplies Europe. De bijdrage van acquisities bedroeg EUR 26,1 miljoen.
Het saldo van de financiële baten en lasten bedroeg EUR 57,1 miljoen (2003: EUR 62,0 miljoen). De daling was met name het gevolg van lagere rentelasten door een lagere netto schuldpositie. De belastingdruk daalde licht tot 28,0% (2003: 28,4%).
Vooruitzichten 2005*
§ CSM Bakery Supplies Europe: lichte stijging resultaat;
§ CSM Bakery Supplies North America: geringe stijging resultaat (in dollars);
§ CSM Sugar Confectionery: draagt slechts twee maanden bij aan resultaat;
§ CSM Biochemicals: hoger volume, maar lager resultaat door verwachte lagere dollar en prijsdruk;
§ CSM Sugar: licht lager resultaat.
Aangezien CSM Sugar Confectionery slechts twee maanden bijdraagt, zal het bedrijfsresultaat van CSMin 2005 aanzienlijk dalen. Deze daling zal slechts ten dele worden gecompenseerd door lagere rentelasten.
Over de verwachte ontwikkeling van de winst per aandeel in 2005 doet CSM op dit moment geen uitspraak.
Dividendvoorstel
Houders van (certificaten) van cumulatief financieringspreferente aandelen zullen ingeval van vaststelling van de jaarrekening het statutaire dividend ontvangen. Aan de houders van gewone aandelen en houders van certificaten van gewone aandelen zal voor het jaar 2004 een dividend in contanten worden voorgesteld van EUR 0,80 per gewoon aandeel (pay out ratio 39,1). Het voorgestelde dividendbedrag is gelijk aan het contante dividend over 2003 (de pay out ratio over 2003 bedroeg 35,1).



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL