CSM op stoom

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 29/11/2004 10:59
In deze tijd van het jaar zou je dat kunnen zeggen en als wij de koers van het aandeel CSM bekijken, kan je de laatste tijd daar wel van spreken.
Sinds de aankondiging ultimo oktober j.l. van het vrijwillig vertrek van CSM’s CEO de heer Dr. J.A.J. Vink, is de koers van het aandeel CSM van de EUR 17,70 naar de huidige stand van EUR 21,30 gestegen.
Wij hadden 25 november j.l. een gesprek met de CFO van CSM de heer Mr. R.R. Hendriks.
Op de vragen in het korte gesprek kwamen heldere en duidelijke antwoorden en er kwam naar voor, dat met de wisseling van de “wacht”, een nieuwe koers zal worden doorgezet bij CSM .
Ook de verkoop van de snoep kwam ter sprake en daaruit blijkt dat de pers al meer weet te schrijven, dan dat CSM zelf weet. Wel verloopt de verkoop volgens plan en de opbrengst?
Die ligt nog in het “midden”, want verkoper en koper moeten beide naar tevredenheid het deal kunnen afsluiten. De prijs is dus nog niet bekend.
DSM biedt de Gist Brocades divisie te koop aan, is CSM daarin geïnteresseerd? Neen, CSM doet daar niet aan mee.
Purac is een veelbelovende dochter, welke plannen van uitbreiding heeft u?
CSM denkt na het oprekken van de vier bestaande productie plaatsen , aan een uitbreiding met een 5e productie plaats en die komt wel in een Aziatisch land (de Oost markt red. XEA.nl).
Daar ontwikkelt zich ook een interessante markt en mede o.a. door gunstige loonkosten en grondstoffen, die daar ter plaatse aanwezig zijn. Ook door de gunstige afvoer van afvalstoffen (o.a. gips), die als bijproduct achter blijft, wordt een vestiging daar overwogen.
Purac blijft voor CSM een belangrijke speler in de markt van de Biochemicals, is wereldmarktleider en haar productassortiment en toepassingen worden steeds breder.
In Brazilië worden ook nieuwe investeringen gedaan, voor de verdere ontwikkelingen daar.
De winsten die daar gemaakt worden; geven die nog problemen om naar Nederland te worden overgeboekt?, Neen, daar hebben wij nu geen problemen meer mee.
Nedalco (39% deelneming van CSM) heeft met de Gemeente Berg op Zoom overeenstemming bereikt over de verkoop van haar bedrijfslocatie, wat heeft dit voor gevolg voor CSM . Na verkoop, uiterlijk 1 januari 2012 dient Nedalco haar bedrijfsterrein te verlaten.
Nedalco is voor CSM een kleine deelneming, die geen belangrijke bijdrage levert aan het resultaat van CSM , dus wij wachten de ontwikkeling af, het is nog geen 2012.
Hoe staat het met Bakery North America? In het halfjaarbericht gaat u uit van een belangrijke verbetering (schaal v. Mock 7 – 12%) van de bedrijfsresultaten in het tweede halfjaar 2004 ten opzichte van de tweede helft 2003, is dat nog zo?
Ja, dat staat nog steeds en wel in USA dollar. Alleen die dollar daalt nog steeds. Maar daar zal de meeste daling wel achter de rug zijn (red. XEA.nl).
Het dividend van CSM is gebruikelijk contant of keuze, blijft dat zo? Daar is door CSM nog niet over gesproken, " na de verkoop van snoepwaren heeft CSM een geld probleem" (teveel geld) en dan zitten wij niet te wachten op een keuze mogelijkheid. Die aandelen moeten wij dan weer inkopen. CSM heeft al een belang in zichzelf van 5,21% (red. XEA.nl).
Toch is er een deel van de beleggers en vooral de buitenlandse beleggers gebaat bij een keuze mogelijkheid, eventueel met een extra korting tot tegen de 10%, er is altijd al een korting van ca. 5% van het totale contante dividend. Het terugvorderen duurt verschillende jaren en is een kostbare zaak, ‘t min.tarief is EUR 50 of 1% van het totaal bedrag.
CSM zal zeker dit argument meenemen bij de besluitvorming over het dividend 2004.

Redactie XEA.nl; CSM blijft dus dollar gevoelig en mede daardoor staat de winst ontwikkeling onder druk, maar als straks de nieuwe CEO is aangesteld, kan deze een herstel van de USA dollar goed gebruiken.
CSM heeft teveel geld in kas na de verkoop snoepwaren, dus toch nog het “weduwe en wezen” fonds? Wij van de redactie denken van wel en de reorganisatie zal zijn vruchten afwerpen bij CSM .
Een goed instap moment.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL