Waarom CSM als overname kandidaat?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 12/09/2004 12:15
CSM zien wij als overname kandidaat, omdat CSM veel stille reserves in zich heeft. Voorzieningen en allerlei potjes en een onderwaardering ter beurs doet een overname voeden.
De waarde van het aandeel CSM, van ca. 42 euro is nog geen slechte berekening.
Zo'n 26 jaar geleden is de Suikerproducent begonnen met het (op)kopen van bedrijven. Die bedrijven waren van groot tot klein.
Scholte-Honig deed eerst nog een bod op CSM en toen kwam er een tegen bod van o.a. Gistbrocadis, Meneba en CSM gezamelijk, maar dit alles strandde. CSM nam toen zelfs Honig, uit de failliete Scholte Honig over voor ca. Hfl. 70 miljoen.
En zo is CSM gaan bouwen aan de uitbouw van het (suiker)bedrijf, door koop en verkoop van bedrijfjes en bedrijven, Zwaardemaker etc., maar in de jaren negentig werden er grotere overnames gedaan.
o.a In 1996 Malaco, 1997 Karp's, 1998 Boehringer, 1999 Leaf, 2000 bakkerijen van Unilever en verkocht de levensmiddelen Hak, Honig aan Heinz verkocht voor ca. EUR 430 miljoen en kopen in 2003 Socalbe, 2003 Carpo en nu gaan de snoepwaren in de verkoop.
Deze verkoop kan ca. 800 tot 1000 miljoen opbrengen. Zo zie je dat CSM waarde weet te creeren door bedrijven over te nemen en te verkopen. CSM had afgelopen jaar, na 25 jaar van winststijgingen een daling van de winst en dan wordt een bedrijf gelijk van de 24 naar de 17-18 euro afgestraft.
Het is net als bij Amstelland MDC, de verkopen kunnen wel eens wat tegen zitten, maar de waarde blijft!
Zo ook bij CSM, want de Biochemie (Purac) groeit! Dat komt voort uit de HVA (Handels Vereniging Amsterdam). Het was eerst gezamelijk bezit en toen voor weinig geld overgenomen en uitgebouwd, wat nu een "parel" is.
Zo gaan CSM's bestuurders Vink en Hendriks door met uitbouwen naar een stabiele stroom van inkomsten en ook verlegging van de activiteiten. De suiker afdeling zorgt jaarlijks voor een goede kasstroom, al zullen de nieuwe maatregels van de EU wel deze inkomsten wat verminderen, maar de echte rekening komt bij de telers te liggen.
In het verleden was de financiering bij CSM zo, dat er een slecht rendement op het eigen vermogen werd gemaakt, CSM had weinig vreend vermogen, dat was de oorzaak. Door de grotere aankopen eind negentig begin 2000 is de schuldenlast toegenomen, maar die kan met de verkoop van de snoepwaren weer afbetaald worden.
Wij hebben het al eens op de AVA gevraagd, is DSM niet uit op CSM?
Het antwoord was, "neen"!
Toch zien wij een overname door DSM wel tot de mogelijkheden, of een raider, die CSM in stukken weg doet.
CSM een aandeel om ook te goedkoop van de beurs af te gaan en dat zou zonde zijn!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL