Dochterdeelneming Nedalco kan profiteren van Brussel verplichting

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 07/09/2004 08:25
Brussel wil vanaf 2006 een verplichte bijmenging van biobrandstof bij fossiele brandstof en daar willen Cerestar (onderdeel van Cargill VS) en Nedalco (CSM en Cosun vroeger Suiker Unie) op inspelen met de bouw van een bioethanol fabriek in Sas van Gent.
Deze investering vraagt ca. EUR 100 miljoen en kan een capaciteitvan ca. 200 miljoen liter op jaarbasis leveren.
Alleen moeten er nog goedkeuringen komen, maar wij (red. XEA.nl) verwachten wel dat die los zullen komen, want Brussel gaat het voorschrijven.
De grondstoffen zullen uit de restproducten van o.a. bietenpulp en afval aardappelzetmeelfabrieken komen, dus daar kunnen de fabrikanten goedkoop en met een opbrengst (goede), van hun afvalproducten afkomen.
Het mes gaat dan aan twee kanten snijden en dat zal met deze hoge olieprijs zeker rendabel zijn en ook al bij een lagere olieprijs, want de "massa" zal het ook moeten doen. Ook wil Cerestar en Nedalco de buitenlandse concurentie voor zijn.
De Europese Commissie wil dat in 2006 minimaal 2% van alle brandstof uit de biobrandstof bestaat en dat zou de suikerfabrikanten goed in de "kaart" spelen.
De lagere suikerprijs, door de invoer van suiker van de wereldmarkt in Europa is negatief voor de suikertelers en de fabrikanten, maar dit zal compenserend werken.
Ook zal CSM met haar grondstoffen voor de afbreekbare plastics, bij een verdere aanscherping van producten, die van haar grondstoffen gemaakt worden, profiteren. Cargill is de grootste leverancier van deze grondstof en CSM doet al veel zaken met Cargill (de grootste particuliere onderneming van de wereld) en daar kan weleens iets moois uitbroeden.
Wij denken dan aan een samengaan van beide bedrijven, met een exit van CSM van de beurs. Misschien is dit wel de reden van verkoop "snoepdivisie" bij CSM.

De vestigingsplaats is ook voor alle partijen een goed, Nedalco zit in Bergen op Zoom en dan is Sas van Gent vlak in de buurt.
Dit zijn voor het milieu en de fabrikanten goede ontwikkelingen, waar geld mee te verdienen valt.
Dit nieuws geeft een andere kijk op de verkoop van de snoepdivisie bij CSM en is positief voor de toekomst bij CSM.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL