Cijfers CSM even nagewogen en was toch ietjes meer, als wij dachten.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 28/08/2004 10:07
De cijfes van CSM vielen ons op het eerste gezicht tegen, maar wij hebben alles nog eens nagewogen en er zat meer in dan wij dachten.
Even in het verleden.
Toen werd ook de levensmiddelen divisie de deur uit gedaan en daar zat ook een goede winst op, maar de groei was er al enkele jaren uit. Toen heeft Heinz deze divisie overgenomen voor ca. EUR 430 miljoen, als die divisie (levensmiddelen) nu verkocht had gaan worden, dan was er niet meer die prijs van ca. EUR 430 miljoen uigekomen. De A-merken zitten nu in de hoek waar de "klappen" vallen door de prijzenslag in de supers.
Dus was het "toen" een goede zet van CSM, om de levensmiddelen de deur uit te doen, tegen de vrijwel hoogste prijs. Alles in eens verkopen en dat wil CSM nu ook met de Zoetwaren divisie, ook alles in eens, via een veilingsysteem.
Het zou best kunnen dat de zaken van het verleden zich herhalen, dat deze verkoop van de zoetwaren, achteraf een goede zet is geweest.
Wij kennen de heren bestuurders van CSM al jaren en die gaan niet over een nacht "ijs"!
Het is zoals de heer Hendriks zei;"wij kunnen niet op alle borden schaken"!
Dus zal de taart wat minder groot moeten zijn, overzichtelijk en bestuurbaar.
Als er bij de bakkerijproducten in Europa een goede reorganisatie wordt doorgevoerd en daar weten ze bij CSM wel raad mee, dan kan daar ook een goede verdiensten uit komen. CSM Sugar voldoet al jaren en door de suikerregeling in Europa zal daar wat minder winst vandaan komen. De ergste pijn komt op het bord van de telers, maar het blijft de "cash-cow" van CSM.
En de Biochemicals, dat is de parel van het bedrijf. De jaarlijkse autonome groei is 10 tot 15% en daar is CSM wereldmarktleider op gebied van melkzuur en melkzuurderivaten.
Daar wil CSM meer aan gaan doen en een nieuwe fabriek in Azie bouwen om de omzet versneld te laten groeien.
Ook zal het gebruik van de producten afkomstig uit de Biochemicals jaarlijks blijven toenemen. Dus bij uitbreiding, geen overproductie.
Daar zullen na verkoop van de zoetwaren en in de reorganisatie Europese bakkerijproducten de centen naar toegaan en in aflossing van leningen.
De strategie bij CSM zal verder uitgewerkt worden en die is in goede handen en investeren moet je eerst, voor je kan oogsten.
CSM heeft in het verleden 25 jaar aan een stuk een winststijging gehad en als het eens wat minder gaat, omdat het stuur om moet, dat moeten de beleggers niet klagen.
De vermoedelijke opbrengst zit op ca. EUR 800 miljoen en daar kan echt wel het een en ander mee gedaan worden.
Wij van de redactie XEA.nl hebben na onze teleurstellig de draad alweer in positieve zin opgepakt en blijven bij een houden/bijkopen, als de koers wat zou dippen.
Hagemeijer werd door meer omzet de hemel ingeprezen, maar omzet wil niet altijd winst geven en dat hebben zij ( de heren Vink en Hendriks) bij CSM goed in de gaten.
CSM zou bij een opbreken een waarde van het dubbele hebben, wij (red. XEA.nl) zouden niet verbaast zijn van ca. 40 tot 45 euro en daar staat de huidige koers van ca. 18 - 19 maar matig tegenover.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL