Welke suikerregeling en waaruit bestaat deze?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 26/06/2004 11:06
De Europese Commissie wil al jaren het suikerregime aanpakken, of dat nu gaat lukken is nog maar de vraag. De Europese commissie zal misschien wel akkoord gaan, maar de Europese ministerraad zal wel bedenkingen hebben en die "hobbel" is nog niet genomen.
Wat zal er vermoedelijk uit de koker van Commissaris Fischler komen?
Hij wil de garantieprijs van de oogst 2005-2006 tot 2007-2008 gefaseerd aanpassen, van de huidige EUR 632 per ton, maar de EUR 421 per ton. Ook wil hij het qoutum dat nu 17,4 miljoen ton is, gefaseerd terugbrengen naar 14,6 miljoen ton. Ook wil hij de gesubsidieerde export van 2,4 miljoen ton per jaar terugbrengen naar slechts 400.000 ton.
Hierdoor zou de weg vrijkomen voor landen als, Australie, Brazilie en Thailand en andere suiker producerende landen.
Dit zal op het "bordje" van de Akkerbouwers terecht komen en daarom wil Fischler de akkerbouwers voor 50 tot 60% compenseren door middel van inkomstensteun.
De regeling dateerd al van de jaren zestig (1968). Het Platform Toekomst Suikermarkt heeft al laten weten dat er aan de regeling, goede en minder goede kanten zitten. Voor de nieuwe toetredende lidstaten, is het zeer nadelig, want daar is de productie in de akkerbouw aanzienlijk minder dan hier in de landen als Duitsland en Frankrijk, de twee grootste leveranciers 40% van de Europese suiker en ook in de kleinere landen, zoals Nederland.
Voor landen als Italie, Spanje, Griekenland, Finland en de nieuwe toegetreden Oost Europese landen, zal de nieuwe regeling veel ingrijpender zijn en zal tot een sanering van de suikerteelt daar leiden.
Voor fabriekanten van suiker, zoals de Suiker Unie en CSM hierin Nederland zal dat zeker pijn doen, alleen kan die pijn verzacht worden door een tegenwicht. CSM heeft zo'n tegenwicht, zij kopen ook suiker op voor de zoetwaren en/of bakkerij producten, dus daar wordt de ergste pijn bij de bietenteler gelegd en de rest zou weleens min of meer compensabel kunnen werken.
De Suiker maakt ca. 8% van de omzet bij CSM uit en misschien in de jaren wanneer de maatregel ingaat, misschien nog minder procentuele omzet.
Daarom wordt de soep niet zo heet gegeten, dan zij wordt opgedient!
Wij zien dan ook, dat de koers van het aandeel CSM weer naar het oude niveau terug kan van ca. 21 euro.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL