Geruchten doen aandeel CSM stijgen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 03/04/2004 06:36
Geruchten op de beurs te Amsterdam deden het aandeel CSM stijgen, maar zonder die geruchten zou het aandeel CSM ook hoger moeten staan, is onze (red.) gedachte.
Er zou weleens een koop van CSM komen en dan kan het bedrijf weleens worden "opgesplitst". KKR werd genoemd, maar misschien komen er ook wel andere namen langs, als het zou kunnen gebeuren.
Dat is het "risico" als je te lang "ondergewaardeerd" bent op de beurs en steeds negatief door de media wordt beschreven. Eerst een slecht rendement van het eigen vermogen (CSM had toen haast geen schulden) en nu zou CSM door wat grote overnames te zwaar gefinancierd zijn! Kijk eens naar de goodwill van hun merken en producten namen! Welke waarde zit daar niet in.
Wij van de redactie hebben al eens doorgerekend, dat CSM bij een opbreken van het bedrijf circa 40 tot 43 euro per aandeel waard was. Daar hadden wij de opbrengst van de levensmiddelen divisie als maatstaf genomen. CSM schrijft vrij scherp af en heeft zich ingedekt met allerlei voorzieningen en verborgen waarde eigen goodwill.
Gisteren deed het gerucht, dat de werkelijke waarde van CSM bij een opsplitsing ca. EUR 33 zou zijn, daar zaten wij dus nog eens ca. EUR 10 boven.
Het zichtbaar eigen vermogen per 31-12-2003 was EUR 10,20 per aandeel. Kijk eens wat voor sterke merken CSM heeft. En onderschat de waarde van PURAC, die ca 80% van de wereldhandel heeft op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten niet. Purac produceert "natuurlijk" melkzuur op biochemische wijze via fermentatie en haar producten worden bij de "houdbaarheid" van allerlei producten gebruikt. Zelfs "afbreekbaar" plastic kan van die stoffen die Purac maakt, gemaakt worden.
Alles bij elkaar opgeteld, kwamen wij aan de waarde per aandeel van 40 tot 43 euro. Vergeet niet, wat kost het opbouwen van een merkproduct in de markt en de rechten op de producten die CSM bezit. Wij van de redactie zien dan ook rapporten over CSM, daarvan lopen de "tranen" ons uit de ogen.
Welke problemen zijn er niet bij Numico en Nutreco? Die worden door de beleggers allen weggewuift en ze betalen prijzen voor die aandelen, die aanzienlijk hoger zijn/waren dan CSM.
CSM heeft zich de laatste jaren veranderd, maar de winstgevendheid is, hoofdzakelijk door de daling van de USA dollar verminderd, na 25 jaar aaneen te zijn gestegen. Niet dat het slechter gaat/ging, de warme zomer deed de consument in Europa in 2003 minder taart en gebak eten, nu de kou van de eerste maanden van dit jaar, kan dat weleens compenseren voor het lopende boekjaar.
CSM heeft een uitstekend management, die weten waar zij mee bezig zijn.
Wij gaan uit van een nettowinst per aandeel voor dit jaar van EUR 1,80 en EUR 2,20 uit gewone bedrijfsvoering voor afschrijving goodwill.
Dan zit je op een k/w bij de huidige koers van EUR 19,79 van 9 en in deze branche mogen k/w's van 12 tot 15 staan.
Daarom blijven wij bij kopen, voor dit ondergewaardeerde fonds en hopen niet dat dit bedrijf de weg gaat, zoals veel bedrijven, die van de beurs af gekocht worden, zoals nu Delft Instruments.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL