CSM behaalt nettowinst van EUR 177,5 miljoen in 2003, div. 0,80 e/o keuze

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 20/02/2004 07:57
Diemen, 20 februari 2004 - CSM nv maakt vandaag haar resultaten bekend over het
kalenderjaar 2003
Belangrijkste ontwikkelingen in 2003:
! Nettowinst* bedraagt EUR 177,5 miljoen (2002: EUR 195,6 miljoen).
! Netto omzet bedraagt EUR 3.484 miljoen (2002: EUR 3.421 miljoen).
! Winst per aandeel** bedraagt EUR 2,28 (2002: EUR 2,45).
! Vooral door de sterke daling van de Amerikaanse dollar (2002: EUR=USD 0,95 en 2003:
EUR=USD 1,13) zijn omzet en resultaat aanzienlijk negatief beïnvloed. Op basis van constante wisselkoersen zou de netto omzet met 8% zijn gestegen terwijl de nettowinst* met 4,4% en de winst per aandeel** met 2% zou zijn gedaald.
! Aan aandeelhouders wordt een ongewijzigd dividend voorgesteld van EUR 0,80 per aandeel.
! CSM Bakery Supplies Europe realiseert stijging van omzet en EBITA grotendeels door acquisities.
! CSM Bakery Supplies North America verbetert omzet en resultaat in USD door positieve bijdrage van de overname van Brill en Caravan.
! CSM Sugar Confectionery realiseert groei van de strategische merken ondanks moeilijke marktomstandigheden.
! CSM Biochemicals zet autonome groei van volumes en omzet voort dankzij toenemende vraag naar melkzuurderivaten.
! EBITA van CSM Sugar belangrijk lager door quotumreductie. Mede door de gunstige weersomstandigheden is de bietencampagne in het vierde kwartaal van 2003 succesvol verlopen.
2004:
! De naar verwachting gemiddeld lagere dollar in 2004 in vergelijking met 2003, uitgaande van het niveau bij publicatie van de cijfers over 2003 (EUR=USD 1,27), zal een negatief effect hebben op de EBITA van circa EUR 20 miljoen. Aannemende dat de dollar gemiddeld niet substantieel verder in waarde zal dalen verwachten wij per saldo voor 2004 een daling van de winst per aandeel van 5 à 10%.
---------------------------------
* Nettowinst = nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving goodwill
** Winst per aandeel = nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening (onder aftrek van dividend op de financieringspreferente aandelen) vóór afschrijving goodwill, gedeeld door het gewogen gemiddeld aantal dividendgerechtigde gewone aandelen
Bestuursvoorzitter Jaap Vink: “2003 was voor CSM een turbulent jaar. De zwakke Amerikaanse dollar, het teruggelopen consumentenvertrouwen, maar ook het extreem warme zomerweer in Europa, speelden ons parten. De winst per aandeel over het gehele kalenderjaar 2003 was - conform de bij het halfjaarbericht uitgesproken verwachting - licht lager dan in kalenderjaar 2002.
Toch heeft CSM in 2003 wel degelijk vooruitgang geboekt. Zo realiseerde CSM Biochemicals, onze snelst groeiende divisie, op jaarbasis een volumegroei van maar liefst 12%. Een belangrijk deel van deze stijging kwam voor rekening van het product PURASAL Opti.form, een conserveringsmiddel voor vlees, dat vooral in de Verenigde Staten uitstekend wordt verkocht.
De beide Bakery Supplies divisies voegden door succesvolle acquisities belangrijke activiteiten en verkoopkanalen aan de onderneming toe. In de Verenigde Staten ondervonden we in de loop van het jaar enige hinder van het populaire laag koolhydraatdieet. Een aantal van onze bedrijven speelde hierop in door succesvol zogenaamde ‘low carb’ producten te ontwikkelen.
CSM Sugar Confectionery behaalde door innovatie en nieuwe productintroducties een groei van de omzet van de strategische merken met 4,6%.
Begin 2003 besloten we de reeds eerder ingezette reorganisatie van de distributieactiviteiten van BakeMark East versneld en ingrijpender door te voeren. Dit leidde tot de samenvoeging, sluiting en verkoop van een aantal distributiecentra in de Verenigde Staten, waardoor de resultaten
verbeterden.
Het resultaat van CSM Sugar stond onder druk mede door het lagere productiequotum, de hogere EU productieheffing en de lage opbrengstprijs voor C-suiker op de wereldmarkt. De divisie realiseerde in de laatste paar maanden van 2003 een uitstekende campagne.
Wij zijn optimistisch gestemd over de toekomst, al verwachten wij ook in het lopende jaar nog hinder te zullen ondervinden van de zwakke Amerikaanse dollar en het nog niet herstelde consumentenvertrouwen.
Interne verbeteringsprogramma’s leggen enerzijds extra nadruk op “operational excellence”.
Hiermee wordt bedoeld het verbeteren van alle bedrijfsprocessen, van verkoop en marketing tot en et IT, logistiek en fabrieksoperaties. Specifieke aandacht is er voor de beheersing van het werkkapitaal, de kosten en de investeringsuitgaven. Anderzijds is er meer aandacht voor innovatie
en productvernieuwing. Samenwerking binnen divisies, maar ook tussen divisies wordt gestimuleerd teneinde de autonome groei te bevorderen. Langs deze weg wordt de basis gelegd voor verdere groei.
CSM is een solide onderneming, met oog voor de zich steeds veranderende omstandigheden en volop bezig met de toekomst. Het is cruciaal, dat CSM daarbij een beroep kan doen op gemotiveerde en betrokken medewerkers. Voor hun inzet, ook in het afgelopen jaar, heb ik veel waardering.”

Vooruitzichten
Voor CSM Bakery Supplies Europe en CSM Sugar verwachten wij in 2004 een nagenoeg
gelijkblijvend resultaat. Voor CSM Sugar Confectionery en CSM Bakery Supplies North America verwachten wij in 2004 een stijging van omzet en resultaat, wat betreft CSM Bakery Supplies North America in ieder geval gemeten in lokale valuta. CSM Biochemicals verwacht ondanks de gunstige verdere ontwikkeling van de operationele gang van zaken in 2004 een lager resultaat dan in 2003. Dit houdt verband met het ontbreken in 2004 van de eenmalige bate van Cargill
(EUR 13,6 miljoen) die in de eerste helft van 2003 werd ontvangen. Evenals bij CSM Biochemicals kunnen de resultaten bij CSM Bakery Supplies North America in belangrijke mate worden beïnvloed door de waardeontwikkeling van de Amerikaanse dollar. De naar verwachting gemiddeld lagere dollar in 2004 in vergelijking met 2003, uitgaande van het niveau bij publicatie
van de cijfers over 2003 (EUR=USD 1,27), zal een negatief effect hebben op de EBITA van circa EUR 20 miljoen. Aannemende dat de dollar gemiddeld niet substantieel verder in waarde zal dalen verwachten wij per saldo voor 2004 een daling van de winst per aandeel van 5 à 10%. Wij wijzen
er overigens op dat in de eerste helft van 2004 de eerdergenoemde eenmalige bate van Cargill zal ontbreken.

Dividendvoorstel
Aan houders van gewone aandelen en houders van certificaten van gewone aandelen zal evenals voorgaande jaren een keuze worden voorgesteld tussen een dividend in contanten en een stockdividend ten laste van de reserves. Ter voorkoming van verwatering door uitgifte van nieuwe aandelen in het kader van stockdividend, zal evenals voorgaande jaren in principe weer een gelijk aantal (certificaten van) aandelen worden ingekocht. Het dividendvoorstel voor het kalenderjaar
2003 bevat een dividend in contanten van EUR 0,80 per gewoon aandeel. Inclusief het reeds uitgekeerde interimdividend over het vierde kwartaal van 2002 ad EUR 0,20 bedraagt het totale dividend voor de 15 maandsperiode EUR 1,00.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL