Green Dutch Grown Polymers

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 28/03/2013 08:26
Betrokken partijen
-- Consortium van Suiker Unie, Purac en Synbra Holding B.V.
-- Rijksoverheid
Beschrijving initiatief
. Doel van het consortium van Suiker Unie, Purac en Synbra is om een PLA-biopolymeerketen in Nederland te realiseren. Groene grondstoffen worden ingezet voor duurzame groene kunststoffen.

Het consortium beoogt om in verschillende stappen te investeren in productie- en technologieontwikkeling.

Dat versterkt niet alleen de positie van Nederland internationaal, maar levert ook direct werkgelegenheid op voor ongeveer 200 man.

Deze Green Deal is een voorbeeldproject voor de biobased economy, dat ondersteuning nodig heeft op het gebied van netwerken, marktontwikkeling en wet- en regelgeving.

Het opschalen van technieken betekent een doorbraak voor de bioplastics. Door de onderdelen van de

keten grondstoffen-verwerking-toepassingen dichter bij elkaar te brengen, zoals dit initiatief beoogt, kunnen bioplastics op grotere schaal worden geproduceerd, waardoor ze goedkoper worden, waardoor de afzetmarkt wordt vergroot. Daarnaast zorgt dit initiatief voor regionale werkgelegenheid en biedt het mogelijkheden voor economische groei op het gebied van bioplastics.

Thema: grondstoffen

Topsector: chemie

Uitdaging: netwerken en afzetmarkt

Resultaten

De resultaten zijn de productie van 75 miljoen kg (75 kton) PLA in 2016. De direct bespaarde CO2-uitstoot is dan 140-150 kton CO2 per jaar bij deze hoeveelheid PLA. Een verdubbeling kan in 2017-2018 plaatsvinden.

Inzet en acties partijen
-- De Suiker Unie levert de grondstof suiker. Hiervoor wordt in de eerste fase non-food suiker uit suikerbieten gebruikt, die op duurzame wijze in Nederland worden geteeld.

-- De Suiker Unie zoekt nog naar ‘tweede generatie’ grondstof, waardoor de productie van PLA minder zal concurreren met voedsel. Purac is verantwoordelijk voor de productie van lactide, wat de basis vormt van PLA.

-- Synbra zet vervolgens de lactide om in polylactide (PLA) en zal dit op de markt brengen in de vorm van bijvoorbeeld bouwmaterialen en verpakkingsmaterialen.

Inzet en acties Rijksoverheid
-- De Rijksoverheid streeft ernaar om waar mogelijk gelijke marktomstandigheden te creëren voor biobased toepassingen (inclusief PLA uit biomassa), zoals beschreven in de strategie en het actieplan van de

Europese Commissie: ‘Innovatie voor duurzame groei: een bio-economie voor Europa’ (februari 2012).

-- De Rijksoverheid streeft ernaar gezamenlijk met de betrokken partijen in te spelen op de ontwikkelingen in de EU op dit terrein.

-- De Rijksoverheid biedt het consortium de mogelijkheid zich als voorbeeld te profileren op de website

www.biobasedeconomy.nl.
-- De Rijksoverheid verleent, indien nodig, (niet-financiële) ondersteuning bij het verkrijgen van vergunningen en, voor zover mogelijk, aanpassingen van knellende wet- en regelgeving.

Voor meer informatie
www.rijksoverheid.nl/greendeal

Suikerunie
- gaat de productiecapaciteit op het fabrieksterrein in Hoogkerk op meerdere manieren verhogen. Zo wordt de suikerbietencampagne, die jaarlijks in september van start gaat, met twee weken verlengd en zal tijdens die campagne dagelijks 10 procent meer bieten verwerkt worden.

Daarnaast zal het diksap dat bij de suikerproductie ontstaat, in het vervolg in Hoogkerk zelf worden verwerkt. De inhoud van de enige diksaptank op het terrein wordt nu nog per schip naar Dinteloord vervoerd voor verwerking. Een nieuwe, tweede tank wordt komende winter gevuld, waardoor de fabriek ook buiten de campagne forse hoeveelheden suiker kan produceren.

Uit de plannen blijkt verder dat Suikerunie de biovergister op het terrein wil uitbreiden tot tweemaal de huidige grootte en dat er plannen zijn voor een proeffabriek voor nieuwe producten. Suikerunie ziet namelijk een behoorlijke toekomst in de productie van biologische materialen die als vervanging van chemische en fossiele grondstoffen kunnen dienen.
Bron: Leeuwarder Courant, 19 maart 2013

NOM,
Een en ander vertelt Errit Bekkering, als specialist bij de NV Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) betrokken bij de ontwikkeling van de Biobased Economy in Noord-Nederland. Hij zegt dit aan de vooravond van een workshop op dinsdag 24 april, bestemd voor specialisten op het gebied van PLA.

Volgens Bekkering is er sprake van een groei van de sector van de bio-based economy in Noord-Nederland. ‘Al moet ik daarbij aantekenen dat als je kijkt naar de absolute aantallen van de nieuwe bedrijven die zich er mee bezig houden, het nog om beperkte aantallen gaat. Maar toch: de bio-based economy is als innovatieve activiteit nu toch echt sterk in ontwikkeling in het Noorden’, zo vat hij de stand van zaken samen.

Volgens hem is Noord-Nederland ook zeer geschikt als regio voor deze activiteiten. ‘Noord-Nederland heeft relatief veel grond voor akkerbouw en veeteelt, en dus alle ruimte om (nieuwe) gewassen te telen. Ook is er voldoende chemische en verwerkende industrie. Een mooi uitgangspunt dus voor de ontwikkeling van de bio based economy’, zo zegt Bekkering.

Er zijn in het Noorden ook grote agro-ondernemingen die innovatie hoog in het vaandel hebben staan en die actief zijn geworden op dit gebied, zoals AVEBE, Suiker Unie maar ook het Waterbedrijf Groningen. Het jongere (en kleinere) vezelverwerkende bedrijf HempFlax in Pekela onderzoekt hoe PLA (polymelkzuur) gecombineerd kan worden met hennepvezel.

De NOM tracht door het inzetten van haar netwerk zoveel mogelijk interessante bedrijven en producten met elkaar in contact te brengen in de verwachting, dat dat de sector in het Noorden verder zal versterken. Ook het organiseren van het congres op 24 april is een van de activiteiten van de NOM voor het verder stimuleren van bedrijvigheid in deze sector.
Bron: NOM, 17 april 2012

Met dank aan de lezer voor deze berichten. Een mooie toegevoegde waarden.
Red. XEA.nl

Heeft U ook van deze berichten? Stuur ze naar redactie@xea.nl
en meestal worden deze geplaats.
Wij zien dit soort berichten graag van U tegemoet.

vervolg.
De investeringsmaatschappij Rhône Capital koopt mogelijk heel CSM. Ze hadden Bakery Supplies al gekocht wat het grootste onderdeel was.

Omdat Rhône Capital een investeringsmaatschappij is welke zeer grote mogelijkheden ziet om Purac met een behoorlijke winst door te verkopen aan Cosun. Ten koste van de zittende aandeelhouders van CSM. Ook Basf en DSM zijn mogelijke geïnteresseerden.

Voor Rhône Capital wordt het met de dag interessante om heel CSM over te nemen nu de koers van CSM zo extreem laag staat. Zal deze koers daling mede geregisseerd worden door Rhône Capital?
Nu we een lang weekend hebben is het zeer aannemelijk dat bovenstaande volgende week wordt gerealiseerd.







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL