Cosun Biobased Products

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 27/03/2013 08:20
Deze jonge onderneming binnen Cosun richt zich met Carboxy Methyl Inulin (CMI) op markten waarin toepassingen worden gevraagd om kalkafzetting te voorkomen bijvoorbeeld in industriële waterbehandeling en wasmiddelen. De producten en bijbehorende kennis over de toepassing ervan worden op de markt gebracht onder de merknaam Carboxyline®

Cosun heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de technologie- en marktontwikkeling van op plantaardige grondstoffen gebaseerde, chemicaliën en materialen. De verwachting is dat plantaardige grondstoffen in toenemende mate zullen worden aangewend als vervanging van fossiele grondstoffen zoals aardolie, dit wordt ook wel aangeduid als de biobased economy. Cosun wil een rol van betekenis vervullen in deze ‘groene’ ontwikkeling en heeft daartoe onder andere Cosun Biobased Products opgericht die zich helemaal gaat toeleggen op deze wereldwijde groeimarkt.

Inuline derivaten
Cosun is een van de grootste producenten van inuline ter wereld. Inuline wordt gewonnen uit cichoreiwortels en is een polysaccharide. Begin jaren negentig is Cosun gestart met een onderzoeksprogramma om functionele biobased chemicaliën, op basis van inuline, te ontwikkelen. Dankzij de gunstige chemische omzettingseigenschappen is inuline een interessante bouwsteen voor ‘groene’ chemicaliën. Er is inmiddels al een aantal inuline derivaten ontwikkeld met specifieke eigenschappen. Technologie- en marktanalyses wezen uit dat CMI het meest veelbelovende inuline derivaat is.

Carboxy methyl inulin (CMI)

Carboxyline® CMI is het belangrijkste product van Cosun Biobased Products. Dit product wordt toegepast als milieuvriendelijk middel om kalkafzetting te voorkomen. CMI wordt toegepast in heel diverse industriële applicaties zoals:
•Was- en reinigingsmiddelen
•(Koel)waterbehandeling
•Olie- en gaswinning
•Pulp- en papierindustrie
•Drinkwaterproductie

Bij het ontwikkelen van (nieuwe) applicaties werken wij samen met afnemers en andere (zakelijke) partners.

Cosun beschikt met een eigen vermogen van 53% van het balanstotaal over een riante ‘spaarpot voor de toekomst’. ‘We zijn in staat om grote bedrijven over te nemen’, zegt directievoorzitter Robert Smith. ‘Cosun beschikt over een oorlogskas — eigen middelen plus leenvermogen bij de banken — van zeker € 1 mrd.’ Het bedrijf voert gesprekken met mogelijke kandidaten, maar er zijn geen concrete onderhandelingen.

Cosun wil de omzet in de jaren tot 2022 bijna verdubbelen tot € 3,4 mrd. De groei zal vooral moeten komen van export vanuit Nederland naar landen buiten Europa en van de omzet van nieuwe productielocaties buiten Europa.

[Fd.nl 15-2-2013]



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL