Suikermarktordening loopt tot 1 juli 2006 en de Biobenzine kan weer een oplossing zijn.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 13/09/2003 13:27
De WTO-conferentie in Cancun werkt aan een andere regeling voor de suikerquotering voor Europa.
Daar wordt op de beurs wel met een schuin oog naar gekeken, maar daar zullen de Suikerverwerkende bedrijven in Europa niet die grote nadelen van ondervinden, dan de beurs verwacht.
Het biedt ook kansen, de ergste pijn komt bij de telers te liggen, die zullen lagere prijzen ontvangen. De kansen liggen bij de product verwerkende industrie, die krijgen goedkopere inkoopsprijzen en nu uit een onverwachte hoek. De overheid wil dat er vanaf eind 2005 biobenzine aan de pomp verkrijgbaar is.
Dat zal dan weer vraag naar suiker geven, nu wordt er wel gezegd, de veestapels worden kleiner, maar de melkplas wordt groter. Dus het vee zal meer droge voeding gaan krijgen (lees pulp en bierborstel). Het eerst afval van de bieten en het tweede van het graan.
Ook zal de quotering niet van de ene dag op de andere verdwijnen, dus de soep zal niet zo heet gegeten worden. Ook maakt de suiker divisie circa 7 % uit van de totale omzet van de CSM.
Misschien dat de CSM deelneming (39% in Nedalco), die de biobenzine moet gaan leveren, extra inkomsten krijgt.
Ook zullen de aanpassing die in Cancun (Mexico) worden besloten, positief kunnen uitwerken aan de "goedkopere" grondstoffen voor de Biochemicals van Purac, heeft ca. 80% van de wereldproductie melkzuur. Die maakt/verzorgt de grondstoffen weer voor het afbreekbare plastic polymelkzuur (PLA) en dat kan dan weer het gebruik van die afbreekbare plastic, extra vraag gaan uitlokken.
Want dat er een groei markt aankomt voor het afbreekbare plastic is zeker. En daar zal Purac dan ook van gaan profiteren.
CSM zal dus niet zoveel last hebben van een nieuwe suikerregeling, en dat zal pas na 2006 gaan komen, maar regeren is vooruitzien en dat doet CSM zeker.
Door de verkoop van de levensmiddelendivisie Honig is CSM de snoepdivisie aan het uitbreiden en de bakkerij-ingredienten. De nieuwe aankopen worden gedeeltelijk uit eigen middelen gefinancierd en de rest met vreemd geld en daar is niets op tegen. Per 24 februari kwamen Brill en Caravan in de VS erbij met ca. USA$ 300 miljoen en die zullen bijdrage aan de winst en weer een compensatie geven voor het verlies aan omzet levensmiddelen divisie.
Het verlies van deze omzet kan niet in een goed gemaakt worden, dat zal ook geleidelijk gebeuren. Je moet geen omzet kopen, als je er niet als kopende partij aan kan verdienen.
Het moet aan onze eisen voldoen, anders kopen wij niet, zei de heer Vink tijdens de analistenbijeenkomst. Wij moeten niets, zei hij!
CSM zal door de USA$, die tegen zit en de warme zomer en de verandering zegt maar in de divisie samenstelling, een licht lager resultaat in 2003 behalen, dan die van 2002. In 2002 was de winst per aandeel voor afschrijving goodwill EUR 2,45 en dan komen wij uit op ca. EUR 2,35 en dat is bij een koers van ca. EUR 17,50 een k/w van 7,45. Dat is zeer goedkoop en daarom blijven wij bij een koopwaardige CSM.
Het eigen vermogen ging naar EUR 686,4 miljoen (was per 1-1-2003 EUR 662,2 miljoen) en dat is bij 74.974.331 aandelen ca. EUR 9,16 per aandeel.
Numico zit als vergelijking, met een negatief eigen vermogen, nu zelfs hoger dan CSM in koers en daar zetten wij onze vraagtekens bij.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL