Gezamenlijk persbericht van BASF en CSM

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 05/10/2012 07:25
BASF en CSM richten 50-50 joint venture op voor barnsteenzuur
op biologische basis
• Succinity GmbH wordt een toonaangevende leverancier van barnsteenzuur
• Plannen voor barnsteenzuurproductie op industriële schaal
Ludwigshafen (D) en Diemen (NL), 5 oktober 2012 – BASF en CSM-dochter Purac
werken momenteel aan de oprichting van een joint venture voor de productie en
verkoop van barnsteenzuur op biologische basis. Het nieuwe bedrijf, Succinity GmbH, zal in 2013 operationeel zijn. De oprichting van Succinity GmbH is onderhevig aan registratie bij de relevante mededingingsautoriteiten. Het hoofdkantoor van het bedrijf wordt gevestigd in Düsseldorf, Duitsland.
BASF en CSM doen al sinds 2009 onderzoek naar barnsteenzuur; hiertoe hebben zij destijds een Joint Development Agreement gesloten. De complementaire capaciteiten op het gebied van fermentatie en ‘downstream processing’ hebben geleid tot de ontwikkeling van een duurzaam en uitermate efficiënt productieproces op basis van een zelfontwikkeld micro-organisme. Het toegepaste micro-organisme, Basfia succiniciproducens, is een natuurlijke producent van barnsteenzuur en kan een breed scala aan hernieuwbare grondstoffen omzetten in barnsteenzuur. Het nieuw ontwikkelde proces combineert een hoge efficiency met het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en de fixatie van het broeikasgas CO2 tijdens de productie van barnsteenzuur. Dit maakt van barnsteenzuur op biologische basis een economisch en ecologisch aantrekkelijk alternatief voor petrochemische grondstoffen.

De vraag naar barnsteenzuur zal naar verwachting sterk groeien in de komende jaren, voornamelijk als gevolg van de vraag naar bioplastics, chemische bouwstenen, oplosmiddelen, polyurethaan en weekmakers.
De twee bedrijven maken momenteel een bestaande fermentatiefaciliteit op Purac’s fabrieksterrein Montmélo nabij Barcelona (Spanje) geschikt voor de productie van barnsteenzuur. Deze fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 10.000 ton barnsteenzuur zal eind 2013 in gebruik worden genomen en zal de nieuwe joint venture een leidende positie op de wereldmarkt bezorgen. Daarnaast zijn er plannen voor een tweede grootschalige faciliteit met een capaciteit van 50.000 ton barnsteenzuur, zodat het bedrijf kan inspelen op de verwachte toename van de vraag. De definitieve beslissing over de investering in deze faciliteit zal worden genomen na een succesvolle marktintroductie.
“Onze strategie is duidelijk gericht op innovaties voor een duurzame toekomst.
Chemische innovaties ontlenen hun inspiratie aan megatrends, zoals de verschuiving naar hernieuwbare grondstoffen. De ontwikkeling van een proces voor de productie van barnsteenzuur op basis van fermentatie, in samenwerking met Purac, is een goed voorbeeld van een praktische uitwerking van deze strategie”, aldus Dr. Andreas Kreimeyer, bestuurslid en Research Executive Director van BASF.
“CSM ontwikkelt zich tot een toonaangevende aanbieder van ingrediënten en
oplossingen op biologische basis. Onze joint venture met BASF voor de productie en verkoop van barnsteenzuur is een mijlpaal in dat proces. Het barnsteenzuurproject is volledig in lijn met onze strategie, die is gericht op de ontwikkeling van commercieel aantrekkelijke alternatieven op biologische basis, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare en duurzame grondstoffen”, lichtte Gerard Hoetmer, Chief Executive Officer van CSM, toe.

“Onze samenwerking met Purac gericht op de productie van barnsteenzuur op
biologische basis illustreert perfect hoe wij onze klanten in de meest uiteenlopende marktsectoren in staat stellen om duurzame oplossingen te ontwikkelen”, aldus Sanjeev Gandhi, President van de BASF-divisie Intermediates.
Fabrizio Rampinelli, President van Purac, voegde daaraan toe: “Van de vele
gesprekken met klanten, mede naar aanleiding van toegestuurde monsters, weten we dat de vraag naar barnsteenzuur op biologische basis voor onder meer biologisch afbreekbare plastics sneller en sterker zal toenemen dan eerder aangenomen. We zien ernaar uit klanten in deze industrie wereldwijd een hoogwaardig product te leveren met de van ons bekende uitstekende dienstverlening.”

BASF
BASF – The Chemical Company – is het wereldwijd toonaangevende chemieconcern. Het productaanbod loopt uiteen van chemische producten, plastics, performanceproducten en gewasbeschermingsproducten tot aardolie en aardgas. Door middel van wetenschappelijk onderzoek en innovatie stellen we onze klanten in vrijwel alle marktsectoren in staat om in te spelen op huidige en toekomstige maatschappelijke behoeften. Onze producten en systeemoplossingen dragen bij tot behoud van natuurlijke rijkdommen, waarborgen gezonde voeding en helpen de kwaliteit van het leven te verbeteren. Vandaar ons bedrijfsdoel: wij creëren chemische producten met het oog op een duurzame toekomst. BASF realiseerde een omzet van circa €73,5 miljard in 2011 en biedt werk aan ruim 111.000 mensen (per eind 2011). Het aandeel BASF wordt verhandeld op de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zürich (AN). Meer informatie over BASF is te vinden op www.basf.com

BASF Intermediates
De divisie Intermediates van de BASF Groep ontwikkelt, produceert en vermarkt wereldwijd een veelomvattend aanbod van meer dan 600 chemische bouwstenen. De belangrijkste productgroepen van de divisie zijn: aminen, diolen, polyalcoholen, zuren en specialiteiten. Naast andere toepassingen worden chemische bouwstenen gebruikt als startmateriaal voor coatings, plastics, farmaceutische producten, textielvezels, reinigingsmiddelen en gewasbeschermers. De innovatieve chemische bouwstenen van BASF helpen de eigenschappen van eindproducten en de efficiency van productieprocessen te verbeteren. De ISO 9001:2000-gecertificeerde divisie Intermediates heeft productiefaciliteiten in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Wereldwijd genereerden de 2763 medewerkers van de divisie een omzet (derden) van circa €2,7 miljard in 2011. Meer informatie is te vinden op www.intermediates.basf.com.

Purac
Purac is een vooraanstaande producent van op melkzuur gebaseerde chemische producten en is de mondiale marktleider op het gebied van melkzuur, melkzuurderivaten en lactiden. Het door innovatie gedreven bedrijf ontwikkelt nieuwe producten, technologie en diensten in nauwe samenwerking met klanten en kenniscentra. Purac kan bogen op bijna 80 jaar ervaring op het gebied van ontwikkeling, productie en het vermarkten van producten in de meest uiteenlopende takken van industrie. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in de VS, Nederland, Spanje, Brazilië en Thailand en brengt zijn producten op de markt via een wereldwijd netwerk van verkoopkantoren en distributeurs. Purac is gevestigd in Nederland en maakt deel uit van CSM.

CSM
CSM is de mondiale marktleider op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten en wereldwijd de grootste leverancier van bakkerijproducten. Het bedrijf is actief in business-to-business markten in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië, genereert een jaaromzet van € 3,1 miljard en heeft een personeelsbestand van circa 9.700 medewerkers in 28 landen. CSM is genoteerd aan NYSE Euronext Amsterdam. Voor meer informatie: www.csmglobal.com

reactie XEA.nl
Het begin van de overname van CSM door Basf en daar zullen de zittende aandeelhouders van profiteren. Oude aandeelprijzen uit het verleden zullen weer op de borden komen.
De toekomstige strategie laat dat toe.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL