Na persconferentie kijken wij anders tegen de cijfers CSM op.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 28/08/2003 14:56
Om 11.00 uur was de persconferentie van CSM, daar kregen wij een uitleg over de gang van zaken van de heer Vink CEO en de heer Hendriks CFO van CSM.
Wij hadden de cijfers al binnen en toen was het, een daling van de winst eerste halfjaar. Wat krijgen wij nu!
Het was beperkt, maar de hoofdoorzaak is de USA$, die drukte met een daling van maar liefst 19% aanzienlijk negatief op de resultaten van CSM.
Ook wordt CSM gevoeliger door de internationalisering van de economie.
Was het vroeger 50% binnenland en 50% buitenland van de omzet, nu komt ca. 85% van de omzet uit het buitenland.
CSM houdt vast aan de doelstelling van een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van >10% en een marge op de omzet van >8% en een organische groei omzet circa 2%.
Wat ons verheugde, was dat de autonome groei weer toeneemt. Het begint weer te komen en dat is een positief teken.
De pijn zat in het eerste halfjaar ook in de VS, de dollar en Bakery Supplies North America.
Daar is CSM de nummer 2 speler, er was een netto omzet van - 2,2%, autonome groei - 1%, bedrijfsresultaat - 13%; dit alles had de lagere dollar als hoofdoorzaak. De verwachting in de VS is dan ook, dat het tweede halfjaar een belangrijke verbetering omzet en resultaat zal brengen.
Bij de Sugar wordt door de beperking van de quotumregeling tot 304.000 ton voor dit boekjaar en de lage prijs die wordt verkregen boven dit quotum op de wereldmarkt, in het tweede halfjaar een stabiele omzet verwacht, maar een belangrijk lager resultaat.
Het totale beeld van CSM voor dit jaar is, verwacht wordt een lichte daling winst per aandeel, maar na acquisitie- en reorganisatiefase op de goede weg voor verdere winstgevende groei.
In het eerste halfjaar werd door Bakery Supplies Europe voor EUR 42 miljoen nieuwe omzet in de markt gezet, daar viel wel wat oude omzet weg, maar deze divisie deed het uitstekend met een netto omzet + 3%, autonome groei +1% en een bedrijfsresultaat van + 5,4% en er was in alle segmenten groei.
Bij de Purac (Biochemicals was er een marktgroei in melkzuur en derivaten van > 10%.
En er was een vergrootte vraag naar ontwikkeling biologische afbreekbaar plastic. Daar is CSM wereld marktleider met 70%. Doordat Cargill nu geen grondstoffen meer afneemt, was vorige tweede halfjaar ca. EUR 7 miljoen, zal de winst tweede halfjaar gelijk zijn aan die van vorig jaar.
Toch zal die afname eind 2004 weer volledig zijn gecompenseerd door de grotere vraag.
De antibiotica wordt/is van regeringswege verboden en hierdoor wordt het gebruik van melkzuur en derivaten sterk vergroot.

Ons verwachting voor CSM is; bij een verdere verbetering van de economie en de USA$, voorzien wij voor volgend jaar weer een stijging van het resultaat van circa 12 % en dan komen wij uit op EUR 2,63 p.a.
De koers is vandaag ca. 18,10 op dit moment, dan zit je op een k/w van 6,9 en dat is te laag voor dit kwaliteits aandeel.
Wij schreven vanmorgen al, wij blijven op een kopen staan en houden het in portefeuille.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL