BAVA CSM 3 juli 2012

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 03/07/2012 20:28
BAVA CSM
Wij van de redactie waren in de BAVA van CSM en daar werd de strategie wijziging goed gekeurd. Wel waren er 9,111,077 tegen stemmen, maar wij hoorden dat er in de media een negatief stemadvies was geweest. Het bestuur zal verder onderzoeken waarom er zoveel tegen stemmen waren.
De presentatie viel ons mee, alleen hadden wij wat meer tekst en uitleg verwacht.
De grondstofprijsstijging was de afgelopen jaar met de factor 2 gestegen en dat veel het proces van wijziging versneld.
In 2011 waren de grondstoffen met EUR 255 miljoen gestegen, daar was 231 miljoen van ingedekt en 24 miljoen kwam ten koste van de V&W.
Op onze vraag, als U die nu splitst in Purac en de Bakery divisies, hoe ziet dat er dan uit die stijging? 15% kwam voor rekening van Purac ca. 37-40 miljoen en de rest voor de Bakery divisie. Dan is de stap begrijpelijk. De ING voorziet het volgende en adviseerden 't Bestuur dan ook te kiezen voor Purac.
Want zei de ING, jaren 1970-1980 het begin tijdperk Computer, daarna jaren 1990- 2000 tijdperk internet en de ING voorziet tussen nu en later het tijdperk Biotechnologie. Door de verkoop krijgt CSM middel vrij voor investering in Purac's ontwikkeling (o.a. bouw van nieuwe fabrieken), 't doen van acquisities (kleinere) aflossing schulden en kosten van personeel etc..
Ook verloopt de samenwerking met Basf met barnsteenzuur naar wens, dat is niet iets dat je zomaar even iets doet, de producten moeten in fase uitgetest worden. Bijv. voor het maken van de grondstof voor kleding is men al heel ver, iets de grondstof, dan de draad, rechte of gekronkeld, de houdbaarheid van de kleur, de slijtbaarheid en toch behoudt van de kleur. Dit testprogramma vraagt veel tijd, maar als dat achter de rug is, dan kan het heel hard gaan met de levering van de basis grondstof door Purac.
Alles bij elkaar een heel nuttig vergadering, op onze vraag, waarom geen afsplitsing en naar de beurs brengen, misschien komen er dan andere los! Meer belangstelling, daar is op dit moment al belangstelling vanuit verschillende hoeken, kregen we te horen. Ook vanuit de grootaandeelhouders. Mijnheer Bos van ASR bevestigde dat in de BAVA ook.
Door verkoop van de Bakery verkopen wij 75% van de omzet, maar slechts 50% van de winstgevendheid. Dus wat er overblijft is 25% winstgevender en dat zal zich t.z.t. uitbetalen en daar zullen we ook het dividendbeleid op afstemmen.
De totale markt voor plastics is ca. 250 miljoen ton per jaar, daarvan kan Purac ca. 1/4 deel van produceren = ca. 60 miljoen ton per jaar, dus blijft er volop werk aan de winkel voor ons. En dat totaal zal jaarlijks groeien, want steeds meer komt 't "besef", we moeten naar afbreekbaar plastics toe, want die berg afval in de Oceaan van iets grote dan Frankrijk en ca 5 meter dik, dat kan niet langer.
Purac is gewoon te klein om zelfstandig door te gaan, ik had liever gezien dat U voor de Bakery had gekozen, zei 1 aanwezige.
Maar Purac is wel wereldmarktleider met 60% van de totale omzet leveranciers grondstof voor de biotechnologie en de bedrijven zoeken juist toenadering bij Purac om samen hun en ons plan uit te werken, was 't antwoord.
Daarom stemden 30,5 miljoen voor van de ruim 41 miljoen stemmen, daarvan waren 0,6 miljoen onthoudingen.
Als de ING gelijk heeft, dan krijgt Purac een goede toekomst.
Ook wordt er gezocht naar een nieuwe naam van CSM, ons voorstel was, een prijsvraag uitschrijven of gewoon weer CCA, zoals 't in 't verleden was.
Totale omzet in 2011 van Purac EUR 407 miljoen Ebita 46 miljoen Margin 11%
Caravan omzet EUR 297 miljoen Ebita 47 miljoen margin 16%


The CSM Extraordinary General Meeting of Shareholders, held on 3 July, 2012, approved the proposed strategic transformation of CSM into a bio-based ingredients company.
CSM announced on 7 May, 2012 its intention to transform the company into a bio-based ingredients company comprising its Purac and Caravan Ingredients businesses. This will involve a divestment process for its North American and European Bakery Supplies businesses.
Purac is an innovative biotechnology company. It is the world market leader in lactic acid and its derivatives. Purac is leveraging its fermentation capabilities to expand beyond lactic acid into other bio-based alternatives for petrochemically based products.

Caravan Ingredients has leading positions in the North American markets for specialty ingredients
including lactic acid based emulsifiers, functional blends containing enzymes, and fortification
ingredients.
date Diemen, the Netherlands, 03 July 2012
CSM nv

Aanwezig waren 112 gew. aandeelhouders samen met 37.238.228 sts, daarvan was 1,2 miljoen aanwezig. 54 hadden een stemvolmacht afgegeven voor 39 miljoen sts en 1 Pref. aand. was er met 2,98 miljoen sts. Totaal ruim 40 miljoen sts.

Ook gaat CSM voor Purac zoeken naar meer samenwerkingen en daar staan veel grote bedrijven voor open. Samen werken aan de afvalberg op te ruimen en nuttig gebruiken voor het maken van grondstoffen voor PLA's.
Ook van Gelder Papier het huidige Crown heeft intresse.
Universiteiten - Wageningen, alles behoort tot de mogelijkheden.

8 aug. a.s. komen de halfjaarcijfers.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL