Verslag van de Alg. Verg. v. Aandeelhouders CSM

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 08/05/2012 10:10
Wat wij in de Alg. Vergadering van CSM opstaken d.d. 7/5/2012.

Totaal waren er 31.763.716 aand. en 2.983.794 pref. Aandelen aangemeld.
Een goede vergadering die door dhr.Th. de Raad prettig werd geleid. Het bericht van het afstoten/verkoop van de Europese en Amerikaanse Bakery was voor de meeste een verrassing, maar de redactie hield er al langer rekening mee.
De huidige ontwikkeling bij Bakery en Purac waren van dienaard, dat er veel investeringen nodig waren om de winstgevendheid op peil te houden. Met de komst van Commissaris de Krey (Vopak) is het afstoten versneld. De heer de Krey weet hoe dat moet en de redactie kent de heer de Krey al jaren vanuit de contacten met Vopak. Daar komen wij al meer dan 20 jaar over de vloer.
De hand van de Krey is duidelijk zichtbaar en daar zullen meerdere slagen van komen, die in het voordeel van de beleggers van/in CSM zijn.

Ging het zo slecht bij CSM totaal gezien? Neen, veel bedrijven hebben last van grondstofprijs stijgingen graan steeg wel, maar het was de palmolie en de suiker die ca. 60 tot 100% stegen in 2011. Totaal was er voor EUR 255 miljoen meer aan betaling grondstoffen in 2011 en door acties wist CSM de schade te beperken tot EUR 24 miljoen negatief in 2011. EUR 231 miljoen werd teruggehaald door indekkingen etc..

Er wordt een dividend van EUR 0,70 p.a. betaald, 9 mei ex.div. en er kan ook worden gekozen voor stocks. Daarvan loopt de keuze periode van 14 t/m 25 mei en op die datum zal nabeurs de keuze verhouding worden bekend gemaakt. Uitbetaling contant dividend op 30 mei a.s.

Nieuw was voor ons dat CSM onder de paraplu van Bakery ingredients (VS) een afd. had gelijk Purac en die had al EUR 300 miljoen omzet, Caravan geheten.
Samen bijelkaar dus ruim EUR 700 miljoen jaaromzet. Die moet in 2020 naar 3-4 miljard zijn gebracht en dat kan met de mogelijkheden (verkoop Bakery Europa en Amerika) ook tot stand worden gebracht.
De markt voor plastics en andere mogelijkheden voor de voedselketen zijn legio.
Dat hoorden wij gistermiddag.
Want als je in de Bakery een nieuw producten hebt, dan ligt die morgen in etalage voor verkoop.

Maar neem Indorama, joint venture vanaf 24/2/2011 en daar zijn nog steeds allerlei vormen van testen gaande o.a. voor de kleding vervaardiging, slijtbaarheid, kleurvast etc., maar als die testen goed zijn/worden bevonden en de productie gaat draaien, dan komt de productie pas los voor de plastics en kan Purac gaan leveren aan Indorama.
Maar niet alleen voor de kledingindustrie, de koffiecups voor de bekende Philips senseo, de vleesbakjes en patat, etc. Ook voor de houdbaarheid van producten als etenswaren is Purac en Caravan druk bezig en hebben samen al miljoenen afzet en die markt groeit door.
Samen hebben zij ca. 60% van de wereldmarkt in handen, dat was in het verleden 80%, maar teruggegaan, want er komt concurrentie.
Purac (het vroeger CCA) heeft haar kennis vastgelegd in patenten, maar sommige niet (bewust). Want anders moet je dat “bloot” leggen. Kijk naar Heineken, die geeft haar geheim ook niet prijs.

Kijk eens naar de samenwerking met BASF, die zaten met een “hels” probleem en kwamen naar Purac toe met de vraag kunnen jullie ons helpen? Basf had Purac bij het Succinic Acid vervaardiging proces nodig.En wie niet?

Is dat niet door andere ook te vervaardigen? Neen, want CCA (het Huidige Purac) heeft alle patenten vastgelegd, dus kunnen zij daar niet aankomen zonder Purac.
Purac werkt met vele samen o.a. Universiteiten, bedrijven als Imtech en noem maar op.
Daar worden allerlei nieuwe vindingen uitgetest en samengevoegd in de processen van Purac en Caravan.

In Thailand was de Bioplastic fabriek op 16 jan. j.l. opgeleverd en ging de eerste bestelling Bioplastic de fabriek uit. De leveringen gaan naar het oordeel van CSM te langzaam, want Regeringen praten wel over “DUURZAAM”, maar hun daden, eraan meewerken is maar traag.

Wist U dit?
“Plastic belt” in oceaan moeilijk op te ruimen

In de Stille Oceaan drijft een tapijt van plastic met een oppervlakte tweemaal zo groot als de Verenigde Staten. Via vissen kan het toxische plastic in onze voedselketen terecht komen. Maar het ruimen van de afvalberg is geen sinecure, weet marinegeoloog Marc De Batist.

Ver van veelbevaarde scheepvaartroutes drijven twee storten in de Stille Oceaan, die samen tot 100 miljoen ton afval zouden bevatten. Wetenschappers zijn al langer op de hoogte van het bestaan van de vuilnisbelten, die in 1997 toevallig ontdekt werden, maar sindsdien erg in omvang toenamen. Het afval lokaliseert zich in de bovenste 30 meter van het oceaanwater en bestaat voornamelijk uit kleine plastic deeltjes. Het komt in zee terecht via schepen of via mensen die het achterlaten aan de kust. 'Grote stukken afval breken af tot kleinere deeltjes,' zegt marinegeoloog Marc De Batist van de Universiteit Gent. 'Omdat andere materialen en luchtbelletjes aan het afval gaan kleven, zakt het plastic tot onder het oceaanoppervlak. Op satellietbeelden is het dus amper te zien. Maar inmiddels is de plasticconcentratie in het zeewater al groter dan die van eencelligen, een belangrijke bron van leven in de oceaan.'

Op ons bord
'Waarom het afval zich concentreert, is te verklaren door de oceaanstromingen,' zegt De Batist. 'Aangedreven door winden vormen zich reusachtige cirkelvormige stromingen. Vanuit de randen van zulke draaistromen die continu in beweging zijn, wordt het afval naar het centrum gestuwd waar het zich concentreert.'

'Probleem is dat vogels en zeedieren de kleine stukjes afval aanzien als voedsel en ze inslikken. Op die manier kan het plastic in de voedselketen en op ons bord terechtkomen,' waarschuwt De Batist. 'Het afval zomaar opvissen uit het water, kan niet. Het gaat om enorme hoeveelheden vuilnis die we dan op het vaste land moeten stockeren. Bovendien breekt het plastic af tot miscroscopisch kleine partikels. Om die deeltjes te vangen heb je heel fijne netten nodig, die ook een groot deel van het plankton mee zouden opvissen. Daarmee beroof je veel zeedieren van hun voedsel.'

Daar gaat Purac en Caravan wat aandoen,met een jaarlijkse groei van 8 – 10% en mogelijke aankopen van concurrenten, zullen omzetten snel kunnen toenemen
Met het geld verkoop bakery Europa en VS komt dat geld ter beschikking.

Er zal ook steeds meer weerstand komen tegen het gewone niet afbreekbare plastic en het ecoflex, dat gedeeltelijk afbreekbaar is en moet plastic alleen vervaardigd worden van “afbreekbaar plastic.

Realiseer U zich eens als belegger, Purac en Caravan hebben al 60% van deze wereldmarkt in handen en als de keer/bewustzijn gaat versnellen naar afbreekbaar plastics, dan is de keuze van CSM, zich alleen te focussen op Purac en Caravan(VS) met zo'n marktaandeel de enige juiste.

Ook gaat op onze vraag in de AVA de huisvesting aangepakt worden, als de verkopen achter de rug zijn, zal CSM ook aanzienlijke lagere kosten huisvesting krijgen.

Op 3 juli a.s. zal te Schiphol een BAVA georganiseerd worden door CSM waar de nieuwe strategie ter discussie en beoordelingen van de aandeelhouders wordt voorgelegd.
Ook XEA.nl zal daar aanwezig zijn.


media,
AMSTERDAM (AFN) - Het verkoopproces van de tak Bakery Supplies van CSM dicteert de komende tijd de koers van het aandeel, schrijft SNS Securities op dinsdag. Maandag maakte CSM bekend de divisie van de hand te willen doen. SNS maakt een positieve berekening en verhoogt het advies voor CSM naar buy van accumulate.
Volgens SNS kan de koers na de desinvestering uitgaande van verschillende scenario's uitkomen tussen 15 en 26 euro per aandeel. SNS verhoogt daarom de richtprijs tot 18 euro, van een eerder gehanteerde 13 euro per aandeel.
Maandag steeg CSM al met 18,5 procent op de beurs en sloot op een koers van 12,94 euro. Dat is overigens nog steeds zo'n 15 procent lager dan aan het begin van het jaar.

Reg. AFM
08 mei 2012
Meldingsplichtige: N.J.M. Kramer
Gewoon aandeel CSM N.V. 7.500,00 EUR 12,94 (cum dividend van EUR 0,70 p.a.)
Naposities
Soort effect Uitgevende instelling Aantal effecten Aantal stemmen
Restricted share CSM N.V. 60.226,00 60.226,00
Gewoon aandeel CSM N.V. 65.001,00 65.001,00 +7.500 aandelen.
Certificaat van aandeel CSM N.V. 0,00 0,00
Datum laatste update 14 mei 2012



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL