CSM geeft trading update

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 05/07/2011 07:13
Bij de bekendmaking van ons jaarresultaat 2010 gaven wij de volgende indicatie af aan de financiële markten: · optimisme over verbetering van onze EBITA in 2011 · een stijging van de grondstofkosten met ten minste € 200 miljoen · een onvermijdelijke vertraging in het aanpassen van de verkoopprijzen ter compensatie van gestegen grondstofkosten in de eerste periode van het jaar. Onze omzet en EBITA voor eenmalige kosten in het eerste kwartaal waren in grote lijnen conform verwachting en gaven slechts een beperkt effect van deze vertraging te zien als gevolg van prijsstijgingen van 6% (jaar op jaar). In het tweede kwartaal zijn de grondstofkosten nog verder gestegen dan voorzien en ontwikkelen zich nu in de richting van een toename van €240 miljoen over geheel 2011. We hebben het tempo van prijsverhogingen opgevoerd, maar de gestegen grondstofkosten zijn in het kwartaal nog niet volledig gecompenseerd; ook hebben we enig verlies van volume gezien omdat de markt zich nog moest aanpassen aan hogere prijzen. De EBITA trend werd verder nadelig beïnvloed door de zwakkere US dollar. We verwachten dat de omzet in het eerste halfjaar hoger zal zijn ten opzichte van vorig jaar, maar dat de EBITA voor eenmalige kosten lager zal uitkomen op ongeveer € 80 miljoen. Vooruitblikkend, en gegeven dat de meeste van onze prijsverhogingen zijn doorgevoerd, verwachten we dat onze prijzen meer en meer in balans zullen komen met de gestegen grondstofkosten. We verwachten verder een geleidelijk herstel van de volumes in de tweede helft van het jaar. We hebben geen indicaties dat onze concurrentiepositie is verzwakt, noch bij Bakery Supplies noch bij Purac. Onze bedrijven blijven zich in de tweede helft van 2011 onverminderd richten op volumegroei, kostenverlagingen en het realiseren van besparingen voortvloeiend uit de integratie van Best Brands. Op basis van alle genomen maatregelen en geplande initiatieven, verwachten we dat onze EBITA voor eenmalige kosten en bij gelijkblijvende wisselkoersen in het tweede halfjaar min of meer in lijn zal zijn met dezelfde periode vorig jaar. Onze cashpositie blijft sterk om onze groeistrategie te ondersteunen. We blijven ruim binnen de limieten van onze financiële convenanten. Hoewel onze winstgevendheid in het laatste deel van het eerste halfjaar negatief is beïnvloed door de operationele omgeving, blijft onze strategische focus gericht op groei van de bakkerijactiviteiten, benutting van de groeikansen in de markt van Purac en ontsluiting van het aanzienlijke potentieel van bioplastics. Deze strategie zal significante, duurzame groei opleveren en ons in staat stellen onze financiële doelen te verwezenlijken. CSM publiceert 10 augustus 2011 haar resultaten over het eerste halfjaar van 2011.

2e kw. 2010 2e kw. 2009 1e halfjaar 2010 en 2009 x miljoen Eur.
51,4 40,6 EBITA 91,9 60,7

de EBITA voor geheel 2010 CSM was 215,2 was +43% stijging. Is dat te handhaven?
Voor geheel 2011 is 80 1e hj. + 124,1 2e hj. = 204,1 EUR miljoen.

tijd 09.00
CSM opent op EUR 19,80

tijd 10.25
In de Midcap krijgt CSM ervan langs, EUR 19,38 -2,37 en ca. 1,8 miljoen sts omzet.
Toch zal de soep straks weer gegeten worden, want banketbakkers zijn ook klant bij CSM. Die kunnen qua kwaliteit die goede producten niet zelf meer bakken, dat geeft wel aan dat kwaliteit betaald moet worden. Een eenmalige zaak en de Purac toekomst wordt even vergeten. Daar is veel winst voor CSM te behalen de komende jaren en die zullen als compensatie voor de stijging grondstofprijzen zorgen is onze inschatting.
Natuurlijk is dit een tegenvaller, maar die 43% stijging van vorig jaar (2010) v.d. EBITA was niet te handhaven, begrijpelijker wijs.

tijd 11.45
De Midcap 609,17 -4,02 -0,66% ook daar zien wij een verkleining van 't verlies bij CSM. EUR 19,79 -1.96 en wij zien bij het slot toch alweer een prijs in de EUR 20 staan.

tijd 17.53
CSM op EUR 20,135 gesloten -1,62 en 3.552.980 sts omzet

toevoeging 7 juli
Alles overziend heeft CSM op de Termijnmarkt te hoog en teveel ingedekt en dat was ca. 3 tot 4 jaar geleden ook 't geval.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL