CSM bloeit in crisistijd naar een uitstekende toekomst. Verslag van de AVA.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 30/04/2010 07:15
Beknopt verslag alg. Verg. v. Aandeelhouders te Schiphol Oost van CSM.
Een goed leidende voorzitter P. Bouw bracht met humor samen met de CEO G. Hoetmer en CFO K. Kramer een goed nieuws show naar voor. De AVA begon om 14.30 en werd gesloten om 16.40 uur.
Aanwezig waren 111 aandeelhouders en 1 Fin. Pref samen voor 30.188.930 stemmen.
De schuld was verlaagd met EUR 200 miljoen naar EUR 328 miljoen, zit qua ratio nog aan de hoge kant en daarom is er een keuze dividend vastgesteld van EUR 0,88 waarvan de verhouding later wordt bekendgemaakt.
Het werkkapitaal was EUR 103,5 miljoen en de Netto schuld 1,6 x EBITA.
De huidige financiering van CSM is scherp door de aankoop van Best Brands, maar zij hebben al het vertrouwen van de banken (die zien ook een grote toekomst mogelijkheden voor dit bedrijf. red. XEA.nl) en voelen zich ook op hun gemak bij deze ontwikkeling.
De investeringen zitten normaal onder 't afschrijvingenniveau.
De investering van de 2e fabriek in Thailand voor PLA's vraagt totaal EUR 45 miljoen en voor dit jaar EUR 25 miljoen.
De overname van Best Brands (VS) van USA$ 510 miljoen was een grote, maar goede zet tegen een redelijke prijs, vooral als de euro nog meer gaat verzwakken.
Waarom?
Best Brands was eerst 1 concurrent. Voegt nu gelijk toe aan de winst bij CSM. Heeft CSM gelijk marktleider gemaakt in de VS en wereldwijd op gebied van Bakkerij lekkernijen etc.. Daarom is de gemiddelde Amerikaan(se), dikker dan de Europaan, want lekkernijen zijn 't de producten van CSM en de Amerikanen kunnen er geen genoeg van krijgen. Ook is Starbucks is afnemer van die lekkernijen en CSM volgt Starbucks wereldwijd.
Ook worden de kleinere concurrenten in de VS zenuwachtig, want CSM krijgt daar steeds meer winkels en Supermarkten die gaan afnemen, o.a. Wal Mart, Ahold, Costco e.a.. Costco werd in eens een grote klant van CSM, want Best Brands leverde daar eerst en nu kunnen alle lekkernijen van CSM ook bij de vroeger klanten van Best Brands beleverd worden.
Ook haalde CSM talent (deskundig personeel) binnen en dus ook een uitgebreider assortiment.
Breidde wereldwijd ook haar schaalgrootte uit met de overname van Best Brands.
De Heer Plantenberg, die Amerika leidde, gaat met pensioen en die zei: "ik ga met een gerust hart weg, daar staat een deskundig betrouwbaar team klaar die daar een winstgevend en sterk bedrijf verder gaan uitbouwen. Gelukkig heb ik de afronding van het lange proces mogen meemaken"!
De groei in die branche is wereldwijd 1 - 2% van de markt.

Afbreekbaar Plastics
Daarvan kwam door het milieu en het bewust worden van de negatieve gevolgen voor het milieu begin 2009 ja 2009 een versnelling in.
Dus wil CSM haar dochter Purac gaan uitbouwen naar ca. 20 fabrieken wereldwijd de komende 10 jaar die de grondstof kunnen produceren voor de PLA's uit allerlei soorten grondstof en uit afval. Door gebruik te maken van bijv. straks houtsnippers en andere afval als grondstof worden 2 vliegen in 1 klap gevangen, troep weg en gebruikt op een nuttig manier, dus geen verbranding met alle gevolgen van dien o.a. minder Co2 uitstoot.
Wat kan er allemaal gemaakt worden van Bioplastics o.a. TV kasten, verpakkingmateriaal o.a. Piepschuim dat na enige tijd in de grond vergaat, Kleding, Auto onderdelen etc. het scala is zeer groot en vrijwel onbeperkt.
Dat plastics kan nu ca. 180 graden hitte verdragen, wie weet wat de toekomst brengt? Misschien wel hoger dan 180 graden.
De uitbouw capaciteit van CSM moet naar 3 miljoen ton uitgroeien de komende 10 jaar en de Markt ervoor is ca. 60 miljoen ton, dus heeft CSM nog maar een klein deel van de markt 5%. Maar dit is het doel/strategie waar Purac naar toe wil.
Ook werkt CSM samen sinds 30 sept. 2009 samen met Basf en de productie moet dit kwartaal beginnen.
Op onze vraag wat is het verschil nu van Uw en Basf proces.
CSM heeft PLA's bestaat uit componenten en BASF heeft Succini Acid bestaat uit compounds en gezamenlijk is dat juist de goede samenstelling.
Basf zet er vaart achter en die brachten gister dit o.a. bij hun 1e kwartaal bericht dat uitstekend was naar buiten.
The business environment in the Plastics segment has been recovering steadily since the start of 2009. Sales were substantially higher in comparison with the first quarter of 2009, primarily as a result of increased volumes. Earnings also increased markedly thanks to higher demand. In the Performance Polymers division, increased raw materials prices, partially due to limited product availability, could largely be passed on to the markets.
De wereldwijde groei voor de sector van Purac is 8 - 10% en Purac zat in het eerst kw. 2010 op een groei van 16%

Steun en hulp
Die krijgt CSM nu ook van Overheden (subsidies) en van klanten, vooral omdat klanten qua vervuiling door Overheden (semi) worden aangesproken en afgerekend op hun verantwoording milieu. Vooral in de verpakkingsector krijgt CSM veel steun en medewerking (meedenken) voor de manier van gebruik etc.. Mindering van de afvalberg.
Dit zal de groeimarkt gaan worden en straks nog flessen afbreekbaar(Red.XEA.nl) en de machines draaien op volle toeren. In Thailand zei de voorzitter op onze vraag, draait de modernste Fabriek ter wereld tegen de laagste kostprijs op haast 100% bezetting.

CSM wil totaal groeien door overnames en organische.

Taakstellingsrendement bij CSM
Die staat op 12% en die worden Bakery America en Purac gehaald.
In Europa staat die op 5%, dus wordt er hard gewerkt die naar boven te krijgen.
CSM ziet duidelijke mogelijkheden om op middellange termijn die achterstand in te halen, door o.a. gebruik te maken van haar business model die in de VS is uitgerold. Zelf gaat CSM ervan uit, dat die achterstand over 2 tot 3 jaar is ingelopen.
Wat voor verschillen waren er nu in grondstofprijzen in vergelijking 2009 en nu?
Dat is moeilijk te zeggen, want wij hebben een inkoop organisatie, daardoor kunnen totaal grotere inkopen wi\orden gedaan met lagere inkoopprijzen, ook zijn grondstoffen als Bloem behoorlijk lager dan in 2009 en soms gebruiken wij een andere samenstelling voor de producten i.v.m. vet beperking etc. en wij dekken grondstoffen en valuta's in.

Er waren nog enkele aftredingen en aanstellingen, maar na de vergadering was het nog een goed samen zijn waar alle mensen vanachter de groene tafel aangesproken konden worden. Bij vertrek kregen we heerlijke lekkernijen mee voor het thuisfront en die lieten zich dat goed smaken.

Visie XEA.nl
CSM maakt qua milieu (Purac) een duidelijke inhaalslag voor de langer termijn maken. Die kan versneller gaan door o.a. samenwerkingen en vooral die met BASF.
De bakkerij divisies kunnen ook door herstel consumentenvertrouwen weer extra afzet lekkernijen tegemoet zien.
Wij zien CSM als groeier tegen de crisis (huidige) in.
Vandaag nog cum dicvidned EUR 0,88
3 mei a.s ex.div.
5 met record datum
3 -17 mei keuze periode
17 mei na beurs vaststelling stockdividend
20 mei betaalbaarstelling contant dividend als men daarvoor gaat.

Het 1e kwartaal zeer goede cijfers liet al zin dat CSM goed op koers ligt.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL