CSM nader bekeken.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 01/11/2009 05:53
CSM kwam de afgelopen week de 28ste met verrassende cijfers en weinigen hadden zo'n herstel verwacht. Wat bleek, nu zat CSM wel goed met haar indekking van de grondstoffen. Vorige jaar had CSM "teveel" grondstoffen gekocht op te hoge prijs en door de plotselinge daling van de grondstofprijzen was daar niet alert op ingesprongen om tijdelijk even de posities in een dalende markt af te sluiten en later te hernemen.
Daar hebben ze bij CSM wel van geleerd, dat bleek nu met de cijfers.
hier nog even de EBITA vóór bijzondere posten kwam in het derde kwartaal uit op € 47,6 miljoen, een stijging van € 20,8 miljoen (78%) ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Het herstel van onze marges was vooral te danken aan de lopende grondstoffencontracten, kostenbesparingen en aanhoudende verbeteringen bij H.C. Brill en onze Duitse bakkerijactiviteiten. Valuta-effecten hadden een positieve impact op de EBITA van € 1,9 miljoen.

Maar onze belangstelling ging meer uit naar Purac.
Wij hadden graag wat meer nadruk bij de cijfers op de ontwikkeling van Purac gezien.
Daarom besteden wij wat meer aandacht aan Purac.

Purac is de "hofleveranciers" voor grondstoffen aanbreekbaar Plastics, er komt wel concurrentie maar CSM ligt daar qua kwaliteit en te leveren hoeveelheden een "straatlengte" op voor.
Het Milieu krijgt steeds meer aandacht en de CO2 uitstoot volgt per direct. De Handel in CO2 zal de vraag naar PLA's (Poly-Lactic Acid) doen toenemen. Maar de markt waarin Purac zich beweegt kan worden opgedeeld in 3 productsegmenten t.w. melkzuur, melkzuurderivaten en lacticden voor PLA. Geografisch ligt CSM goed, in Thailand, Europa en Brazilië met haar productie voor o.a. PLA.. Thailand is gekozen mede uit kosten besparingen, lonen, arbeid voldoende voorradig en aanvoer van grondstoffen, maar minder afhankelijk van de USA dollar bewegingen (lees valuta risico's).
Dit jaar heeft CSM niet stilgezeten en heeft er klanten van naam bijgehaald, die ook op hun vakgebied bezig zijn meer het milieu en de CO2 uitstoot te bestrijden.
- o.a met AkzoNobel (27/1/2009)hebben zij via een specifieke organische-peroxidetechnologie additieven ontwikkeld voor de productie van polymelkzuur (PLA), een bioplastic gemaakt van hernieuwbare grondstoffen op basis van koolhydraten. De additieven zijn belangrijk in polymerisatieproces waardoor PLA efficiënt bewerkt kan worden in standaard, commerciële verwerkingsinstallaties voor polymeren.
- op 25 febr. 2009 met TOYOBO, een vooraanstaand Japans bedrijf gespecialiseerd in chemicaliën, plasticfolie en glasvezel, maken bekend dat zij een strategische samenwerking zijn aangegaan voor de productie van herwinbare materialen. Deze worden geproduceerd op basis van de non-GMO lactide monomeren van PURAC en zullen door TOYOBO in maart 2009 op brede schaal op de Europese markt worden gebracht onder de merknaam VYLOECOL®.
- September 30, 2009 maken BASF SE en CSM nv een samenwerking bekend, een van de meest gerenommeerde chemische bedrijven, om gezamenlijk de productie van barnsteenzuur op biologische basis te ontwikkelen. Deze samenwerking onderstreept CSM's positie als expert op het gebied van fermentatietechnologie, in het bijzonder op het vlak van biologisch afbreekbare plastics. Ten tweede heeft CSM een proces ontwikkeld waardoor in een nieuwe fabriek een aantal processtappen bij de productie van melkzuur kunnen worden geëlimineerd. De voordelen van dit verbeterde proces zijn een beperkt gebruik van chemicaliën, het voorkomen van de productie van substantiële hoeveelheden nevenproducten zoals gips, en bijgevolg een uitermate positief effect op de uitstoot van koolstof/CO2. Het ligt in de bedoeling om in de tweede kwartaal 2010 te starten met de commerciële productie.

Er dient zich dus een brede belangstelling voor de grondstoffen van CSM dochter Purac aan en dat belooft veel.
Daarom kwam uit de vragen over de cijfers 3e kwartaal van 28 okt. j.l. naar voor, dat CSM overweegt een 2e fabriek te gaan bouwen in Thailand voor de productie PLA's en dat dat besluit eind 2009 genomen zal worden.

hier nog even de cijfers van Purac,
PURAC
Derde kwartaal
Eerste negen maanden 2009 2008 x € miljoen 20092008
92,4 82,4 Netto-omzet 267,6 245,0
14,2 5,5 EBITA vóór bijzondere posten 24,1 23,0
- -0,2 Bijzondere posten - 0,8
14,2 5,3 EBITA 24,1 23,8
15,4% 6,7% ROS vóór bijzondere posten (in %) 10,5% 10,2%
PURAC realiseerde een autonome omzetgroei van 9,5%. De omzetvolumes daalden met 4,9%, maar gecorrigeerd voor het verloren volume aan kaliumproducten bleven de volumes stabiel. Vergeleken met een jaar geleden lagen de verkoopprijzen hoger, hetgeen resulteerde in de autonome omzetgroei. De omzet bij hun meer cyclische klanten in de halfgeleider- en chemische industrie vertoonde een stijging ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. De US dollar had een positieve impact van € 2,2 miljoen op de omzet.
De EBITA-verbetering van € 8,7 miljoen bij PURAC is toe te schrijven aan herstel van onze marges als gevolg van de lopende grondstoffencontracten en lagere kosten voornamelijk door de reorganisatie van de supply chain in 2008. De EBITA-verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal is te danken aan een betere benutting van de capaciteit in CSM's fabrieken, gesteund door hogere omzetvolumes en een geringere impact van CSM's voorraadverlagende maatregelen, alsmede aan de huidige grondstofprijzen.

Wat verwacht CSM voor de rest van 2009?
Voor het vierde kwartaal blijft CSM voorzichtig wat betreft hun vooruitzichten voor de omzetvolumes. Aangezien het vierde kwartaal voor de bakkerijactiviteiten het belangrijkste kwartaal is, zal het gedrag van de consument in de aanloop naar de feestdagen doorslaggevend zijn voor het resultaat in het 4e kwartaal. De gemiddelde prijs van grondstoffen vertoont alweer een stijgende lijn, vooral door de gestegen suikerprijs. De impact in het vierde kwartaal zal echter beperkt zijn dankzij termijncontracten voor de inkoop. Per saldo schat CSM dat hun EBITA in het vierde kwartaal zal verbeteren ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor geheel 2009 verwachten CSM een EBITA-verbetering van 10-15% vergeleken met vorig jaar.

Wij van de redactie waren positief verrast door de sterke verbetering, maar vooral de toenemende belangstelling voor Purac's grondstoffen en de aankondiging dat zij de vraag zo zien toenemen, dat zij nu al in Thailand een tweede fabriek de bouw ervan plannen. Om zo die vraag in 2015 te kunnen voldoen.
Dat belooft een goede toekomst voor CSM totaal.

Dit doet ons weer denken toe Cargill(VS) belangstelling kreeg voor Purac's grondstoffen in de jaren negentig. Toen schot de prijs van de aandelen sterk omhoog en doordat de Overheden het belang niet zagen qua milieu (met de mond belijden, maar meer niet) gebeurde er tekort op dat gebied (milieu), maar de CO2 is door Al Gore op de kaart gezet en nu worden er wel maatregels genomen.

Laat die kans U als belegger niet voorbij gaan.
Deze week steeg het aandeel CSM, ondanks een mat/negatief beurssentiment 4,4% naar EUR 18,--
Wij zien een mooie toekomst voor CSM liggen.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL