Verslag AVA CSM

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 30/01/2003 07:04
Op 29 januari om 14.30 uur opende de voorzitter Prof. Drs. P. Bouw de Algemene vergadering van aandeelhouders te Amsterdam. aanwezig 23 aandeelhouders met 66.626.910 aandelen en 305 cert.houders met 8.813.365 sts. cta en 2 prefs. met samen 3,9 miljoen stemmen.
De heer Bouw nam de gebruikelijk stukken door een Mevr. Mantel was de notuliste. Daarna gaf de heer Vink een presentatie over het bedrijf. Het inkoopprogramma eigen aandelen is nu afgerond en wij gaan de stukken bij punt 6 straks ter goedkeuring voor intrekking voorleggen. Wij hebben de stukken ingekocht omdat wij vinden dat er een onderwaardering is, verder ter dekking van de conv.oblig.lening, ter dekking uitgifte stocks en de uitgegeven prefs. Wij willen geen verwatering van het aandelenkapitaal. Ook hebben wij voor de 25e maal aan "een stuk" een stijging van de winst laten zien. Wij van de redactie hebben tijdens het verdere verloop van de vergadering een "Oorkonde" uitgereikt voor deze uitzonderlijke prestatie. Vooral in deze moeilijke economie! Verder zei de heer Vink, dat de nettoschulden op dit moment niet meer zijn dan 3x de kasstroom. Er is een voortgaande vraag naar gemaksproducten bij; foodservices en caterings.
De nieuwe suikercampagne is afgesloten met een hogere tonnage t.w. 381.000 ton suiker en dat was vorig periode 357.000 ton suiker. Dus er is meer C suiker. Het resultaat van de suikerdivisie zal dan ook licht lager zijn door, o.a. lagere wereldprijs van suiker, lager quota en meer C suiker. De Biochemicals zullen ook een licht lagere opbrengst hebben door, o.a. de lagere USA$ en het wegvallen van de levering aan Cargill-Dow. Maar door de jaarlijkse autonome groei van 10 tot 15% zal dit binnen 2 jaar geen effect meer hebben; de toepassing van melkzuur neemt steeds meer toe en ook komen er nieuwe mogelijkheden bij.
Wij gaan nu over naar een normaal boekjaar en daardoor hebben wij een zeg maar 5e kwartaal 2002. Dat zal afgesloten worden met een verwachting ca. EUR 50 miljoen winst. Daar gaan wij een interimdividend over betalen. Op onze vraag hoe? In contant e/o keuze kon i.v.m. voorkennis niet worden geantwoordt. Wij van de redactie denken dat het EUR 0,20 contant gaan worden, want CSM is niet blij met de stocks en daarom wordt er bij de keuze een korting van ca. 5% gegeven. Toch vinden wij het een goede beslissing de aandeelhouders te laten kiezen, want meer dan 50% kiest voor stocks, waaronder ook de grote belangen. Vervolg door de heer Vink; in dat bewuste kwartaal nemen wij ook een last voor het pensioenfond van ca. 5 - 10 miljoen euro. De heer Hendriks gaf aan dat het pensioenfonds Suiker een dekking had van 124% en het Overige een dekking van 96% en daar is de last voor. De overname van Carpro, nu dat bedrijf kende ik al vanaf 1986 en toen wilde de zoon verder en die had nu geen opvolger, dus toen waren wij als CSM aan de beurt. Het bedrijf zal direct bijdragen aan de wpa. en wij hebben er USA$ 302 voor betaald. Wat zijn de verwachtingen voor het lopende jaar: wij gaan uit van 5% stijging exclusief Carpro en andere toekomstige acquisities.
Dan geef ik nu weer het woord aan de voorzitter en toen waren de aandeelhouders aan de beurt om vragen te stellen. Ook werd het gemis van 2 bekende aanwezigen genoemd; de Heer Rademaker en Mevr. Drabbe, die beide zijn overleden.
Nu enkele gestelde vragen met antwoorden. Wat is de groei in diepvriesproducten in de VS? Die is 5-7% op jaarbasis. Het verlies van Cargill-Dow. Die hadden een afname van ca. 100.000 ton per jaar, maar daar was al rekeing mee gehouden. Wij hadden een tijdelijke overcapaciteit en die werd nu dus tijdelijk opgevuld. Daardoor haden wij de afgelopen tijd extra inkomsten en minder onderbezetting in de fabriek, maar met 2 jaar is dat weer weg en is er weer 100%. Hoe zit het met die toetreding van die 10 landen uit Oost-Europa voor de suiker? De heer Olieman, wij zien dat als een soort bescherming, want deze landen zullen ook een minimum garantie aan de telers moeten geven. Anders hebben die geen bestaansrecht. Die moeten dus ook kunnen blijven produceren. Daar kunnen wij dus naar verwijzen en in de 2e helft van dit jaar zal de EC met nieuwe voorstellen/regels komen. Wij worden wel gevraagd om daar deel te nemen, maar dat doen wij nog niet. Ook is het quota van de suiker in redelijk evenwicht met de consumptie aldaar. Uw USA dollar risico wordt steeds groter! Ja, het gaat om ca. 100 miljoen en dat is in de regel voor 60% afgedekt.
U zei, Carpro hebben wij in USA$ betaald, maar straks worden het misschien euro's, u gaat toch niet gokken! Neen, dat doen wij niet, maar als wij een goed moment zien om naar euro's te gaan, dan verkleinen wij gelijk het USA$ risico. Het aantal snoepmerken? Nu dat willen wij verkleinen naar de leidende merken en de niet gangbare stoppen, hierdoor minder kosten en minder werk. Elk soort vraagt om zijn eigen machine.
De Goodwill? Nu daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, dat is bij CSM goed op orde. Wat kosten de Prefs nu aan geld? Die hebben een vast percentage (6,02 red.) en die kosten ca. EUR 6 miljoen per jaar. Er is weer een soort Antille route? De Balkan brengt ten onrechte C suiker voor A suiker naar Europa! Ja, die mogen 200.000 ton suiker binnen Europa afzetten. Dat is na de omwenteling in Albanie afgesproken en daar is niets aan te doen. Als ze meer afzetten en dat doen "slimmeriken", dan is dat fraude. Brussel treedt er wel tegen op, maar alles is niet te keren. Kan er pijn uit ICT systemen komen? Neen, wij hebben per bedrijf en divisie eigen afzonderlijke systemen, die worden steeds ge-update. Ja, dus niet zo als bij uw vorige baas mijnheer Hendriks! Neen, dat is hier niet aan de orde. Hoeveel variabele arbeidskosten heeft u voor uw tijdelijk personeel? Dat komt per jaar uit op ca. EUR 25 miljoen. Hoeveel aandelen heeft u nu ingekocht? Dat waren er 4.500.904 en die werden onder punt 6 later ingetrokken. De gemiddelde koers was ruim EUR 22. Wat wij van de redactie in de vragenstellen misten, was dat er weinig vragen over de strategie werden gesteld. Wij hadden er een over de uitbreiding van de zoetwaren in de VS, maar daar wordt de markt bepaald door enkele grootte en CSM richt zich eerst op Europa. De jaarrekening werd hierna goedgekeurd en vastgesteld, dividend wordt EUR 0,80 pa e/o keuze. de ex-datum is 31 januari a.s.
De andere agendapunten gingen er vlot door, be(her)noemingen, accountant en rondvraag.
Daarna konden de aanwezigen met het bestuur en anderen vanachter de groene tafel napraten en het inwendige was voor en na de vergadering goed verzorgd. De vergadering was om ca. 18.00 uur afgelopen, onder een goede leiding van de heer Bouw.
Wij zien het aandeel als een goede langdurige belegging; bij de uitreiking brachten wij dat ook nog naar voor; als men 25 jaar geleden 100.000 gulden in CSM had gestopt, dan waren die guldens nu niet meer te tillen, want dat waren er nu ca. 1.200.000 geweest. Wij blijven positief, vooral omdat het bedrijf zelf al zegt, wij zijn ondergewaardeerd. En bij keuze dekken zij gelijk de stocks weer in, door eigen aandelen in te kopen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL