CSM heeft een onderwaardering.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 12/07/2008 13:42
Ja, dat vinden wij van de redactie XEA.nl
CSM werd de laatste tijd gedrukt qua koers door ’t sentiment en ook het bericht van begin juli j.l., CSM verkleind haar belang in zichzelf, werd door de media niet juist uitgelegd.
CSM had eigen aandelen ingekocht tot 5,09% o.w. 3.530.270 sts. Er kwam een melding dat zijn haar belang had teruggebracht naar 0,29% o.w. 189.078 sts.
Echter het verschil betreft ingetrokken aandelen en het uitstaande totaal is per 31 december 2007 61.802.201 aandelen, dat is excl. de ingetrokken/in het bezit zijnde aandelen CSM. Het zichtbare Eigen vermogen per aandeel was per 31/12/2007 EUR 14,78.
Dat wij ze wel noemen als kandidaat onderwaardering i.v.m. het eigen vermogen is, de waarde van de patenten i.v.m Purac en stillenreserves.
Wij taxeren het totaal Eigen vermogen per aandeel CSM op ca. EUR 35 tot EUR 40
Gisteren was de slotkoers EUR 22,24 en wij taxeren het dividend op EUR 0,94 voor dit jaar, dan maak je ca. 5% rendement.

Het management van CSM heeft na haar intreden de bezem er doorgehaald en vorig jaar werd de suiker, hun oorsprong van de hand gedaan.
In 2 jaar tijd zijn 12 fabrieken gesloten en zijn 1.190 werknemers afgevloeid. Dit was meer dan voorzien.
De besparingen uit herstructureringen waren eind 2007 al op het niveau, dat voor het einde van dit jaar 2008 was voorzien.
In de periode van 2005 t/m/ 2007 is er EUR 98 miljoen bespaart en dat was EUR 13 miljoen meer dan voorzien en er worden nog meer besparingen voorzien de komende jaren o.a. door synergie en samenvoegingen van acquisities.
Een klant als Starbucks is een welkome toevoeging voor de Bakery Supplies, werkt wereldwijd en biedt 1 concept aan.
Voor 2008 verwacht CSM in de Bakery activiteiten een groei van 1 – 2% boven het marktgemiddelde te kunnen laten zien.

CSM heeft in 2007 acquisities gedaan o.a. Titterington's in de VS, Kate's Cakes in het VK en die voegde gelijk meer waarde toe, dan de kosten van het geïnvesteerde kapitaal waren.
De USA dollar zat/zit CSM wederom tegen, elke dollarcent koers -verandering negatief kostte CSM in 2007 op EBITA niveau EUR 1,1 miljoen. Totaal was dat in 2007 EUR 12,8 miljoen negatief.
Toch verwachten wij (red.) dat dat eens zal veranderen. Misschien dat de nieuwe President van Amerika eind dit jaar voor "de" omslag kan gaan zorgen.

Grondstoffen.
Konden de stijgingen van de grondstoffen in het verleden slechts beperkt doorberekend worden door CSM, dit jaar zullen vrijwel alle kostenverhogingen gedekt moeten zijn.

Purac.
Dit bedrijf staat voor een doorbraak als hofleveranciers van de grondstof voor ‘t "afbreekbaar plastics", de PLA (Poly-Lacitc Acid).
De markt waarin Purac zich beweegt kan worden opgedeeld in 3 productsegmenten: melkzuur, melkzuurderivaten en de lactiden voor PLA.
Melkzuur in verschillende gradaties van zuiverheid wordt gebruikt door tal van industrieën o.a. om te conserveren, schoon te maken en als smaakstof. Deze markt vertoont een beperkte groei.
De markt voor derivaten (producten die afgeleid zijn van melkzuur of gluconzuur) is een veel meer gedifferentieerde markt. Het aantal aanbieders van hoogwaardige derivaten is beperkt en daar is Purac er een van. De markt voor melkzuur als ingrediënt voor de productie van bioplastics is nog vrij jong en daardoor beperkt.
PLA is de grondstof voor plasticfabrikanten om op basis van melkzuur biologische afbreekbare plastics te maken vanuit herwinbare grondstoffen.

Thailand,
Met de bouw van de nieuwe melkzuurfabriek in Thailand (kosten ca. EUR 100 miljoen), heeft Purac ook een betere spreiding gekregen en toegang naar goedkope grondstof en werkkrachten.
CSM zit nu in Brazilië, Europa en Azië.
Thailand is de 2e suikerproducent van de wereld en zij heeft ook Tapioca en dat kan ook als grondstof gebruikt worden.

Afbreekbaar Plastics
Een van deze derivaten is een component voor afbreekbaar plastics.
De vraag is groot, maar bedraagt nu nog maar slechts 1%. De reden is, dat de technologie voor dit product zeer specifiek is en grote investeringen vraagt. Commercieel gezien is het bij de huidige hoge olieprijs een aantrekkelijk product, maar het aanbod nog klein.
Zo moet ook de bouw van de fabriek in Thailand worden gezien. De toenemende vraag naar afbreekbaar plastics en het grondstof probleem en dat wordt daar in Thailand met de nieuwe fabriek voor het grootste deel opgelost.
In Spanje wordt ook een fabriek opgestart voor de grondstof productie voor afbreekbaar plastics. Verwacht wordt dat dit product (grondstof voor afbreekbaar plastics) voor een "grote" doorbraak voor Purac gaat zorgen. CSM zal daar als geheel van gaan profiteren.

Purac heeft een goede toekomst, mede door de afbreekbare plastics. Hierop wordt ingespeeld en je moet doen waar je goed in bent!

Andere activiteiten van Purac.
Die groeien jaarlijks met 8-10%

Purac is wereldmarktleider met ca. 65% in de markt.

CSM ligt goed op schema, de kasstroom ontwikkelt zich sterk.
CSM heeft een sterke balanspositie, waardoor acquisities kunnen worden gedaan.

Kortom,
CSM is hard op weg om de targets die voor 2009 zijn gesteld, o.a. een ROS (return on sale) van minimaal 8,5% en een ROCE (return on capital employed) van minimaal 12% te realiseren.

In CSM hebben 7 belanghebbers samen ca. 53% van het totaal aantal aandelen in hun bezit.
Die kijken ook naar de lange termijn en toekomst van Purac.
Purac de parel van CSM, die nu begint te schitteren.
Jij als aandeelhouder kan mee genieten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL