Jaarverslag CSM is uit en wij nemen Purac eruit.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 05/04/2008 14:04
PURAC
• Melkzuurproductie in Thailand (Rayong) succesvol opgestart.
• Nieuwe Algemeen Directeur benoemd.
• Acquisitie van de vleesconserveringsactiviteiten van Wilke Resources in Kansas.
• Herziening van PURAC’s wereldwijde productiestrategie.
• Aankondiging van het voornemen tot verkoop van de fabriek in Ter Apelkanaal (Nederland) en de beëindiging
van melkzuurproductie in Gorinchem (Nederland) en in Montmeló (Spanje).
• Investering in een proeffabriek in Montmeló (Spanje) voor de productie van D(-)melkzuur en lactides ten behoeve van de bioplastics markt.
• Introductie van nieuwe PLA technologie en nieuwe producten zoals PURACAL ACT (verlaging acrylamide in frites en chips), PURAC FIT (corrigeren nasmaak zoetstoffen in light frisdranken) en PURACAL
Qsynergy (calciumverrijking van fruit- en zuiveldranken).

Wat beschouwt u als CEO van CSM als het hoogtepunt van 2007?
Wat mij betreft waren er meerdere hoogtepunten. Als ik kijk naar PURAC was het aanscherpen van de strategie een hoogtepunt. Dit leidde tot het formuleren van een nieuwe productieorganisatie, die in de loop van 2008 zal worden geïmplementeerd nu de fabriek in Thailand volgens plan produceert. Op 4 april j.l. was de officiële opening van deze fabriek. Deze herstructurering houdt in dat we de productie van melkzuur in drie grote locaties in Thailand, Brazilië en Noord-Amerika onderbrengen, waardoor we grotere volumes tegen een lagere kostprijs kunnen maken.
Maar ook het nieuwe PLA halffabrikaat voor de productie van bioplastics is een belangrijke doorbraak. Hiermee biedt PURAC de plasticindustrie de mogelijkheden om de markt voor bioplastics kosten efficiënt te betreden.

PURAC
heeft in 2007 beslissende stappen gezet met de aangekondigde herstructurering.
PURAC is wereldmarktleider op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten. Melkzuur wordt als natuurlijk product met behulp van fermentatie van voornamelijk suiker geproduceerd.
De wereldwijde marketing en verkoop van het productassortiment vindt plaats in een netwerk van eigen verkoopkantoren aangevuld met een groot aantal agenten/distributeurs.
Melkzuur en melkzuurderivaten kennen een uitgebreid scala van toepassingen bij de productie van voedingsmiddelen, diervoerders, farmaceutica, cosmetica, micro-elektronica en chemische en technische producten.
Daarnaast wordt een breed assortiment gluconzuur en gluconzuurderivaten verkocht met toepassingen in voedingsmiddelen, farmaceutische en technische producten.
De belangrijkste PURAC producttoepassingen zijn het verbeteren van de verschillende functionaliteiten van voedingsmiddelen zoals houdbaarheidsverlenging, mineraalverrijking, zuurgraadregeling en smaakverbetering.
Voorts worden op melkzuur gebaseerde biomaterialen voor de medische industrie en lactitol voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie geproduceerd.
De productie van melkzuur- en gluconzuur(derivaten) vindt plaats op zeven locaties, te weten in Nederland (2), de VS (2), Brazilië, Spanje en sinds eind 2007 in Thailand. Het voornemen bestaat om de productielocatie van gluconzuur te verkopen, de productie van lactitol af te bouwen en de productie van melkzuur in Nederland en Spanje in 2008 te staken.
Vanuit Europa wordt een substantieel volume geëxporteerd naar voornamelijk de VS en Japan. De hieruit voortkomende valuta-effecten hebben de afgelopen jaren een sterk negatief effect op de resultaten van PURAC gehad. Door de productie van melkzuur te concentreren in Thailand, de VS en Brazilie zal de impact van valuta-effecten op het resultaat afnemen.

Markt
De markt waarin PURAC zich beweegt kan worden opgedeeld in drie productsegmenten: melkzuur, melkzuurderivaten en lactiden voor PLA (Poly-Lactic Acid).
Melkzuur in verschillende gradaties van zuiverheid wordt gebruikt door tal van industrieën onder andere om te conserveren, schoon te maken en als smaakstof. Deze markt vertoont een beperkte groei. Doordat melkzuur standaard specif icaties heeft en in een productieomgeving wordt geproduceerd die gekenmerkt
wordt door hoge vaste kosten, is prijs in veel gevallen voor onze klanten een bepalende factor. PURAC is er dan ook alles aan gelegen om tegen de laagst mogelijke kostprijs te produceren. De nieuwe productiefaciliteit in Thailand zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
De markt voor derivaten (producten die afgeleid zijn van melkzuur of gluconzuur) is een veel meer gedifferentieerde markt. PURAC vermarkt honderden verschillende op maat gemaakte producten. Het aantal aanbieders van hoogwaardige derivaten is beperkt. Door de hoge R&D investeringen en intensieve klantcontacten is het voor veel melkzuurproducenten een lastig te betreden markt. PURAC heeft als marktleider het schaalvoordeel om hierin te excelleren.
De markt voor melkzuur als ingrediënt voor de productie van bioplastics is nog relatief jong en daardoor beperkt. PLA is de grondstof voor plasticfabrikanten om op basis van melkzuur biologisch afbreekbare plastics te maken vanuit herwinbare grondstoffen.
Voor het openen van deze potentieel zeer grote markt heeft PURAC in 2007 een aantal PLA technologieën ontwikkeld, grotendeels beschermd door patenten. Deze technologieën maken de productie van bioplastics eenvoudiger en goedkoper. Voor bioplastics is als alternatief voor traditionele plastics veel vraag uit de markt, mede door de gestegen olieprijs. Verder zijn deze technologieën inzetbaar voor het verbeteren van de kwaliteit en temperatuurbestendigheid van plastics, waardoor het aantal plastictoepassingen vele malen groter kan worden.
Voedselveiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid zijn de trends waarop bij productinnovatie wordt ingespeeld.
De afgelopen jaren is de volumegroei 8% geweest. Als gevolg van toegenomen concurrentie in melkzuur bleek het moeilijk te zijn om gestegen grondstofprijzen in verkoopprijzen door te berekenen.
Volumegroei in de markt voor melkzuur en melkzuurderivaten wordt gerealiseerd zowel door autonome groei van de bestaande toepassingen als door de introductie van nieuwe toepassingen. Zo liet de nieuwe aanpak van R&D binnen PURAC die al in 2006 geïntroduceerd is, in 2007 de eerste resultaten zien. Deze
ontwikkelingen zullen naar verwachting bijdragen aan een gestage groei in de komende jaren. Toepassing door onze klanten van door deze klanten gewenste innovaties kost vaak tijd omdat deze in veel gevallen tot herformuleringen leiden van de eindproducten van onze klanten.

Ook zijn andere bedrijven met onderzoek en uitwerking bezig, om bij hun producten met afbreekbaar plastics als basis te gebruiken en sommige hebben hun eerste resultaten al in de markt staan. Schoeller Arca (waar Innoconcepts mee samenwerkt, heeft o.a. kratten, pallets e.a. producten. Ook speelt de ARBO diensten een rol in deze, want plastics pallets zijn aanzienlijk lichter in gewicht.

Wij redactie zien in Purac als een dochter van CSM waar de nieuwe producten, mede door de dure olie en mindere aanvoer, steeds meer haar grondstof als basis van producten (lees: afbreekbaar plastics) zal gaan worden.
De mogelijkheden zijn straks niet meer te overzien o.a. van boterkuipje op de tafel, tot mogelijk de autobumper.

4 april j.l.
Afbreekbaar Plastics,
dat onderzoekt Minister Cramer van Milieu, om de plastics afval berg op te lossen!
Daarin heeft CSM met dochter PURAC het alternatief voor, het afbreekbare plastics, zij is Wereldmarktleider in de grondstof voordat probleem. En wij van de redactie hebben het al zo vaak geschreven, "eens" zal het komen en CSM was enkele maanden terug naar de EUR 17/18 afgestraft. Voor wat?
Zal de doorbraak nu voor haar dochter PURAC komen?
CSM rijp voor een belegging, wij vinden van wel.
Koers EUR 22,13



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL