Beknopt verslag AVA CSM en opheffing Adm. Kantoor aandelen CSM

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 26/04/2007 05:28
Een bewogen vergadering (25/4) onder de goed leidende voorzitter de Heer Prof. P. Bouw. Een lekker lopende vergadering, in een goede sfeer. Aanwezig waren 6 aandeelhouders, 92 CTA houders en 4 houders van fin. Pref. Samen ca. 69 miljoen sts.
Waarom bewogen, juist vandaag hebben we de sleutels afgegeven van de Suiker divisie aan Royal Cosun (NED)., want gisteren hebben we de centen EUR 202 miljoen bijgeschreven gekregen. De heer Maarsingh (lid v.h. bestuur v.d. Stg. Telers administratie Kantoor, maar ook aandeelhouder en certificaathouder, verwoorden het afscheid op een juiste manier, bewogen met 'n gevoel van weemoed en toch blij dat de "suiker" in Nederlandse handen is gebleven. Een einde en afscheid van de wortels van een bedrijf. We hadden het goed samen, maar toch!
Fantastisch wat deze man, met eigenlijk weinig woorden namens de organisatie naar buiten bracht en dit later in de AVA zo verwoorden.
De AVA begon iets later wegens het uit testen van het elektronisch stemsysteem en dat bleek later dat het niet altijd feilloos is, dat elektronisch stemmen, bij Getronics viel het direct op, daar 1 post van 21 miljoen stemmen anders werd behandeld. Bij CSM waren meer(enkele) miljoenen stemmen meer in het totaal, dan dat er in de AVA aanwezig waren, maar de uitslagen van de stemmingen waren zo overduidelijk, dat de Notaris (Knt Stibbe), zich kon vinden in het verzoeken van de voorzitter, de stemmingen niet meer over te doen en geldig te verklaren. Hier blijkt weer, elektronica, is ook geprogrammeerde "mensen" werk. De voorzitter nam de gebruikelijk stukken door en gaf daarna het woord aan een "grieperige" mijnheer Hoetmer CEO van CSM.
Zijn manier van korte optreden was uitstekend, ondanks dat hij niet "lekker" in z'n vel zat. Vorig jaar nog onwennig, maar nu een uitstraling van, "ik heb de zaken goed in mijn vinger bij CSM, rustig en duidelijk vertolkte hij het wel en wee van CSM. Toch moest hij het stokje even later aan de CFO de heer Kramer geven. Die het op zijn manier ook prima vertolkte en dat liet zien, dat CSM een deskundig/flexibel duo aan het "stuur" heeft staan. Beiden weten war ze 't over hebben.
CSM had in 2006 resultaten waar we weer trost op kunnen zijn. De suiker divisie had haast een recordjaar qua winst en dan toch verkopen? Ja, want ook hier gold, "samen", Royal Cosun en de divisie van CSM, "sterk"!
De Return on sale (ROS) kwam in 2006 uit op van elke euro omzet werd 6 cent verdiend.
De resultaten gingen mede omhoog door de kostenbesparingen en die zelfs meer en sneller waren behaald dan de planning van EUR 110 miljoen totaal. In 2006 was de besparing op die kosten ca. 27 miljoen.
In de VS stonden de zaken o.a. suiker onder druk, door de orkaan Katrina en de USA dollar. Want 1 cent verschil in doller euro kosten ca. 0,8 miljoen winst (of minder winst. Karina had daar (VS) de suikerprijs opgejaagd, CSM wilde de grondstof van de Purac divisie niet verhogen i.v.m. de concurrentie (verlies van klanten) daar het eenmalig was. Gelukkig daalt de suikerprijs in de VS alweer, dus zal daar een positief effect in dit jaar komen. Dit zal bij Purac leiden tot een rendements verbetering en toch waren de resultaten goed bij die divisie. Die gingen van EUR 17 miljoen in 2005 na bijz. posten, naar EUR 21,8 miljoen ook na bijz. posten.
Er blijven na de verkoop van de divisie suiker, nog 2 divisies over. Er was 1 aanwezige teler, kwam al 25 jaar bij CSM, die zich zorgen maakte over de zelfstandigheid van CSM. Alles is nu panklaar, om 1 van de 2 divisies eruit te lichten en de rest verkopen. Het bestuur zag wel het gevaar, maar zei, zorgen voor goede resultaten en een hoge beurskoers, dan kan je je eventueel duur verkopen, maar het schrikt wel af.
Wij hadden onze vragen op de Purac divisie gericht. Deze divisie is marktleider in de wereld, heeft concurrenten in o.a. België, Japan, China en de VS zitten. Maar de bouw van onze fabriek in Thailand vordert goed (er werd een sheet van het complex getoond), maar de bouw is alweer aanzienlijk verder. Eind dit jaar (4e kw) gaan we proef draaien en in 2008 moeten de eerste leveringen komen. Daar staat dan een fabriek met de nieuwste productie methodes, tegen de laagste kosten. Ook de grondstof voorziening zit daar goed en gelijk is er ook een betere geografische spreiding over de wereld. De groei in de markt van melkzuur en melkzuurderivaten is jaarlijks ca. 10% en in 2006 had CSM een groei van 8 tot 10%. De omzet ging bij Purac van 2005 281 miljoen naar 295,4 miljoen in 2006.
Onze (XEA.nl) inschatting wereldmarktleider voor CSM is ca. 80% van het totaal.
Er is wereldwijd wel concurrentie, maar CSM heeft en kan haar marktaandeel goed behouden. In Nrd. Amerika bijvoorbeeld is eer een totale markt van ca. 30 miljard USA$.in de bakkerij. Daar zoeken wij de beste stukken uit die in ons segment passen en het marktaandeel van die koek loopt volgens de planning.
Purac's parel is de PLA (afbreekbaar plastics) en daar zei de scheidende Ir G. van Nieuwenhuyzen het volgende over op onze vraag, : "indien de overheden met hun wetgeving een dusdanige positie gaan innemen, dat hierdoor het gebruik van PLA een must wordt, zal het gebruik nog aanzienlijk gaan toenemen, want dat gebeurd nu al! En kan de omzet van de Purac divisie aanzienlijk gaan toenemen. Daarnaast zijn als gevolg van de hogere olieprijs en kosten van conventionele chemische plastics fors toegenomen, wardoor de concurrentiepositie van PLA is verbeterd. Purac doet niet alleen PLA, maar is veelzijdig in haar "vak". Brood en voeding verbeteraars (o.a. houdbaarheid tec.) en wij innoveren veel in nieuwe producten/mogelijkheden. Wel duurt het ca. 1 jaar voordat het echt door de markt wordt opgenomen en gaat het dan pas aan de winst van CSM bijdragen.
Is er nog meer ruimte voor kosten besparing(en) bij CSM? (vraag uit de zaal).
CSM probeert op allerlei manier haar kosten te beperken, ook halen wij goede, kwaliteit en specialisten (nieuwe medewerkers) binnen, bij onze concurrenten vandaan. Brengen zo hun kennis en ervaring(en) mee. Kosten wel wat extra, maar doen gelijk wel een goed "duit" in het zakje (lees winst vergroting).
In Europa is de bakkerij divisie (BSEU) de grootste en in de VS (BSNA) en daar hebben we ca. 7% van de markt. Daar hebben we eigen producten, maar treden ook op als distributeur van producten van derden.
De stempunten gingen er vlot door, er waren enkele herbenoemingen en van de heren Bouw, Spinner en het de-certificeren van de aandelen. Daar verviel ook de 1% regeling en iemand die 30% belang in CSM zou nemen moet dan een bieding op het restant gaan door, zo zou dat in de statuten komen te staan. Op onze vraag, wie houdt daar toezicht op en wie gaat dat dan uitvoeren, daar is nog geen wettelijk regeling voor. Maar daar wordt aangewerkt en wij (CSM) dachten, we nemen het alvast op in de stattuten. Om ca. 17.00 uur kon een goed lopende vergadering in een goede sfeer worden afgesloten. Er was voor een na de vergadering een goede ontvangst en verzorging.
Dat liet ook weer zien, dat CSM weer terug is waar het wil zijn, een bedrijf die waarde weet te creëren en waar een hogere beurskoers bijpast en gaf zijn aandeelhouders (nu weer) een voorproefje.

Het div. was EUR 0,80 ex.datum 27/4 en betaalbaar 3 mei a.s.
Opende de Voorzitter van het Adm. kantoor de heer Mr. R.P. Voogd de vergadering van certificaathouders, met slechts een handje vol aanwezigen.
Het adm. kantoor het zijn diensten bewezen, er waren ook moeilijke tijden geweest in het verre verleden. De Heer Maarsingh verwoorden dat namens zijn leden nog eens, er is wel veel negatieve kritiek op het Adm kantoor geweest, maar het heeft zeker voor de telers haar waarden bewezen. Het adm. kantoor in oude vorm wordt opgeheven, maar ter overbrugging van de wettelijk eis, nog tenminste 2 jaar aanwezig te zijn voor afhandeling van allerlei zaken, zal er een nieuwe (tijdelijk) bestuur voor deze administratie komen.

Kijk voor meer info op www.csm.com
In de vandaag (25/4) gehouden Algemene Vergadering van Aandeelhouders werd het dividend over het financiële jaar 2006 overeenkomstig het voorstel vastgesteld op EUR 0,80 per (certificaat van) gewoon aandeel (pay-out ratio 53,4 %).

Er was 1 aanwezige die al 35 jaar aandelen/certificaten CSM bezat en die kreeg na de AVA bij het vertrek van de CFO de heer Kramer een groot een "pracht" bloemboeket kreeg.
Zo weet CSM ook haar langdurig aandeelhouders even in het zonnetje te zetten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL