PostNL, sterke bedrijfsresultaten in Q4 leiden tot onderliggend cash bedrijfsresultaat voor heel 2019 van € 176 miljoen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/02/2020 07:04
Financiële resultaten Q4 en heel 2019
In € miljoenen 4e kw. 2018 4e kw. 2019 geheeljaar 2018 geheeljaar 2019
Omzet 794 843 2.772 2.844
Onderliggend cash bedrijfsresultaat 100 79 188 176
Netto kasstroom uit operationele en investeringsactiviteiten* 57 89 (19) 169
* Vóór overnames
Hoofdpunten Q4 2019
Sterke piekperiode Pakketten en Mail in Nederland zorgt voor onderliggend cash bedrijfsresultaat in 2019 aan de bovenkant van de afgegeven verwachting
Sterke verbetering netto cash uit operationele en investeringsactiviteiten
Transactie Sandd afgerond in vierde kwartaal; op koers om de voorziene voordelen en synergiën te realiseren
Verkoop niet-kernactiviteiten zorgt voor verdere strategische focus
CEO statement
Herna Verhagen, CEO PostNL: “2019 was een cruciaal jaar voor onze transformatie naar dé postale en logistieke dienstverlener in de Benelux. De afronding van de samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd, de focus op volume en waarde bij Pakketten en de verkoop van een aantal niet-kernactiviteiten waren allemaal belangrijke stappen voor de realisatie van onze strategie voor groei.

Bij Pakketten bedroeg de volumegroei dit kwartaal 10%. Dit was lager dan verwacht, vooral door een vertraging van de marktgroei. In 2020 verwachten we te profiteren van de getroffen maatregelen om de klantwaarde te vergroten om een betere balans tussen volumegroei, winstgevendheid en duurzame cashflow te realiseren. We hebben er vertrouwen in dat Pakketten een goede uitgangspositie heeft om te blijven profiteren van en mede vorm te geven aan de markt voor e-commerce in de Benelux.

De resultaten bij Mail in Nederland liftten mee op een sterke verkoop van de Decemberzegel. We hebben in de drukke periode goede voortgang geboekt met onze kostenbesparingsprojecten. Er is daardoor in heel 2019 € 48 miljoen bespaard. Met ingang van 1 februari 2020 zijn de postvolumes van PostNL en Sandd volledig gecombineerd. Deze worden gesorteerd en geleverd door één geïntegreerd netwerk. De belangrijkste aandachtspunten voor Mail in Nederland zijn de verdere kostenbesparingen en voortgaande aanpassing van onze organisatie aan de structurele volumedaling, na de eenmalige vergroting van het volume na de overname van Sandd. We liggen op koers om de voorziene voordelen en synergiën van de Sandd-transactie, zoals in februari 2019 aangekondigd, te realiseren.

In 2019 groeide het aantal consumenten dat digitaal verbonden is met PostNL naar 5,3 miljoen unieke gebruikers. We hebben verschillende nieuwe features toegevoegd aan de PostNL-app, waardoor klanten meer gedetailleerde bezorginformatie, digitale verzendlabels en ophaalbewijzen kunnen krijgen in de app. In 2020 versnellen we de digitalisering van ons hele bedrijf. Daarmee ontwikkelen we elk aspect van onze bedrijfsvoering, van de optimalisering van de klantervaring naar slimme logistiek waarmee we de bestellingen van de klant snel, efficiënt en duurzaam kunnen bezorgen.

Onze bedrijfsresultaten zullen naar verwachting verbeteren, waarmee de onderliggende winst op vergelijkbare basis uitkomt tussen de € 145 miljoen en € 165 miljoen in 2020. Rekening houdend met hogere pensioenkosten en het effect van de nieuwe Wet Arbeid in Balans (WAB) gaan we voor 2020 uit van een genormaliseerde EBIT tussen de € 110 miljoen en € 130 miljoen. De nettokasstroom komt naar verwachting uit op € (315)- (285) miljoen, inclusief een laatste storting in het pensioenfonds voor overgangsregelingen van circa € 300 miljoen in 2020. We verwachten de dividenduitkering, tijdelijk opgeschort in verband met het effect van de Sandd-transactie, binnen 12 tot 24 maanden na afronding van de transactie te hervatten.”

Extra informatie
Over PostNL
Wij zijn PostNL, de bezorgers van iedereen. Al ruim 220 jaar bezorgen we bijzondere momenten. We willen de favoriete bezorger zijn door het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken om pakketten en post te verzenden en te ontvangen. We vernieuwen door moderne logistiek, digitale toepassingen en communicatiekanalen te combineren. Elke dag kijken we hoe het beter kan. Van de PostNL-app en de postzegelcode tot duurzaam vervoer en stadslogistiek. Met 38.000 collega’s staan we midden in de samenleving. Op een doordeweekse dag bezorgen we in de Benelux gemiddeld 800.000 pakketten en 7 miljoen brieven.

PostNL N.V. is een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van €2,8 miljard in 2018, waarvan 48% afkomstig uit e-commerce activiteiten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL