Terugblik Groen Kennisnet Webinar: Baten van groen in de stedelijke omgeving

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/04/2023 06:10
Vanuit de groene binnentuin van Lumen op de Wageningen Campus presenteerde Groen Kennisnet een nieuw webinar. Wat is de invloed van een groene omgeving op je gezondheid? En hoe meet je dat? Samen met drie onderzoekers van De Groene Agenda gingen we om tafel en vroegen ze alles over de baten van groen in de stedelijke omgeving. Bovendien hadden we de primeur met onderzoeksresultaten uit het "CSI Trees project" naar boomgroei in Europa.
De Groene Agenda
Joop Spijker nam ons mee naar “De groene Agenda”. Op dit platform wordt kennis over groen, welbevinden en klimaatadaptatie gedeeld. Joop vind het namelijk belangrijk dat de uitkomsten van de onderzoeken naar de effecten van groen ook in de praktijk gebruikt kunnen worden. Op de website “de groene stad” voegt hij regelmatig nieuwe onderzoeksresultaten toe aan het feitenoverzicht.


BRON
De Groene Stad
De Groene Stad
Een groene tuin, een gezonde tuin
Sjerp de Vries presenteerde het onderzoek 'Een groene tuin, een gezonde tuin?' waarin gekeken werd naar de gezondheidsaspecten van groen. Wetenschappelijk is namelijk aangetoond dat nabijheid van groen en natuur een positief effect heeft op de algemene gezondheid. Maar is er ook een effect van groene tuinen?

In het grootschalig onderzoek, met data van ca 800.000 personen, vergeleken onderzoekers mensen met en zonder groene tuinen. Hierbij vebruikten ze kaartgegevens van het kadaster en medische gegevens uit het Electronisch Patientdossier. De conclusies? Mensen met groene tuinen hebben over het algemeen minder last van bepaalde gezondheidsklachten. De kans beroerte is bijvoorbeeld 15% lager dan bij mensen met tuin. In zijn presentatie deelt Sjerp meer uitkomsten.

CSI Trees
Tot slot nam Marc Ravesloot ons mee in zijn onderzoek naar klimaatbomen. En dat is hard nodig, want door o.a. klimaatverandering worden waarschijnlijk twee op de drie bomen die we nu in de steden hebben staan ongeschikt wordt als stadsboom. Het CSI trees project is bezig een zoekprofiel op te stellen naar de meest toekomstbestendige bomen zodat kwekers en onderzoekers ermee aan de slag kunnen.

Als kers op de taart deelde Marc een primeur van zijn onderzoeksgroep: twee kleurrijke, zeer gedetailleerde kaarten van Europa met de winterhardheidsdata. Deze kaarten zijn tot stand gekomen door het combineren van de meetresultaten van 25.000 weerstations vanaf 1950. Hieruit valt af te lezen dat wellicht nu ook ‘zachtere bomen’ hun intrede kunnen gaan maken in het Nederlandse straatbeeld.

Kijk het webinar terug
Dit webinar is – samen met alle voorgaande webinars – terug te kijken op ons YouTube kanaal. Wil je er voortaan ook bij zijn en je vragen kunnen stellen aan de experts? Hou dan onze website en nieuwsbrief in de gaten zodat je ook live aan het webinar deel kunt nemen.

ga voor meer (video). naar
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/terugblik-groen-kennisnet-webinar-baten-van-groen-in-de-stedelijke-omgevingBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL