Holland Bioplastics presenteert de enige echte adviesroute voor een circulaire economie met biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/04/2023 09:25

Binnenkort wordt het Nationaal Programma Circulaire Economie in de tweede Kamer besproken. Kunststoffen vormen een belangrijk deel van dit programma. Het doel is om een volledig circulaire kunststofketen in 2050 te realiseren. Dat is een ambitieuze doelstelling die alleen haalbaar is als er concrete (tussen)doelen worden geformuleerd en concrete acties worden afgesproken om de transitie te starten.

Om de doelstelling te realiseren heeft het Transitieteam Kunststoffen een aantal actieplannen met aanbevelingen voor het kabinet opgesteld. Het meest recente actieplan is de ‘Adviesroute naar een circulaire economie voor kunststoffen’. Na bestudering van deze adviesroute moeten we helaas constateren dat het rapport op diverse punten tekortschiet en daardoor de kans laat liggen om het doel te realiseren. Belangrijke tekortkomingen van deze adviesroute zijn onder andere:

Innovatieve materialen krijgen geen concrete kans.
De focus ligt vooral op de uitstoot van CO2. Materialen worden niet beoordeeld op het vastleggen van CO2.
Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat recycling van kunststoffen niet oneindig is, maar slechts de levensduur enigszins verlengt met als gevolg dat er nog steeds veel fossiele, virgin materialen nodig blijven. Alle nieuwe materialen zouden biobased moeten zijn.


Holland Bioplastics heeft daarom een eigen adviesrapport opgesteld:

Adviesroute naar een circulaire economie met biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen.

In dit rapport wordt niet alleen ingegaan op de tekortkomingen van het adviesplan van het Transitieteam, maar worden ook voorstellen gedaan hoe we een circulaire economie voor kunststoffen kunnen realiseren.
Het plan bevat concrete voorstellen met betrekking tot de te ondernemen acties, penvoering, onderbouwing en planning om de gewenste circulaire economie met biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen in 2050 gerealiseerd te hebben.

We zijn ons bewust van het feit dat bioplastics niet voor alle verpakkingen de oplossing bieden. Wél kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het realiseren van een circulaire economie in 2050. De voorgestelde actiepunten in de Adviesroute naar een circulaire economie met biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen zijn in de meeste gevallen gebaseerd op acties die in het buitenland al met succes zijn geïmplementeerd.

Het adviesrapport van Holland Bioplastics is nu beschikbaar voor iedereen die serieus werk wil maken van een circulaire economie. Download het rapport via onderstaande button.

Doe en denk mee!
Holland Bioplastics is met de Wageningen Universiteit een project gestart om naar concrete oplossingen voor specifieke producten te kijken. Alle stakeholders zijn uitgenodigd om met input en aanbevelingen te komen op welke wijze producten met een zo laag mogelijk milieu-impact worden toegepast en de transitie naar een circulaire economie wordt versterkt. Wanneer u met ons mee wilt denken, stuur dan een bericht naar: info@hollandbioplastics.nl.

zie meer op
https://mcusercontent.com/b6d3906c15221f9d3383a8f5e/files/297f36eb-ce10-5f32-261a-61333c065ef2/Adviesroute_naar_een_circulaire_economie_met_biobased_en_afbreekbare_kunststoffen.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL