Fastned ziet omzet bijna verdrievoudigen en ontvangt onderscheidingen in drie landen tijdens 4e kwartaal 2022

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 12/01/2023 06:52
Laadomzet nam toe tot €13,3 miljoen (+177% vs. Q4 2021), in volume nam de omzet toe met 130%
Behaalde 787.000 laadsessies (+105% vs. Q4 2021) voor 219.000 actieve klanten (+96% vs. Q4 2021) - waardoor naar schatting 14.077 ton CO2 werd vermeden
Opende 30 nieuwe stations in het vierde kwartaal, voor een totaal van 59 nieuwe stations in 2022, waaronder het grootste ooit door Fastned gebouwd, op de as Parijs-Brussel, nabij de luchthaven Charles de Gaulle, waardoor het totaal aantal stations in onze netwerken eind december op 244 komt
€75 miljoen investering in Schroders Capital Infrastructure draagt bij aan de financiering van onze doelstelling van 400 stations vóór eind 2024
Amsterdam, 11 januari 2023. Fastned, het Europese snellaadbedrijf, zag in het vierde kwartaal van 2022 de laadomzet met 177% groeien, bijna drie keer zoveel als in het vierde kwartaal van 2021. Daarmee komt de omzet over het hele jaar 2022 uit op 36,0 miljoen euro en de run-rate omzet over het vierde kwartaal op 53,2 miljoen euro, waaruit het sterke groeitraject blijkt. Naast het openen van nieuwe stations, heeft Fastned bestaande stations uitgebreid om zich voor te bereiden op de groeiende vraag, waardoor het gemiddelde aantal laders per station op 5,1 komt, vergeleken met 4,0 in Q4 2021. Om de toekomstige uitbreiding te financieren, haalde Fastned in 2022 in totaal bijna 118 miljoen euro op.

Verklaring CEO / Michiel Langezaal

“Het laatste kwartaal van 2022 was erg spannend. Allereerst hebben we, met meer bouwprojecten in uitvoering dan ooit tevoren in de geschiedenis van Fastned, 30 nieuwe stations geopend. Dit is een recordstijging op jaarbasis en hiermee kwam het totaal aantal stations in ons netwerk op 244. Daarnaast hebben we in 2022 in totaal 48 stations geüpgraded, zodat we aan de groeiende vraag op onze stations kunnen voldoen. Ik ben bijzonder trots op ons team en ben onze leveranciers en andere partners dankbaar dat zij dit mogelijk hebben gemaakt. Samen zullen we hard blijven werken om het bouwproces nog verder te versnellen, zodat we dichter bij ons doel komen om vanaf 2024 honderd nieuwe stations per jaar te bouwen.

Ten tweede resulteerden meer en grotere stations, meer klanten en meer laadsessies in 130% meer verkochte kilowatturen hernieuwbare energie. De kracht van ons bedrijfsmodel blijft niet onopgemerkt door investeerders. We haalden in totaal 118 miljoen euro aan extra financiering op tijdens het kwartaal.

Ten derde erkennen onze klanten, en meer in het algemeen de EV-gemeenschap, onze expertise in het leveren van de beste laadervaring, iets waarop wij ons de afgelopen tien jaar hebben gericht. Het winnen van drie waardevolle prijzen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk vervult ons met trots en het vertrouwen dat we op de goede weg zijn.”

Highlights

Inkomsten blijven stijgen

De omzet gerelateerd aan laden bedroeg €13,3 miljoen in het vierde kwartaal van 2022, een stijging van 177% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. De resultaten werden gedreven door een aanhoudend sterk momentum voor de markt voor batterij-elektrische voertuigen (BEV’s).
De omzet voor het hele jaar 2022 bereikte 36,0 miljoen euro en de run-rate omzet van het vierder kwartaal bedroeg 53,2 miljoen euro.
Nieuwe financiering stelt netwerkgroeidoelstellingen veilig

In oktober deed het infrastructuurfonds van Schroders Capital een strategische langetermijninvestering van 75 miljoen euro via een private placement, om de toekomstige groei van Fastned te ondersteunen.
Jérôme Janssen werd in december 2022 benoemd als nieuwe commissaris en vertegenwoordigt het infrastructuurfonds in de Raad van Commissarissen van Fastned.
In december haalde Fastned bijna €11 miljoen op met de uitgifte van nieuwe obligaties. Daarnaast hebben investeerders voor €2,3 miljoen aan investeringen uit eerdere emissies verlengd, waardoor het totaal uitgegeven bedrag in deze ronde op meer dan €13 miljoen uitkomt.
In totaal heeft Fastned in 2022 tot €118 miljoen opgehaald, om de verdere uitbreiding van het netwerk te financieren.
Op weg naar de mijlpaal van 250 stations

Fastned opende in het vierde kwartaal 30 nieuwe stations: 10 in Nederland, 5 in België en 1 in Zwitserland. In Frankrijk kwamen er 14 stations bij, wat de weg opent van Amsterdam tot Marseille. Dit recordaantal openingen brengt ons dichter bij ons doel om vanaf 2024 100 stations per jaar te bouwen.
Over heel 2022 voegde het bedrijf 59 nieuwe stations toe aan het netwerk.
Fastned heeft in het vierde kwartaal 16 stations geüpgraded (zowel upgrades met snellere laders als het toevoegen van nieuwe laadplekken) en in totaal zijn 48 stations geüpgraded in heel 2022.
Nieuwe locaties

In totaal werden in het vierde kwartaal 16 nieuwe locaties verworven, in België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland en in het Verenigd Koninkrijk.
In heel 2022 heeft Fastned 49 locaties verworven, waarmee onze pijplijn op 375 locaties komt.
Inspelen op de groeiende vraag van onze klanten

Fastned won in het vierde kwartaal drie prijzen, die laten zien dat het streven van Fastned om onze klanten de beste laadervaring te bieden wordt gewaardeerd: Zap Map: "Beste EV laadnetwerk netwerk 2023" (UK), Autoblog.nl: "Winnaar Autoblog snellaadtest 2022" (NL), Automobile Propre: "Watt d'or voor Beste laadnetwerk" (FR).
219K actieve klanten laadden in het vierde kwartaal hun EV op bij de stations van Fastned (+96% YoY).
Om aan de vraag te voldoen, verhoogt het team voortdurend het aantal laders om de beste service te bieden. In het vierde kwartaal van 2022 werden in totaal 235 extra laders geïnstalleerd, via de bouw van nieuwe stations en de verbetering en uitbreiding van bestaande stations, waardoor het totale aantal laders in het netwerk aan het eind van het kwartaal op 1.237 uitkwam.
Het gemiddelde aantal laders per station steeg tot 5,1 aan het eind van het vierde kwartaal van 2022, tegenover 4,0 in dezelfde periode het jaar daarvoor.
Het gebruik in het vierde kwartaal van 2022 bedroeg 13,2% tegen 10,3% in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, omhooggedreven door meer laadsessies en neerwaarts door het openen van nieuwe stations en het upgraden van stations, waardoor aanzienlijk meer capaciteit ontstaat, vooruitlopend op de toenemende vraag in de komende jaren. Het like-for-like gebruik bedroeg 18% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021.
In het vierde kwartaal bereikten we de mijlpaal van 2 miljoen laadsessies die onze klanten met succes hebben gestart.
In het kader van een proef is in samenwerking met EVBox een van de eerste 400kW laders in Europa geïnstalleerd bij Fastned's De Watering Station (A8) in Nederland. De lader kan tot 100 km bereik leveren in slechts 3 minuten.
Bijdragen aan een wereld zonder fossiele brandstoffen

Het netwerk van laadstations van Fastned maakte 89,7 miljoen elektrische kilometers mogelijk en hielp naar schatting 14.077 ton CO2 te vermijden. Het volume geleverde hernieuwbare energie bereikte 17,9 GWh (+130% vs. Q4 2021).
In een pilot werd het station Lingehorst langs de A2 bij Beesd (Nederland) gebouwd met grotendeels emissievrije apparatuur. Het is een eerste stap naar emissievrije bouw van alle laadstations. Meer informatie over het proces is hier te vinden.
Groei van het team

In het jaar 2022 nam Fastned 60 mensen aan, waarmee een totaal van 159 werknemers werd bereikt (+46% Year to Date). De nieuwe medewerkers zijn essentieel om de groei van Fastned in de komende jaren te verzekeren en verder te versnellen.
Aanpassing van onze prijzen aan volatiele energiemarkten

Vanwege de volatiele energieprijzen wijzigde Fastned zijn prijzen in oktober (VK), november (in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland en) en in december alleen in Zwitserland. Omdat verwacht wordt dat de energiemarkten in de nabije toekomst volatiel zullen blijven, zullen de prijzen elke maand opnieuw worden bekeken en zo nodig gewijzigd, waarbij we redelijk blijven voor onze klanten en tegelijkertijd een duurzame marge garanderen.
Fastned-oprichters verkopen een klein deel van hun belangen

De oprichters van Fastned en investeringsmaatschappij Breesaap zullen vanaf 12 januari elk geleidelijk maximaal 380.000 certificaten van gewone aandelen in het kapitaal van Fastned verkopen. Klik hier om het volledige persbericht te lezen.
Vandaag zal er van 11.00 tot 12.00 uur een (Engelstalige) webcast zijn met betrekking tot de vierdekwartaal-update van 2022. Klik hier om u aan te melden voor de webcast. De investeerderspresentatie kunt u via deze link bekijken.

Na afloop zal een opname van de webcast op onze website worden gepubliceerd.

ga naar
https://fastnedcharging.com/hq/nl/fastned-ziet-omzet-bijna-verdrievoudigen-en-ontvangt-onderscheidingen-in-drie-landen-tijdens-4e-kwartaal-2022/Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL