Avantium versus Corbion. Vragen van lezers.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/12/2021 11:18
Wij willen deze twee bedrijven tegen elkaar afwegen, qua ontwikkeling en winstgevendheid.
Avantium nog maar pas op de beurs en Corbion al heel lang (lees meer dan 50 jaar). Eerst als CSM (lees Centrale Suiker Maatschappij, die toentertijd diversen bedrijven opkocht en later een strategische heroriëntatie maakte naar wat het nu aan het uitwerken is. Ga naar https://annualreport.corbion.com/. blz 11 en 12 van het jaarverslag 2020. Innovatie ten top.

Avantium
- een bedrijf dat op Innovation-driven chemical technologies drijft & nieuwe ontwikkelingen tracht toe te passen op gebied van duurzaamheid.
En, Accelerating the transition to a fossil-free world
ga naar https://www.avantium.com/#

Gisteren (10/12) kwam Avantium met nieuws.
Avantium speelde eveneens de hoofdrol in de index van kleinere fondsen en knalt meer dan 22% omhoog naar EUR 4,98 +1,40 en 1.505.559 sts omzet, na het besluit die moet helpen om op grote schaal plantaardige plastics te gaan produceren. Het bedrijf heeft voldoende geldschieters, klanten en leveranciers gevonden voor de nieuwe productielocatie in Delfzijl. zie ook het bericht op
https://www.xea.nl/advies-overige.php?type=toon&id=dba-43783

Wat laat het VEB blad zie over Avantium, geen K/w verhoudingen berekening, geen winsten de komende jaren en de toekomst hangt af van nieuwe financiering rondes.
Avantium voorziet nog de eerste 5 jaar meer investering te doen i.p.v. winst te maken, laat staan dividend uit te keren.

De kans van slagen is, dat het proces van verdere ontwikkelingen niet door een concurrent worden ingehaald. Dus op hoop van "zegen"in de ontwikkelingen van bruikbare producten.
Dan nog circa EUR 5,-- per aandeel betalen. Dit fonds is te vergelijken met een Biotechnologisch aandeel. Die hebben altijd een hoge k/w, maar omdat ze verlies draaien, is er nog geen berekening van k/w.

Waarom zag Basf van de samenwerking met Avantium af? Dat is voor ons nimmer duidelijk geworden.

Corbion
heeft/had al diversen toepassingen op gebied van milieu, conservering , algen e.a. taken van "sport", door dochter Purac.
Daardoor waren & zijn kansen voor Corbion voor de toekomst aanzienlijk en door samenwerkingen op gebied van onderzoek naar nieuwe e/o verbeteringen voor producten etc..
Deze opgebouwde samenwerkingen met diversen bedrijven in de wereld, zorgen ook weer voor nieuwe toepassing op allerlei gebieden.
Teveel om op te noemen en vooral de PLA grondstoffen van dochter Purac, die marktleider in de wereld is op dat gebied. De Joint venture met Total (Fr.) is het "klapstuk" geworden! voor een versnelling van grondstof uitbouw en spreiding van fabrieken in de wereld. Dit biedt allerlei voordelen o.a. op gebied van transport van PLA en de vervaardiging van grondstoffen, (lees vlak bij de fabrieken) o.a. rietsuiker.

Corbion zorgt zelf voor financiering voor uitbreidingen/ontwikkelingen i.v.m. inkomsten uit eigen productie en samen met Total, de JV.
Ook per 1 dec. j.l. deze omzetting van gelden.
Corbion successfully completes subordinated US Private Placement of € 100 million
12/1/2021 7:00 AM
Corbion has succesfully placed subordinated US Private Placement (USPP) Notes with 4 institutional investors. The issuance of €100 million consists of two tranches, €16 million at a fixed coupon rate of 1.77% and €84 million at a fixed coupon rate of 2.01% with maturities of 5 and 7 years, respectively.
The proceeds will be used to repay borrowings under the current € 300 million Revolving Credit Facility and for general corporate purposes. This program will further optimise the maturity profile of Corbion’s outstanding debt.

reactie XEA.nl
hierdoor is handig gebruik gemaakt van goedkopere rente.

Corbion voorziet een geleidelijke stijging van de winst per aandeel voor de komende jaren. Al zullen door de corona de grondstoffen prijsstijgingen, nog niet direct doorgerekend kunnen worden aan de klanten. Dat kan wat druk op de marges geven.
Echter de klanten zullen begrip hebben voor hogere grondstofprijzen en in het verleden heeft Corbion vaker en met succes die grondstofprijzen door kunnen berekenen.
De k/w van Corbion zit ca. 35 en dat is voor een biotechnologisch & innovatief bedrijf niet te hoog.
Bij innovatieve bedrijven is een hogere k/w inherent en veel aandelen bij Corbion zitten in vaste handen, ruim 50% en daar is Nat. Nederland met 13,03% de grootste van.
Corbion keert de laatste jaren EUR 0,56 dividend uit.

d.d. 13 dec. 2021
tijd 10.32
De AEX 795.73 +7.72 +0.98%
Corbion EUR 38,88 -8ct vol. 16.831 en Avantium EUR 5,765 +77ct vol. 551.865
Wat een optimisme bij Avantium, over 1 jaar zullen we eens zien wie er gelijk heeft gekregen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL