Klimaatbomen: De oplossing voor ons binnenstedelijk klimaat of slechts een verkooppraatje?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/09/2021 07:06
Als je in de natuur wilt wonen, doe je dat buiten de stad. En als je dan toch zo graag even wat groen wilt zien in de stad, zoek je een park op. Toch? Het is makkelijk om in het stadse leven niet bezig te zijn met verschillende soorten bomen en beplanting. Een grote misvatting uiteraard, want als er geen bomen zouden zijn, zou dit directe gevolgen hebben voor ons leefklimaat en de biodiversiteit. Welke rol speelt de boom in de stad?

Overleven in de stad
In de strijd tegen CO2-uitstoot in de stad spelen bomen een belangrijke rol. Echter zijn de afgelopen jaren veel bomen beschadigd of zelfs afgestorven. Door de opwarming van het klimaat is het tussen de stenen in de stad extra moeilijk om te overleven voor bomen. Er is een slechte watertoevoer en bomen staan veelal los van elkaar waardoor ze niet beschermd zijn tegen de elementen uit de natuur. Wanneer een stam volledig is blootgesteld aan direct zonlicht kan deze verbranden. Dit probleem komt in de laatste jaren steeds vaker voor omdat het warmer wordt. Bomen die het eerst prima deden, vechten nu om te overleven. Een oplossing? Alle bomen inpakken met rietmatten of jute. Of wordt het tijd om ze te vervangen door andere soorten bomen?

Klimaatbomen: wat zijn dat?

In het zuiden van Europa hebben bomen het natuurlijk nog zwaarder door hitte en veel zonlicht. Bomen uit die landen zouden het in onze steden dus prima doen. Denk aan bomen uit Italië of Griekenland. Boomspecialisten zien mogelijkheden en in de afgelopen jaren is het dankzij de innovatieve boomsector mogelijk om 95 tot 99% van de mediterrane bomen gewoon in Nederland te kweken. Het is vooral zaak dat er goed naar de omstandigheden gekeken moet worden alvorens bomen geplant gaan worden. Niet alleen naar het uiterlijk van de boom, maar naar het complete plaatje.

Er zijn ook bomen uit Japan en China die zelfs nog zwaardere omstandigheden hebben overleefd. In de zoektocht naar ‘sterkere’ boomsoorten en het importeren van deze bomen bleek de overgang van dat klimaat naar het Nederlandse klimaat soms toch te heftig. Zijn er dan helemaal geen bestaande boomsoorten in Nederland geschikt voor het klimaat in de stad? Gelukkig wel! De Iep, Els, Eik en in gebieden waar meer ruimte is ook de Populier.

Oplossing of verkooppraatje?

Toch heerst er onenigheid onder de boomspecialisten. Waar de een positief achter de klimaatboom staat, vindt de ander het slechts een verkooppraatje. Wanneer er niet beter naar de omgeving en de invloed op het ecosysteem wordt gekeken, zou de boom wellicht het warmer wordende klimaat kunnen overleven maar te weinig invloed hebben op het omgevingsklimaat. Of de boom lijkt het boven de grond goed te doen, maar er ontstaan juist problemen onder de grond. Naast de juiste boom, is een juiste groeiplaats ook van belang. Boomzorg.nl plaatste artikelen over de voor-en nadelen van klimaatbomen. De specialisten zijn het met elkaar eens: wanneer partijen samenwerken en de omstandigheden in kaart brengen is er voor elke locatie een prachtige boom te vinden van Nederlandse bodem of kwekerij.

Artikel Klimaatbomen op boomzorg.nl



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL