Met insectencellen een coronavaccin maken

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 29/10/2020 07:00
Sinds april werken Wageningse onderzoekers werken aan een coronavaccin door eiwitten die op het coronavirus zitten na te maken in insectencellen. Die eiwitten vormen de basis voor het vaccin.

Er zijn verschillende manieren om een vaccin tegen virussen te maken. Een snelle methode is het RNA van het virus na te maken zodat je een vaccin maakt gebaseerd op het genetische materiaal. Die methode wordt gebruikt in het Amerikaanse Moderna-vaccin. Een nadeel van die methode is dat er nog niet zo veel over bekend is, zegt Wagenings viroloog Gorben Pijlman in een artikel van Nemo Kennislink. Met vaccins gebaseerd op viruseiwitten is meer ervaring, aldus Pijlman: "Die vaccins zijn veilig en we hebben de productietechnieken goed onder de knie."

Spijkereiwit
In Wageningen werkt Pijlman en zijn collega's aan dat virus door de viruseiwitten te produceren met hulp van insectencellen. Die insectencellen zijn afkomstig van een nachtvlinder: Spodoptera frugiperda. Door die cellen te infecteren met een aangapst baculuvirus, worden de cellen aangezet de eiwitten te produceren die in de spikes op het coronavirus zitten, het zogenaamde spijkereiwit. Het gen voor dat spijkereiwit is ingebouwd in het voor mensen ongevaarlijke baculovirus. Na infectie veranderen de insectencellen zo in kleine fabriekjes die spijkereiwitten maken.

Hoe dat proces in zijn werk gaat, zie je ook in de infographic die Wagenings universiteitsblad Resource in september publiceerde. Een cel kan tot 30% van zijn eigen drooggewicht aan eiwit produceren. Na zuivering worden die eiwitten op kleine deeltjes geplakt die de vorm hebben van het coronvirus. Na een injectie met die namaakvirussen, maakt je afweersysteem antistoffen aan tegen die spijkereiwitten. Bij een infectie met een echt coronavirus kan het immuunsysteem dan snel ingrijpen.

Infographic Wageningse route naar virusvaccin
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Met-insectencellen-een-coronavaccin-maken.htm

Bioreactor
Het artikel van Nemo Kennislink beschrijft hoe die spijkerieiwtten in biorecatoren gemaakt worden. Dat zijn vaten vol met insectencellen. Zo'n bioreactor kan een redelijke hoeveelheid eiwit maken, maar het is niet genoeg voor de productie van een vaccin op grote schaal. In een kleine bioreactor van een halve liter kun je net genoeg vacci maken om zes tot acht personen te vaccineren. Wil je het vaccin op grotere schaal produceren dan heb je reactoren nodgi van een paar duizend liter.

Zo ver is het nog niet. De onderzoekers zoeken nog naar manieren om de productie van het spijkereiwit op te schroeven. Daarna moet het vaccin getest worden, eerst in muizen, daarna bij mensen.

Artikel Nemo Kennislink
ga naar https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Met-insectencellen-een-coronavaccin-maken.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL