Wat zijn bioplastics?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/10/2020 15:58
Je hoort er steeds meer over: bioplastics. Maar wat zijn bioplastics eigenlijk, en zijn ze wel zo duurzaam als ze klinken?
Onze verslaving aan goedkoop plastic brengt grote schade toe aan de planeet en haar bewoners. De productie en het gebruik van plastic veroorzaken klimaatverandering en vervuiling van de lucht, het land en de oceaan. Kleine plastic deeltjes genaamd microplastics komen uiteindelijk zelfs in ons eten terecht! Bedrijven lijken daarom steeds vaker te kiezen voor producten en verpakkingen van zogenaamde bioplastics. Maar wat zijn dat eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!

In het kort: wat zijn bioplastics?
•De term 'bioplastics' verwijst zowel naar 'biobased plastics' als naar 'biologisch afbreekbare plastics'.
•Biobased plastics zijn gemaakt van hernieuwbare biomassa, zoals mais, tarwe, suikerriet of eetbare oliën. Reguliere plastics zijn daarentegen gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare energiebron. Of een plastic verpakking biobased is of niet wordt dus bepaald door de grondstof waaruit het is gemaakt.
•Biologisch afbreekbare plastics zijn plastics die door micro-organismen kunnen worden afgebroken. Of een plastic verpakking biologisch afbreekbaar is of niet wordt dus bepaald door hoe het zich gedraagt in de afvalfase.

Biobased plastics zorgen voor minder CO2-uitstoot

Eerst het goede nieuws: de meeste biobased plastics hebben een kleinere CO2-voetafdruk dan reguliere plastics.

Bij het maken van reguliere plastics komt immers veel CO2-uitstoot vrij, zowel bij de winning van aardolie als tijdens het productieproces. Wanneer plastic vervolgens - vaak na eenmalig gebruik - als afval wordt verbrand, komt koolstof, dat miljoenen jaren lang onder de grond was opgeslagen, als CO2 in de atmosfeer terecht.

Omdat biobased plastics van hernieuwbare biomassa worden gemaakt, wordt er bij verbranding geen extra CO2 aan de kringloop toegevoegd. De vrijgekomen CO2 is immers in een eerder stadium al uit de lucht gehaald en in de biomassa, bijvoorbeeld het suikerriet, vastgelegd. Hierdoor komt er bij het gebruik van biobased plastics een stuk minder CO2 vrij, in de beste gevallen wel 80% minder!

Biobased plastics concurreren met voedselgewassen

Voor het verbouwen van biomassa voor biobased plastics is echter kostbare landbouwgrond nodig. Biobased plastics - zeker wanneer ze in de toekomst op grote schaal worden toegepast - concurreren dus met de wereldwijde voedselproductie. Niet voor niets heeft ASN Bank in haar plastic beleid opgenomen dat de productie van biobased plastics er niet toe mag leiden dat er minder voedsel kan worden verbouwd.

Daarnaast wijst Natuur&Milieu erop dat ook kunstmest en bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt, schadelijk zijn voor de natuur. Volgens de milieuorganisatie zijn biobased plastics dan ook niet per definitie beter dan reguliere plastics.

Biobased plastics die uit restafval worden gemaakt vormen daarop een uitzondering. Zo start er in 2021 in Dordrecht een veelbelovend project waar voedselresten en afvalwater worden omgezet in plastics. En eerder schreven we over een aantal toffe start-ups die verpakkingen maken uit restafval!
ga voor meer naar
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/wat-zijn-bioplastics



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL