Huisarts die patiënten ’genas’ van corona:

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/05/2020 14:25
’Geen tijd voor vijf maanden onderzoek’
Huisarts die patiënten ’genas’ van corona:

De Limburgse huisarts Rob Elens zag in korte tijd een groot aantal patiënten uit zijn dorpspraktijk overlijden aan Covid-19. Hij zocht een therapie en vond, naar eigen zeggen, een werkzame mix van medicijnen. „Tien coronapatiënten genazen.” Toen greep de inspectie in: Elens moest stoppen met de experimentele behandeling.

Door Wierd Duk uit de Telegraaf van 14 april 2020
Een week of vier geleden begon het. „We zagen een enorme toename van zeer zieke patiënten”, vertelt huisarts Rob Elens (58) uit Meijel. „In korte tijd overleden twaalf mensen die coronapositief waren. Op het dieptepunt zagen we twintig coronapatiënten per dag. Een mevrouw van 82, die nooit ziek was, gewoon een vitale bejaarde, stortte zomaar in en overleed binnen twee dagen. Ik dacht: er moet toch iets zijn dat we kunnen doen in de eerste lijn?”

Elens, Rotterdammer in Limburg, ging op zoek en vond een, naar hij zegt, werkzame mix van medicijnen. Over één van die medicamenten - het antimalariamiddel hydroxychloroquine – is internationaal veel te doen. President Trump prees het aan, nadat hij had gehoord dat artsen er successen mee boekten. En Trumps Franse collega Macron ging op inspectie in Marseille bij een dokter, die claimt een groot aantal coronapatiënten met het middel te hebben genezen.

Die openlijke steun kwam de presidenten op afkeurende reacties te staan. Hydroxychloroquine, dat ook bij reuma wordt gebruikt, heeft zich nog niet bewezen in klinische tests, zeggen critici, en het middel zou in een aantal gevallen ernstige bijwerkingen hebben. Bovendien zou onderzoek waarmee het succes van hydroxychloroquine zou zijn aangetoond, onder de maat zijn, oordeelde de International Society of Antimicrobial Chemotherapy.

Met die bijwerkingen valt het wel mee, beweert Rob Elens, zo blijkt uit het Farmacotherapeutisch Kompas. „In 0,01 procent van de gevallen kunnen er hartritmestoornissen optreden.” Hij begrijpt de critici wel, ’maar wat wij nu doen is battlefield geneeskunde, het is een slagveld’.

„De mensheid is in oorlog met dat virus en dan zouden er wat mij betreft andere regels kunnen gelden. We hebben geen tijd om vijf maanden onderzoek te doen. Er gaan per dag in Nederland tientallen mensen dood aan Covid-19. Over vijf maanden zijn we mogelijk duizenden doden verder. Iedereen besmet intussen een ander totdat heel Nederland is besmet óf – hopelijk – is gevaccineerd. Ondertussen verlies je heel veel mensen.”

Elens werkte eerder in omstandigheden waarin hij moest improviseren. „Ik was tropenarts in Malawi. Daar komt ook mijn ervaring met hydroxychloroquine vandaan. Ik ken het medicijn heel goed, heb het vaak voorgeschreven als antimalariamiddel.”

Hoge doses zink

Het is de combinatie van hydroxychloroquine – overigens een goedkoop medicijn dat bij de apotheek verkrijgbaar is – met een hoge dosis zink en het antibioticum azitromycine waarmee Elens, in samenwerking met zijn apotheker, succesvol was, zegt hij. „Wereldwijd schrijven zo’n zesduizend artsen dit middel voor bij Covid-19, ook in Nederland.”

Vooral de combinatie met zink is, volgens Elens, cruciaal. „De helft van de ouderen heeft een zinktekort, net als diabetici en mensen met hoge bloeddruk. Wat bij Covid-19 gebeurt, is dat het immuunsysteem op zeker moment op hol slaat; het valt het eigen lichaam – de longen – aan, waardoor er van alles kapot gaat. Die cytokinestorm, zoals dat heet, kun je voorkomen met hoge doses zink die de reproductie van het virus remmen. Als huisarts kun je die storm dus vóór zijn door mensen, die matig tot ernstig ziek zijn, die medicatie te geven. Hoe eerder, hoe beter.”

Elens’ patiënten voldeden aan verschillende karakteristieken. „Allemaal ouder dan 60 jaar en/of kortademig, met een snelle hartslag, hoorbare afwijking op de longen en hoge koorts: 39 graden en hoger. Allemaal positief getest.”

Hij zag ernstig zieken na twee, drie dagen genezen, zegt Elens. „Acht mensen knapten snel op. Twee bleven ziek: één bleek hartfalen te hebben en de ander een bacteriële infectie. Die zijn er met andere medicijnen weer bovenop gekomen en vervolgens negatief getest op corona.”

Geschrokken

Nadat regionale media aandacht besteedden aan Elens’ aanpak, kreeg hij een telefoontje van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). „Ik kreeg te horen dat hydroxychloroquine binnen de reguliere zorg niet mag worden voorgeschreven tegen Covid-19. Dus ik ben ermee gestopt. Heel frustrerend. Ik ben overigens wel geschrokken van alle ophef.”

Hoe weet hij zo zeker dat zijn medicijnencocktail de patiënten genas? „Dat kun je nooit met zekerheid zeggen, ik constateer echter dat ze snel beter werden en dat ze negatief werden getest.”

Elens ziet zich als een echte dorpsdokter. „Ik ben een huisarts die opkomt voor zijn patiënten. Als ze in de problemen komen, ga ik voor ze staan.”

Dat hij zijn patiënten nu niet kan helpen, vindt hij pijnlijk. „Mijn apotheker en ik hebben dit medicijn off-label voorgeschreven; je zet dan voor individuele patiënten een geneesmiddel in dat niet geregistreerd is voor de betreffende klachten. Dat gebeurt zo vaak. Wat moeten we anders? Paracetamol, wat we nu voorschrijven, gaat coronapatiënten echt niet redden.”

Een Utrechtse ic-arts tipte hem dat bij hem goede resultaten worden behaald met een mix van zink met het antioxidant quercetine. Elens: „Quercetine heeft een soortgelijke werking als hydroxychloroquine. Misschien kunnen we die combinatie preventief inzetten in de verzorgingshuizen, waar zoveel mensen overlijden, om bewoners en personeel tegen het virus te beschermen.”

Reactie Inspectie,

Huisarts en Apotheker handelden in strijd met de behandelrichtlijnen. Er is nog geen bewezen geneesmiddel voor Covid-19 en de manier waarop de huisarts experimenteerde is niet volgens de richtlijnen.
Hydroxychloroquine mag niet binnen de reguliere zorg worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus, anders dreigt een tekort voor mensen diet het echt nodig hebben!

Waarmee is deze Inspectie mee bezig?
Als het helpt ben je als ARTS verplicht dit middel in te zetten.

Welke OPDRACHT heeft de INSPECTIE dan?


Zat de Inspectie ook niet FOUT bij Dokter Tromp, in de Euthanasie zaak, waarna deze Dokter zich van het LEVEN benam!!
Schaam je je niet als Inspectie!?

Levens redden, hoe oud of de patiënt ook is, dat is het belangrijkste van een arts!
HOE KROM kan Nederland met haar instanties zijn!
Of ie het EIGEN EER & Glorie die voorop staat??



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL