NEDERLANDSE OVERHEID INVESTEERT IN MKB-FINANCIERING IN OOST-AFRIKA

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 02/02/2016 09:25
AMSTERDAM -- Het Dutch Good Growth Fund (DGGF), een financieringsprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ter waarde van €750 miljoen, ondersteunt de ontwikkeling van een innovatief financieringsplatform in Oost-Afrika metearly-stageleningen en subsidie. Het platform heeft als doel om leningen te verstrekken aan kleine- en middelgrote ondernemingen (MKB), voornamelijk in de agrarische sector. Het platform gebruikt bestaande krediet-technologieën in een nieuwe context om Afrikaanse ontwikkeling te ondersteunen.

Het financieringsplatform werd ontwikkeld door Financial Access (FA), een investerings- en adviesfirma uit Amsterdam, en voert de naam FACTS (Financial Access Commerce & Trade Services). FACTS richt zich op het overbruggen van de‘Missing Middle’: het gebrek aan werkkapitaal verschaffers voor kleinschalige producenten en leveranciers die lange perioden op betalingen moeten wachten voor geleverde goederen of diensten in hun binnenlandse productieketens. Dit specifieke probleem is erg dringend in de voeding en landbouw sectoren. FA zijn van mening dat er bewezen methodes zijn om de risico’s van agrarische financiering sterk te verminderen.Deze methodes zijn voornamelijk gebaseerd op Supply Chain Finance (SCF) principes.

De investering zal de lancering en uitrol ondersteunen van de FACTS financieringsmaatschappijen die zich richten op agrarische productieketens in Kenia en Oeganda. De investering zal in de eerste instantie bestaan uit een Seed Capitalinvestering en een subsidie voor technische ondersteuning.

FACTS voorspelt in de loop van 2016 uitbreiding naar markten in Tanzania en Rwanda, alsook in West-Afrika. De steun van DGGF zal bovendien een katalysator zijn voor de additionele ‘impact investors’ die momenteel investeringen in het platform overwegen.

+ + +

Nederlandse Overheid - DGGF
Het DGGF is deel van een driepotig initiatief van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken bedoeld om ondernemingen en investeringsinitiatieven te faciliteren in het bijdragen aan sociale ontwikkelingen in ontwikkelende landen en groeimarkten. Het initiatief heeft een vermogen van €750 miljoen.

Deze tak, het DGGF/investeringsfondsen lokaal MKB, investeert in dit soort ondernemingen in de vorm van leningen of aandelenkapitaal, maar ook in technische- en business development ondersteuning. Deze laatstgenoemde elementen van het DGGF programma worden beheerd door Triple Jump – een Amsterdams impact-investment fondsbeheerder – in samenwerking met PwC, de internationale zakelijke dienstverlener.

Financial Access (FA)
Financial Access Capital Partners is een Amsterdams investerings- en adviesbureau gespecialiseerd in financiering, advies, en technologie (fintech) voor de financiële sector in emerging en frontiermarkten. De firma is voornamelijk actief in Afrika (met vestigingen in Nairobi en Kampala) en Zuidoost Azië (Jakarta en Bangkok). Het bedrijf ontstond bijna 10 jaar geleden in een management buy-out van de emerging markets financiële-instellingen adviespraktijk van de ING Bank. Voor meer informatie over Financial Access, zie www.financialxs.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL