Wavin, beknopt verslag van de AVA van 27 aptil 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/04/2011 15:59
Om 14.00 uur opende Prof. P. v.d.Hoek zijn laatste vergadering voor Wavin en deed dat op de voor hem gedegen manier. Zakelijk en toch wat humor erin, wat in het verleden wel eens ontbrak dat laatste, de humor.
Aanwezig was ca. 45% van het totaal aantal uitstaande aandelen 22.845.388 (uitst. 50.782.132 aandelen). Daarvan was ca. 19.0 milj. bij twee vertegenwoordigers in de zaal, die bepaalde dan ook de stemming van de agendapunten. De Heren Ten Hover en Oomens belichten het 1e kw. 2011 en de cijfers over 2010 en de uitslag was, de weg naar boven is er weer!
Cijfers zijn te vinden op de website www.wavin.com
Het jaar 2010 was het overgangsjaar en Wavin heeft haar blik weer naar buiten gericht. De vroege winter in 2010 gooide roet in het eten, maar voor 2011 mocht Wavin qua weer zeker niet mopperen en dat deden zij dan ook niet. Het goede resultaat kwartaal 1 2011 was aan het mooie weer te danken.
De Uk (Engeland en Noorwegen lieten een mooie groei weer zien, maar de negatieve groei in Nederland (huizenmarkt nieuwbouw) gooide weer roet in het eten in 2010. Nederland was gewoon slecht en Polen deed het weer uitstekend. Verder waren in Oost Europa de verschillen groot.
Per saldo was er een groei van 6% en een volume groei van 5%
Mede ook door de grondstofprijsstijging en de koste ervan, die meestal tussen de 3-6 maanden konden (voor 'n deel) worden doorberekend, lag die termijn nu tegen de 6 maanden aan. Totaal konden de kosten niet geheel worden doorberekend en liep Wavin op dat gebied wat achter de feiten aan.
De betalingstermijn ligt in de Benelux op ca. 3 maanden, maar in de Oost Europese landen begin je daar pas mee en ligt die duidelijk verder.
Daardoor steeg het totaal aan schulden ook van 236,8 milj. in 2009 naar 256,1 miljoen eind 2010
Toch hebben we met de banken een herfinanciering eind 2010 rond gekregen en naar 2013 weten door te schuiven. Het voordeel voor Wavin was, de banken tevreden met het reilen en zeilen van de business van Wavin, dus kon Wavin 100 basispunten op de rente korting krijgen. Op onze vraag hoeveel bedraagt dat? Kwam het antwoord 3,5 miljoen p.j.
In Turkije doet we goede zaken, al is de concurrentie daar ook en wij kijken naar overname(s0 aldaar. Zo kunnen we onze positie verbeteren, daar liggen kansen. In Engeland zien wij voor dit jaar dubbel winst cijfers, Ierland krimpt nog en in Frankrijk zien we herstel in de woningmarkt, maar de rest is nog niet van, dat is 't!
In Oost Europa groei van ca 11% en de marges liggen daar op ca. 14%, daardoor (betalingstermijn) is het werkkapitaal ook hoger en door de gestegen grondstofprijzen.
Ook hebben we een groter voorraad, naar door een betere IT systeem, daar is SAP bezig en heeft de Benelux gedaan en in Frankrijk is dat eind 2010 ook afgerond. Nu de andere landen nog waar we zitten. Het IT systeem geeft ons hoofdkantoor inzicht in de voorraden en zo kunnen wij die op tijd bevoorraden.
De West Europese markt kromp wat, maar Wavin wist toch haar positie wat te verbeteren t.w. met 3% groei en 5% volume, dus zijn wij niet ontevreden.
Wavin streeft in de landen waar zij nog zitten (in landen als Zwitserland en Portugal is Wavin gestopt) naar de nummer 1 of 2 positie in lokaal marktleiderschap, door eventueel organische groei e/o acquisities
De verhouding boven en ondergronds in 'n betere balans te brengen. Ook kijkt Wavin naar een betere verdeling van rendabel werken en dienstverlening o.a. services. Innovatie zullen waar mogelijk ook in andere landen worden toegepast. Verhoging van de motivatie bij de medewerkers, ondanks dat er de afgelopen jaren tussen de 1.500 en 1.700 naar huis gestuurd zijn.
Innovaties nemen nu ca 14-16% van de omzet in en daar willen we snel naar de 20% toe.
We streven naar 2% groei en in 2015 moeten we tussen zijn op het topniveau van 2007, qua winstgevendheid en marges.
In het 1e kw. 2011 stegen de grondstofprijzen nog met ca. 10-15%.
Het Watermanagement wordt in verschillende landen verder uitgerold, is beslaat nu ca. 34% van de omzet. In Frankrijk zijn we met een project van ondergrondse water opslag bezig, opvang in regentijd en gebruik in droge tijd van dat water.
Wavin koopt per jaar ca. 400.000 ton aan grondstoffen in. Daarvan wordt al 30.000 recyclet (ca. 7,5%) ingekocht. Dat percentage zal jaarlijks blijven groeien en daardoor wordt Wavin minder afhankelijk van de kostprijs Olie.
Wavin kijkt naar kleine overnames, maar bij een grote mooie vis, schromen we niet eventueel met een aandelenemissie te komen, we zitten de groei weer aankomen.
In Nederland is de Woningbouwmarkt nog maar 10% van de omzet van Wavin. Wel zien wij mogelijkheden in o.a. de bouw voor kleinere huishoudingen, bejaardenwoningen en de renovatie van bestaande huizen en dan moet U denken huizen op energiegebied (zuinig).
Wavin het op dit moment juiste kosten beheersingsysteem en bij toename van de omzet, zal dat niet nog meer kosten met zich meebrengen, alleen materiƫle, dus een goede leverage op dit moment.
Door verdere kostenbeheersing en benutting van de kansen en weg uit landen waar wij te klein zijn, ziet Wavin 2011 en verdere jaren met vertrouwen tegemoet.
Om ruim 16.35 uur slot de Voorzitter een goed lopende vergadering, waarna nog even nagepraat kon worden met de directie.

Er wordt nog geen dividend betaald, dat was de afspraak met de banken. Maar in 2012 zal een dividend politiek op de agenda staan.

tijd 17.01 uur op 28 april
EUR 12,02 +28ct



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL