Staalbankiers en Jonker Advies brengen trends op het gebied bedrijfsovernames in kaart

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 06/12/2010 12:34
ONDERNEMERS ZIEN ECONOMISCHE CRISIS ALS KANS OM WAARDE TE CREËREN



Den Haag, 6 december 2010 – Drie op de vier ondernemers verwachten dat over twee jaar de waarde van de onderneming hoger is dan voor de economische crisis. Familieleden hebben lang niet altijd de voorkeur bij opvolging binnen familiebedrijven. Deze opmerkelijke conclusies staan in het onderzoek ‘Economische crisis, een kans om waarde te creëren’, waarin ruim 350 directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) hun visie geven op bedrijfsoverdracht. In dit onderzoek brengen Staalbankiers en Jonker Advies trends op het gebied van bedrijfsovernames in kaart.



“Opmerkelijk is dat ongeveer 75 procent van de ondernemers verwacht dat de waarde van hun onderneming over twee jaar zelfs hoger is dan vóór de economische teruggang. Zij zien de crisis dus als een kans om meer waarde te creëren”, aldus Ron van Bergen van Jonker Advies. “Ongeveer driekwart van de ondernemers die binnen drie jaar willen overdragen, heeft de verwachting voor prijs en moment van overdracht niet bijgesteld als gevolg van de crisis”, voegt Rob van Fraeijenhove van Staalbankiers hieraan toe.



Kritische kopers in de markt

Uit eerder onderzoek van Jonker Advies blijkt dat kopers wel degelijk worden beïnvloed door de economische situatie. Het aantal ondernemers dat in 2009 bereid was een overname te doen, daalde naar 36 procent in vergelijking met 56 procent in 2007. “De crisis heeft voor kopers de risico’s pijnlijk blootgelegd. Zo is de prijs die zij willen betalen veel lager dan in 2007. Gaven kopers in 2009 aan de prijs binnen vijf jaar te willen terugverdienen, in 2007 was dit nog acht jaar”, vertelt Van Bergen. “Verkopers dienen er, zeker in de huidige markt, daarom voor te waken met onrealistische verwachtingen het verkoopproces in te gaan. Een bewuste voorbereiding op een bedrijfsoverdracht kan - zeker in een markt met kritisch geworden kopers - bedrijfswaarde veiligstellen en juist in een periode van economisch herstel extra waarde creëren.”



Eigen familie niet eerst

Rob van Fraeijenhove van Staalbankiers vindt het opvallend dat een overdracht binnen de familie lang niet altijd als het meest wenselijk wordt beschouwd. Maar liefst 60 procent van de ondernemers die zelf ooit een bedrijf van familie hebben overgenomen, heeft nu een andere voorkeur. Verder wijst Van Fraeijenhove op het feit dat ondernemers die een bedrijfsovername overwegen onvoldoende nadenken over hun financiële privé situatie. “Het is van belang dat de DGA voordat de onderhandelingen starten bekend is met zijn financiële positie ná de overdracht”, benadrukt hij “In deze onzekere tijd verlangen kopers en ook financiers veelal dat de verkoper een deel van de koopsom achterstelt. Dat betekent dat de DGA zijn financiële grenzen moet kennen.”



Het rapport, evenals belangrijkste onderzoeksresultaten treft u hierbij aan.

Over Staalbankiers
Staalbankiers is een private bank die haar diensten verleent aan vermogende particuliere relaties en instituten uit de non-profit sector. De bank kenmerkt zich door een persoonlijke, onafhankelijke en objectieve dienstverlening. Zie ook www.staalbankiers.nl.

Over Jonker Advies
Jonker Advies is als onafhankelijke adviesorganisatie sinds 1978 actief op het gebied van corporate finance en organisatieadvies. Jonker Advies adviseert relaties bij processen van bedrijfsoptimalisatie en waardecreatie en begeleidt onder meer bij koop, verkoop, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering. Jonker Advies is werkzaam voor uiteenlopende cliënten in verschillende branches.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL