'Robot Wars' op de beursvloer (algoritmische handel)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 12/02/2010 16:46
AMSTERDAM - De open outcry hectiek mag dan verdwenen zijn van de beursvloer, het gaat er achter de computerschermen nog steeds heet aan toe. Computerprogramma’s (tradebots) spelen potjes snelschaak via het orderboek. Met steeds minder bedenktijd. Een ware wapenwedloop is het gevolg.
Deze nieuwe manier van handelen door snelle computers wordt ook wel ‘algorithmic trading’ genoemd. Naar de set van logische regels of wel het algoritme, dat de te volgen strategie bepaalt. Deze algoritmen zijn uiteraard goedbewaarde bedrijfsgeheimen. De bedenkers van deze algoritmen, ook wel ‘quants’ genoemd, behoren momenteel tot de best betaalde spelers in de financiële wereld.

Het door daytraders razendsnel ‘scalpen’ van kleine winstjes in liquide markten is op zich niets nieuws. Nieuw is wel dat het ook voor professionele traders steeds moeilijker wordt om dit spelletje handmatig via het toetsenbord te winnen. Het menselijk brein is domweg te traag. Computers doorzien het spel van bieden en laten in het orderboek veel sneller en kunnen hier direct op reageren.

Tradebots hebben een liquide markt nodig om geld te kunnen verdienen. Zodra zij bijvoorbeeld zien dat er een grote partij aandelen in kleine deelorders wordt aangeboden aan de markt, dan komen zij in actie. Om deze ‘iceberg orders’ te kunnen ontdekken houden tradebots voordurend alle beursdata in de gaten en proberen zelfs zonodig orders uit te lokken (het zogeheten pingen). Vervolgens gaan de tradebots voortdurend een net iets betere bied- of laatprijs afgeven. Om zodoende vele kleine winstjes naar binnen te hengelen.

Het draait bij het uitvoeren van de strategie om snelheid. Sneller zijn dan de concurrentie is van levensbelang. Bij algorithmic trading wordt niet gerekend in seconden, maar in milliseconden. Hiervoor is niet alleen het hebben van de snelste software en computerprocessor van belang, maar ook de snelheid van het netwerk. Alleen al het feit dat een computer in een bepaald gebouw vijftig meter verder is verwijderd van de beurs dan de concurrentie kan al fataal zijn.

Vandaar dat de beurzen nu computerruimte aanbieden voor derde partijen in hun eigen computercentra (colocatie). Om iedereen exact dezelfde condities te geven worden zelfs de lengtes van de netwerkkabels tot op de millimeter afgemeten: voor iedereen precies even lang!

Niet iedereen in de financiële wereld is even blij met deze nieuwe wapenwedloop. Kleinere effectenhuizen die niet over voldoende budget en expertise beschikken, hebben het nakijken. En zij zien de handel voor grote beleggers en pensioenfondsen weglekken.

Voor particuliere beleggers is deze vorm van beurshandel uiteraard al helemaal niet weggelegd. Maar tegen een toenemende liquiditeit en steeds scherpere bied- en laatprijzen kan natuurlijk niemand bezwaar hebben.

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV, www.keyword.nl .

reactie XEA.nl
Krijgt de particulier dan wel de beste prijs? De MiFiD kan nu al niet meer worden toegepast, laat staan met deze systemen.
Is deze handel begrijpelijk? Transparant? Eerlijk tegenover de beleggers die niet zo'n systeem kunnen aanschaffen? Geld maakt meer geld en macht.
Daarom moest er hier 0,001 ct in koersennotering komen. Euronext zei, vraag uit de markt! Was dat wel zo? Wie is de markt? NIET een handjevol Banken alleen, want die hebben het geld en enkele Instituten.
Wat hebben de kleine beleggers en bedrijven op de beurs te zoeken? Beide worden toch "misbruikt".
Daarom zouden wij nimmer een beursnotering als middelgroot en kleinbedrijf willen hebben.
Registeraandelen of neem een veilingnotering!

DIT BEWIJS ONZE STELLING DAT de eindstand van veel koersen van de dag al in de Computer zijn meegegeven, VOOR DE HANDEL om 09.00 uur is begonnen.
Deze handel heeft niets meer te maken met normale vraag en aanbod.
Hier wordt handel (kapot) gemaakt, met alle risico's vandien.
0.a. zijn de verpakte aandelen qua aantal wel voorradig?
Volkswagen gaf ons een mooi voorbeeld en dat voorbeeld kan nu dagelijks gaan plaats vinden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL