GSK (Glaxo Smith Kline) gaat in VS concurrentie aan met Merck’s Gardasil.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/09/2009 17:05
De amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) heeft vrijdag verklaart dat het vaccin van GlaxoSmithKline de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker bij vrouwen voorkomt. Hierdoor is het bedrijf een stap dichter bij de concurrentie met blockbuster Gardasil van Merck, die de Amerikaanse markt over de afgelopen drie jaar heeft beheerst.

Uit online documentatie op de site van de FDA blijkt dat Cervarix, Glaxo’s vaccin tegen het humaan papilloma virus of HPV , met succes de twee belangrijkste stammen van het virus bijna 93 procent van de tijd blokkeert.

Terwijl GSK goedkeuring van haar medicijn nastreeft in de VS, heeft ook Merck niet stilgezeten. Zij heeft van de FDA nu goedkeuring gekregen om Gardasil nu ook aan jongens en mannen te verkopen. In een apart onderzoek heeft de FDA namelijk verklaart dat dit middel in 90 procent van de gevallen genitale wratten bij mannen voorkomt. Het agentschap zal deze week een panel van deskundigen vragen de beide vaccins te evalueren. De FDA is niet verplicht om het advies van de groep te volgen, al doet zij dit doorgaans wel.

Hoewel Merck door de goedkeuring van Gardasil voor jongens in potentie haar markt ziet verdubbelen, verwachten analisten een minimaal voordeel met deze goedkeuring. Genitale wratten veroorzaakt door HPV verdwijnen meestal weer uit zichzelf en ook de vormen van kanker die het virus kan veroorzaken zijn uiterst zeldzaam bij mannen.

Glaxo heeft met het middel Cervarix al een aantal overheidsopdrachten gewonnen in Europa, maar zijn Amerikaanse lancering werd uitgesteld in 2007 toen de FDA meer gegevens wilde hebben over het vaccin. Uit eerdere studies van Cervarix, waarin het gebruikte vaccin vergeleken werd met een alternatieve behandeling, bleek bij patiënten een groter aantal neurologische en spier- problemen voor te komen. De FDA heeft vrijdag verklaart dat externe deskundigen nu hebben vastgesteld Cervarix deze problemen niet veroorzaakt.

De FDA zal naar verwachting later dit jaar een besluit nemen over het vaccin, maar analisten verwachten dat Glaxo nog steeds problemen zal hebben met het doorgedringen tot de Amerikaanse markt. Gardasil en Cervarix beschermen beiden tegen de stammen HPV 16 en 18, die ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Het vaccin van Merck biedt echter ook nog bescherming tegen twee andere HPV-types die verantwoordelijk zijn voor 90 procent van aandoeningen met genitale wratten. (bron DC50)

Bron de Pharmamarketeer.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL