Simac Techniek sluit 2004 af met een goed vierde kwartaal

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/03/2005 09:33
Nettowinst over geheel 2004 gelijk aan 2003 (EUR 1,1 miljoen winst).
Bedrijfsresultaat en nettowinst verbeteren sterk in het vierde kwartaal 2004.
Omzet in 2004 gedaald van EUR 124,0 miljoen naar EUR 116,5 miljoen (-/- 6,1%).


Gang van Zaken

Simac heeft 2004 afgesloten met een stabiele winst en een gezonde positieve kasstroom. In een lastige markt is veel aandacht besteed aan het bestendigen van de bestaande klantrelaties en een verdere kostenbeheersing. In de loop van het jaar zijn we er in geslaagd een aantal commerciële successen te behalen. Hierdoor is de dalende trend van de omzet in het vierde kwartaal tot stilstand gekomen en is de portefeuille van beheercontracten uiteindelijk op hetzelfde niveau geëindigd als eind 2003.

De marktomstandigheden blijven moeilijk, vooral ook in Nederland. Mede hierdoor is er sprake van flinke concurrentie en druk op de prijzen. In België is enig herstel te zien en ook de markt in Centraal Europa kent een hogere investeringsbereidheid. Ondanks dat de voorspellingen voor de economische groei wat gunstiger zijn, zien wij vooralsnog geen grote verbeteringen in 2005.

Balans en financiering
De financiële positie is stabiel gebleven ten opzichte van 2003. Het garantievermogen daalde van EUR 16,8 miljoen naar EUR 16,3 miljoen hetgeen samenhangt met de voortgaande aflossingen op achtergestelde leningen (in 2004 EUR 2,4 miljoen).
Gecombineerd met de stijging van het balanstotaal daalde de solvabiliteit van 33,4% ultimo 2003 naar 30,5% ultimo 2004.
Het eigen vermogen nam toe van EUR 8,3 miljoen naar EUR 9,6 miljoen door de netto winst over het boekjaar en de positieve omrekeningsverschillen op de deelnemingen in Tsjechië en Slowakije. Het eigen vermogen steeg van 16,6% naar 18,0% van het balanstotaal. De kaspositie daalde van EUR 3,8 miljoen naar EUR 2,0 miljoen positief. De geactiveerde goodwill is in 2004 afgeschreven met de reguliere afschrijving van EUR 1,3 miljoen. In 2004 is het 10% minderheidsbelang in Simac Technik CR a.s.
overgenomen waarvoor een goodwill is betaald van EUR 0,3 miljoen.
De post latente belastingen heeft in zijn geheel betrekking op de waardering van bestaande compensabele verliezen in Nederland. Door de fiscale winst in Nederland in 2004 heeft voor EUR 0,8 miljoen realisatie plaatsgevonden van de latentie. De voorzieningen bleven met EUR 7,1 miljoen op hetzelfde niveau als in 2003. Ultimo 2004 is een voorziening inzake lopende huurobligo´s opgenomen van EUR 3,1 miljoen (2003: EUR 2,7 miljoen). Deze voorziening is gebaseerd op de nominale huurverplichtingen onder aftrek van het geschatte toekomstige gebruik en verhuur en is opgenomen tegen de contante waarde.
Het saldo leningen daalde in 2004 van EUR 10,9 miljoen naar EUR 9,6 miljoen. In totaal werd voor EUR 2,4 miljoen afgelost op achtergestelde leningen. Door de opname op de balans van de financiële lease van een pand in België nam de schuldpositie eenmalig toe met EUR 1,2 miljoen. De totale aflossingsverplichtingen in 2005 bedragen EUR 1,9 miljoen.
Ultimo boekjaar heeft Simac een hernieuwde kredietovereenkomst afgesloten met een looptijd tot 1 januari 2008. De beschikbare faciliteit is afhankelijk van de financierbare debiteuren in Nederland en België. Hiermede verwacht de directie de operationele financiering voor de komende jaren adequaat geregeld te hebben.

Dividendvoorstel
Vooruitlopend op de vaststelling van de jaarrekening en het dividend door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders stelt de directie voor op de preferente aandelen een dividend uit te keren van EUR 30.000,- en op de cumulatief preferente aandelen van € 510.000,-. Verder stelt het bestuur voor het alsdan resterende bedrag vanuit de nettowinst toe te voegen aan de reserves.

Verwachting
In 2005 verwacht Simac op basis van de huidige inzichten opnieuw een stabiel jaar, doch het is niet mogelijk concrete verwachtingen uit te spreken. Om de kansen op groei te vergroten zal Simac verder investeren in het creëren van technologisch innovatieve oplossingen voor bepaalde marktsegmenten en de commerciële organisatie. Dit betekent dat rekening gehouden moet worden met een lichte stijging van de kosten en/of investeringen.
Afhankelijk van de binnenkomst en het verloop van projecten zullen de resultaten per kwartaal mogelijk wat sterker fluctueren dan in de afgelopen twee jaar het geval is geweest. Eventuele positieve of negatieve resultaten bij de deelnemingen kunnen hierin ook een grote rol spelen.
Indien de algemene verwachting dat de marktomstandigheden in 2005 geleidelijk zullen verbeteren bewaarheid wordt, zal Simac hiervan naar verwachting meeprofiteren. Wij verwachten vooralsnog geen verandering van het gebruikelijke seizoenspatroon, waarbij het operationele resultaat in het eerste kwartaal lager zal zijn en zich in de loop van de daarop volgende kwartalen zal verbeteren.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL