Cijfers Magnus holding 2003

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/03/2004 08:30
De omzet van Magnus Holding N.V. over 2003 bedroeg 13,6 miljoen euro. Als gevolg van de beter dan verwachte omzet in het vierde kwartaal van 2003 realiseerde Magnus Holding een iets beter EBIT dan was voorzien bij de vorige financiële publicatie, namelijk 0,3 miljoen euro negatief. Als buitengewone lasten is totaal 0,4 miljoen euro opgenomen, grotendeels als gevolg van de fusie-transactie met Qurius. Magnus Holding heeft het nettoverlies in 2003 gereduceerd naar 0,8 miljoen euro. De Qurius-activiteiten zijn over het gehele jaar in de cijfers opgenomen volgens de ‘pooling of interest’ methode.

Fred Hermans, Chief Executive Officer van Magnus Holding: "2003 stond in het teken van de financiële en operationele herstructurering van Magnus Holding en van de transactie met Qurius. Magnus Holding heeft met deze transactie weer een groeibasis voor de toekomst gecreëerd. We combineren nu ruime ervaring in oplossingsonafhankelijke advisering over de inrichting van bedrijfsprocessen met uitgebreide expertise en referenties voor invoering van bedrijfsoplossingen (SAP, Microsoft Business Solutions-Axapta en Microsoft Business Solutions-Navision). Belangrijke onderscheidende factoren zijn onze branchekennis en eigen branchespecifieke ‘add on’ functionaliteit."

Qurius-transactie
Door de acquisitie van Qurius, één van de grootste Solution Centres van Microsoft Business Solutions (MBS) in Nederland, heeft Magnus Holding in 2003 zijn bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Kort samengevat vond de volgende transactie plaats: Magnus Holding verkreeg de aandelen in Qurius Holding B.V. in ruil voor 50% van de post-transactie uitstaande Magnus-aandelen, 0,5 miljoen euro in contanten en herfinanciering van door Qurius-aandeelhouders aan Qurius verstrekte leningen.

Resultaten Qurius
Ondanks een behoorlijk aantal nieuwe toetreders in de MBS-markt wist Qurius zijn leidende positie te handhaven, mede door een helder – op branchekennis en eigen branche-oplossingen gebaseerd – onderscheidend vermogen. Ook de focus op het middensegment en de ervaring in het verkopen van de MBS-bedrijfssoftware spelen een rol in concurrentie met de grotere, internationale partijen die deze markt willen betreden. In 2003 bedroeg de omzet van Qurius 6,4 miljoen euro. Daarvan was de bruto marge (omzet minus inkoop software, onderhoudskosten en extern ingekochte uren) 5,1 miljoen euro, wat overeenkomt met het niveau van 2002. De voor-investering in mensen heeft geleid tot een, ten opzichte van 2002, lagere EBIT die is uitgekomen op 0,2 miljoen euro.

In totaal heeft Qurius in 2003 omstreeks 40 nieuwe klanten verworven. Voor food/pharma/chemie werden naast werkzaamheden voor onder andere Budelpack International en BASF nieuwe projecten opgestart voor Boomsma, Organon en Sonoco. Voor logistiek & transport heeft Qurius branche-oplossingen ingezet voor grote projecten bij Hays Logistics en Simon Loos en bij onder andere De Rooy Warehousing, Vos Transport en René Holweg Transport. In 2003 is een uitgebreide module ontwikkeld voor douane-entrepot en –documenten naast de reeds beschikbare componenten voor accijnsadministratie. Een belangrijke nieuwe retail-klant is Pearle Europe/Brilmij. Voor zakelijke dienstverlening/projecten zijn in 2003 veel projecten gerealiseerd in de (semi-)overheid of bij gerelateerde bedrijven, waaronder een onderdeel van het Ministerie van Justitie en SRE, een samenwerkingsverband van 21 gemeenten. Een andere nieuwe klant was Versatel.

Verder heeft Qurius een stevige basis gelegd voor MBS-partnership voor milieubedrijven. Eigen oplossingen voor afvalmanagement en recycling zijn ingezet in meerdere deelprojecten bij SITA en een inmiddels opgeleverd project bij High5. Ook productie, handel & verhuur is in de loop van 2003 vormgegeven, mede dankzij de overname van Axapta-specialist Qurade. De medewerkers, klanten en branche-oplossingen van dit bedrijf zijn per 1 november 2003 volledig overgegaan naar Qurius, inclusief de in nauwe samenwerking met Hulskamp ontwikkelde oplossing voor de verhuurbranche. Qurius implementeerde de via het samenwerkingsverband met DIN Solutions beschikbare verhuuroplossing onder andere bij Lagotronics.

Resultaten Magnus
Voor werkmaatschappij Magnus was de marktsituatie in 2003 nog steeds moeilijk. In het tweede halfjaar scherpte Magnus de positionering aan door meer nadruk te leggen op het onderscheidend vermogen ten opzichte van andere ICT-dienstverleners: structurele procesverbetering bij opdrachtgevers. Hiertoe brengt Magnus naast IT-kennis ook kennis van organisatieverandering en bedrijfsprocessen in.
Magnus concentreert zich op de volgende marktsegmenten: chemie & farmacie, consumer products & retail, media & professionele dienstverlening en industrie. De van oudsher ruim aanwezige kennis en ervaring in SAP-dienstverlening blijft het bedrijf uitbouwen en benutten. Daarbij wil Magnus vooral uitblinken in specifieke aandachtsgebieden, zoals warehouse management, business intelligence, integratie en beheer.

De omzet van Magnus over 2003 bedroeg 7,2 miljoen euro (de omzet van Magnus Nederland in 2002 was 8,9 miljoen euro). EBIT was 0,1 miljoen euro (EBIT van Magnus Nederland in 2002 was 0,4 miljoen euro negatief). Dit bedrijfsresultaat is exclusief toegerekende holdingkosten. Magnus voerde in 2003 vervolgopdrachten uit voor onder andere Akzo, DSM, Het Financieele Dagblad en Sanoma Uitgevers. Tot de nieuwe opdrachtgevers in 2003 behoorden onder meer Grolsch, Heijmans, Konematic Waldoor, Nikon, Philips en Unimills.

Winst- en verliesrekening
Het bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg 0,3 miljoen euro negatief, inclusief 0,7 miljoen euro holding-kosten. De financiële baten en lasten waren 0,4 miljoen euro negatief. De belastingen over het gewone resultaat bedroegen 0,2 miljoen euro positief. De buitengewone lasten na belastingen waren 0,4 miljoen euro.

Balans
De beginbalans 2003 van Magnus Holding is aangepast in verband met de overname van Qurius. De belangrijkste ontwikkeling was de reductie van kortlopende schulden via een langlopende lening. De solvabiliteit als percentage van het balanstotaal bedroeg 36% aan het einde van het 2003. De current ratio bedroeg 1,64 aan het eind van 2003.

Kasstroom en financiering
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg 0,3 miljoen euro negatief. Deze mutatie is het gevolg van geleden verlies, reductie van de operationele schuldposities, gecompenseerd door afschrijvingen en mutaties op voorzieningen.

De kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg 0,4 miljoen euro negatief. Dit is veroorzaakt door investeringen in vaste activa.

De kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg 0,8 miljoen euro positief. Dit hangt voornamelijk samen met de fusie met Qurius en de herfinanciering van Magnus Holding.

Aandelen
Het totale aantal uitstaande aandelen Magnus Holding N.V. bedraagt 39.453.710, waarvan sinds 5 januari jl. 20.282.808 (klasse A) aandelen tot de officiële notering zijn toegelaten. Voor de overige 19.170.902 klasse B-aandelen zal Magnus Holding in een ritme van vijf procent van het aantal genoteerde aandelen per kwartaal bij Euronext toelating tot de notering aanvragen.

Personeel
Op 31 december 2003 waren 168 medewerkers in dienst van Magnus Holding: waarvan 94 medewerkers bij Magnus (eind 2002 werkten 121 medewerkers voor Magnus Nederland), 73 bij Qurius (eind 2002: 63) en één bij Magnus Holding. De salarissen, pensioenen en sociale lasten bedroegen 8,3 miljoen euro in 2003.

Strategie en verwachtingen

In 2004 richt Qurius zich op versterking van de leidende marktpositie op het gebied van Microsoft Business Solutions in de gekozen segmenten. In dit verband is het lidmaatschap van de FAQT Group vermeldenswaardig, omdat Qurius zich hierdoor positioneert voor internationale projecten en de eigen branchespecifieke software-oplossingen ook in andere landen beschikbaar maakt. Ook de verdere uitbouw van de activiteiten rond Axapta is van belang. Daarnaast wil Magnus de andere kernactiviteiten - business consultancy en integratie & IT-services - versterken.

"Na een aantal jaren van terughoudendheid in ICT-bestedingen verwachten we dat ondernemingen in de loop van 2004 wat meer zullen gaan investeren. Terecht blijft er veel aandacht voor de ‘return on investment’ op de ICT-investeringen. Sinds het vierde kwartaal van 2003 tonen onze offerte-pijplijn en orderportefeuille bescheiden tekenen van herstel. Het gaat er nu om het positieve momentum vast te houden en onze resultaten verder te verbeteren. In 2004 zullen de ICT-bestedingen vooral groeien bij middelgrote bedrijven, dus we voorzien voornamelijk groei uit onze MBS-services en softwareverkopen", concludeert Hermans.

Aandeelhoudersvergadering en publicatie kwartaalcijfers

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders Magnus Holding N.V. vindt plaats op 22 april 2004. Op 29 april publiceert Magnus de kwartaalcijfers



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL