Crucell maakt resultaten 2005 bekend

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/01/2006 13:44
Omzet over 2005 stijgt met 66% door succes ontwikkelings- en licentieactiviteiten
Belangrijke vorderingen bij alle ontwikkelingsprogramma's
Netto kasuitstroom laag ten opzichte van raming voor 2005
Crucell-DSM alliantie verder versterkt
Succesvol ruilbod op Berna Biotech AG
Leiden, 24 januari 2006 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag zijn financiële resultaten over het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2005 bekendgemaakt.

De omzet over het jaar eindigend op 31 december 2005 bedroeg € 37,6 miljoen, een stijging van 66% ten opzichte van de € 22,6 miljoen aan omzet over het jaar 2004. Het nettoverlies liep in 2005 terug tot € 15,5 miljoen, tegenover € 21,3 miljoen in 2004.

"Crucell heeft in 2005 belangrijke stappen gezet in zijn ontwikkelings-programma's. Ons West-Nijlprogramma is de kliniek in gegaan en we zijn voortdurend bezig het aantal partnerovereenkomsten uit te breiden," zei Ronald Brus, President en Chief Executive Officer van Crucell. "Door onze band met DSM Biologics verder te versterken, hebben wij een uitstekende gelegenheid om onze technologielicentie activiteiten verder uit te breiden in de snelgroeiende markt van therapeutische eiwitten en antistoffen. Door de overname van Berna Biotech krijgen wij een uitstekende uitgangspositie om nog sneller verder te groeien."

Kengetallen vierde kwartaal en geheel 2005
(€ miljoen, behalve nettoverlies per aandeel)
Q4 2005 % verandering Q4 2004 Jaar 2005
% verandering Jaar2004
Omzet 12,1 +85,4% 6,5 37,6 +66,1% 22,6
Nettoverlies (3,2) (53,3%) (6,8) (15,5) (27,3%) (21,3)
Nettoverlies per aandeel (0,08) (55,6%) (0,18) (0,39) (33,9%) (0,59)

Liquide middelen per 31 december: 111,7 76,7

Op 31 december 2005 bedroegen de liquide middelen € 111,7 miljoen. Dit betekent een netto toename van € 35,0 miljoen ten opzichte van de € 76,7 miljoen aan liquide middelen aan het begin van het jaar. Deze netto toename weerspiegelt de opbrengst van € 50,1 miljoen uit de onderhandse plaatsing in de eerste helft van het jaar, verminderd met een netto afname van de liquide middelen door operationele, investerings- en financieringsactiviteiten van € 15,1 miljoen.

Belangrijkste gebeurtenissen in 2005
Berna Biotech: Op 1 december 2005 kondigde Crucell aan een vriendelijk ruilbod in aandelen uit te brengen op de aandelen van de Zwitserse vaccinonderneming Berna Biotech AG. Aan het einde van de vastgestelde biedingsperiode waren 73,9% van de geplaatste aandelen Berna aangeboden, waarmee is voldaan aan de voorwaarde dat ten minste 67% moet worden aangeboden, zoals vastgelegd in de biedings­prospectus.

Influenza: De productietechnologie van Crucell werd betrokken bij een omvangrijk project van de Amerikaanse overheid om een vaccin tegen pandemische griep te ontwikkelen, samen met partner sanofi pasteur. In Europa werden Crucell en sanofi gezamenlijk de enige producent voor het FLUPAN project voor een vaccin tegen pandemische griep, waarvoor het klinisch onderzoek in het tweede kwartaal van 2006 van start zal gaan. Het interpandemische (seizoensgebonden) griepvaccin van sanofi en Crucell zal naar verwachting in de tweede helft van 2006 in de VS de kliniek ingaan.

West-Nijlvirus: In december kreeg Crucell toestemming voor het Fase 1 klinisch onderzoek voor zijn vaccin tegen het West-Nijlvirus en werd begonnen met het werven van vrijwilligers. Dit onderzoek zal naar verwachting in de tweede helft van 2006 worden afgerond.

Ebola: Crucell verlengde zijn Cooperative Research and Development Agreement (CRADA) met het Vaccine Research Center (VRC) van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) voor het ontwikkelen en produceren van vaccins tegen Ebola, Marburg en Lassa infecties. Crucell kreeg ook een exclusieve licentie op octrooien van de NIH om vaccins tegen Ebola te ontwikkelen en te commercialiseren. Later tekende Crucell ook een contract ter waarde van € 21,4 miljoen met de NIH voor het produceren van Ebola-vaccins. Het Fase 1 klinisch onderzoek zal in het tweede kwartaal van 2006 van start gaan.

Malaria: Het Fase 1 klinisch onderzoek staat gepland voor het tweede kwartaal van 2006.

Hondsdolheid: Crucell kondigde aan plannen te hebben voor de klinische ontwikkeling van zijn antistofproduct tegen hondsdolheid. Naar verwachting zal Fase 1 van het klinisch onderzoek in het vierde kwartaal van 2006 van start gaan.

Tuberculose: Gezien de veelbelovende resultaten met het op basis van de AdVac® technologie ontwikkelde TBC-vaccin in diermodellen, staat het Fase 1 klinisch onderzoek gepland voor het tweede halfjaar van 2006.

Ontwikkeling AdVac® technologie: Crucell en de Harvard Medical School hebben een subsidie ter waarde van US$ 19,2 miljoen (€ 15,9 miljoen) ontvangen van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) om nieuwe vaccins tegen HIV/AIDS te ontwikkelen op basis van adenovirus-vectoren.

Crucell tekende ook een Cooperative Research and Development Agreement (CRADA) met het Naval Medical Research Center van de Amerikaanse marine voor het ontwikkelen van op AdVac® gebaseerde vaccins tegen miltvuur en pest.

MAbstract® Technologie: Crucell heeft van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken een subsidie gekregen die kan oplopen tot € 2 miljoen, om de toepassing van Crucell's MAbstract®-technologie te ondersteunen bij de ontdekking van antistoffen die helpen bij de toekomstige ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen antibiotica-resistente bacteriële infecties.

STAR(TM) Technologie: Met Medarex werd een programma opgestart om STAR(TM) te evalueren. De eerste STAR(TM) licentie werd in het vierde kwartaal van 2005 met Genzyme getekend (en met XOMA begin 2006). Genentech blijft de technologie evalueren op grond van een reeds bestaande overeenkomst.

Samenwerking met DSM: In december 2005 kondigden Crucell en DSM aan de samenwerking op het gebied van de licentiëring van de PER.C6®-technologie voor de productie van eiwitten en monoklonale antistoffen te gaan uitbreiden, om op die manier meer inkomsten te genereren uit licenties en royalty's en om de ontwikkeling van het PER.C6® technologie­platform en de uitrol ervan in de markt te versnellen. Het onderzoeks- en ontwikkelingswerk zal worden geconcentreerd in een nieuw gezamenlijk R&D centrum dat deels in Nederland komt en deels aan de Amerikaanse Oostkust.

PER.C6® Licenties: Er werden nieuwe PER.C6® licentieovereenkomsten getekend met Roche, JCR Pharmaceuticals, Mitsubishi Pharma, Ferring, Symphogen, Chiron, IQ Corporation, Zystor Therapeutics, SingVax, Vascular Biogenics, Merck, Tibotec, Vakzine Projekt Management en Merial.

Voorts tekende Crucell in december een PER.C6® contractproductie-overeenkomst met de Saskatchewan Research Council (SRC®) in Saskatoon, Canada en een Cooperative Research and Development Agreement (CRADA) met het Amerikaanse Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) om de PER.C6® technologie te evalueren voor het ontwikkelen van vaccins tegen de flavivirussen die dengue en Japanse encefalitis (JE) veroorzaken.


Crucell 's,
cijfers waren zoals wij hadden verwacht, dat andere schrijven overtreffend hun verwachtingen! Wij vinden dat er al "heel" veel in de koers zit en de integratie van Berna Bio zal ook kosten en tijd vergen. Ook blijft het bedrijf verlies maken en dat lijkt wel eens vergeten te zijn. De emissie heeft het eigen vermogen weer naar een hoger niveau getild.
Dit willen wij over de cijfers kwijt.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL